Portreti su jedan od najvažnijih i najzahtjevnijih fotografskih formata, ali s odličnim alatom kao što je Huawei P10, posao će biti puno lakši. Njegova kamera, razvijena u suradnji s Leicom, posebno je dizajnirana upravo za snimanje portretnih fotografija, a uz nekoliko jednostavnih savjeta vrlo lako možete postati pravi majstori fotografije Ključ je u prirodnim fotografijama Ako želite uloviti savršenu portretnu fotografiju koja će privući pozornost svakog promatrača, ne zaboravite da ključ uspjeha leži u prirodnim fotografijama – osobu koju slikate ne tražite da se pretvara da je netko drugi, već tražite onaj poseban trenutak u kojem izgleda potpuno prirodno. Vaša će publika to primijetiti i cijeniti. Isprobavajte različite kutove snimanja Nakrivljenost lica, pozicija ruku, smjer u kojem osoba na slici gleda; sve su to elementi koji u potpunosti mijenjaju karakter i poruku koju šaljete svojom slikom. Ukoliko ste početnik u svijetu portretne fotografije, svakako proučite radove ostalih umjetnika. Pamtite stvari, tražite inspiraciju, isprobavajte različite kutove tijekom snimanja, unosite promjene u slike i odaberite onu koja vam najviše odgovara. U tren oka postat ćete majstor i instinktivno ćete znati kako pravilno pozicionirati model za dobivanje najbolje fotografije.

Ne robujte kompoziciji Pokušajte pronaći kompoziciju slike koja će odgovarati osobi koju fotografirate, situaciji, okruženju i osvjetljenju. To ne mora biti tipična kompozicija gdje se model nalazi u centru fotografije. Nemate što izgubiti ako isprobate netipičnu kompoziciju, neobične i jedinstvene fotografije mogu vas profilirati kao vrlo upečatljivog umjetnika. I naravno, ne zaboravite se poigrati međuprostorom kojeg imate na raspolaganju. Koristite komplementarne boje Portret je forma u kojoj se pažnja gledatelja fokusira na samo jedan objekt – lice modela na fotografiji. Pokušajte odabrati pozadinu koja je komplementarna odjeći koju model nosi. To će vam pomoći da postignete željeni efekt i privučete pažnju gledatelja. Pričekajte do poslijepodneva Nije tajna da je za svaku fotografiju ključna svjetlost. Kod portreta, kao i ostalih fotografskih formi, najbolje je koristiti prirodno svjetlo. Stoga je puno bolje snimati poslije podne kada prirodno svjetlo postaje blaže i zagasitije što omogućuje bolju kvalitetu fotografija.
Koristite malu dubinu okoline Portreti su često percipirani kao intimne fotografije koje prikazuju “dušu” osobe na slici, a pritom je važna i udaljenost modela i objektiva. Ono što svakako pomaže naglašavanju dojma je mala dubina okoline, uz zamućenu pozadinu kako bi se lice modela dodatno naglasilo. Odnos fotografa i modela Komunicirajte s modelom, pomozite mu da se opusti, recite mu koja je vaša ideja, dajte savjete tijekom fotografiranja. Bez obzira na to trebate li ostvariti potpuno prirodan efekt ili želite uloviti savršenu pozu, morate osigurati da se osoba koju slikate osjeća ugodno u vašoj blizini. Razgovarajte, slušajte što druga strana ima za reći i pobrinite se da se osjeća ugodno u svakom trenutku. Koristite reflektor Ovaj nužni dodatak svakog fotografa nezamjenjiv je prilikom izrade portreta, prvenstveno zato što pruža osvjetljenje i popunjava tamne dijelove. Bijeli reflektor omekšat će svjetlost na licu, dok se dodatna toplina ili hladnoća snimanog lica po potrebi može postići zlatnim ili srebrnim reflektorima.
Fokusirajte se na oči Kada slikate kamerom s većim otvorom blende (koje su odlične za efekt zamagljenje pozadine), doseg fokusa izuzetno je nizak, stoga je jednostavno napraviti fotografiju gdje fokus nije ondje gdje bi trebao biti. U slučaju portreta, fokus uvijek treba biti na očima modela ili na glavi, zato je uvijek bolje ručno namjestiti kameru nego koristiti autofokus. Kada je jako sunce, koristite bljeskalicu Ako se oko vas ne nalazi ništa što možete iskoristiti kao reflektor, a trebate izjednačiti oštru svjetlost koje stvara jake sjene na licu modela, upotrijebite bljeskalicu. Njezin bljesak će popuniti ona mjesta gdje se stvaraju sjene i ublažiti svjetlo koje pada na lice.
Novi flagship pametni telefon Huawei P10 korisnicima omogućuje snimanje izuzetnih umjetničkih portretnih fotografija s prirodnim bokeh efektom u pravom Leica stilu. U paru s naprednim algoritmom za dubinu polja razvijenim u suradnji Huaweija i Leice, svaka snimljena fotografija odlikuje se oštrijim i čišćim rubovima uz izuzetno žive boje, uz zamagljenu pozadinu. Efekt je dostupan u oba moda snimanja, monokromatskom i u boji, a snimljene fotografije moguće je i refokusirati.