9 mjera za zapošljavanje koje će stati na kraj nezaposlenosti Novim paketom mjera aktivne politike zapošljavanje planira se zaposliti više od 50 000 osoba koje su trenutno bez posla. Za provedbu mjera osigurano je 1,5 milijardi kuna, što je čak 400 milijuna kuna više nego prethodnih godina. KLJUČNE PROMJENE I UNAPRJEĐENJA Kako bi se osobama koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada omogućilo da se što prije zaposle i ostvare svoju dugoročnu perspektivu, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje mjere su precizno definirali i pojednostavnili. Dosadašnja 41 mjera, svedena je na 9 fleksibilnih i jasnih mjera koje su puno lakše za korištenje i poslodavcima i nezaposlenim osobama. Olakšan je proces prijave i mjere će biti puno brže odobravane – u roku od 15 dana! Čak 5 od 9 mjera fokusirano je na obrazovanje i usavršavanje, a mogućnost kombiniranja mjera najveća je novost koju ovaj paket donosi. Potpore za zapošljavanje koje se dodjeljuju poslodavcima uvećane su za tisuću do dvije kuna, ovisno o veličini poslodavca te o obrazovanju i zdravstvenom stanju sufinancirane osobe. Korištenje najpopularnije mjere aktivne politike zapošljavanja u proteklom periodu – SOR-a – sada je omogućeno i osobama sa srednjoškolskim obrazovanjem. Tako će mladi koji dobivaju novčanu pomoć za vrijeme stručnog osposobljavanja primati 2620 kuna, a naknadu za prijevoz će plaćati poslodavac. Prijevoz će za sve mjere biti financiran na osnovi dva modela: u gradovima s javnim prijevozom pokrivat će se trošak mjesečne karte, a ostalima će se obračunavati 0,75 kuna po kilometru od kuće do posla. 9 MJERA ZA POVEĆANJE ZAPOSLENOSTI U HRVATSKOJ
  1. Potpore za zapošljavanje
Poduzetnici koji zaposle nezaposlenu osobu dobit će od 11.794 do 55.125 kuna. Veliki dobivaju 30%, mali i srednji 50%, a tko zaposli osobu s invaliditetom 75% godišnjeg troška bruto plaće.
  1. Potpore za usavršavanje
Mjera namijenjena poslodavcima koji radi zadržavanja radnika moraju dodatno usavršiti svoje zaposlenike. Ako se odluče na korištenje mjere, dobivaju od 50 do 70% prihvatljivog troška, najviše 15.000 kuna.
  1. Potpore za samozapošljavanje
Najuspješnija mjera zapošljavanja u protekom periodu – čak 80% korisnika koji su se zaposlili i nakon isteka mjere uspješno su nastavili poslovati. Iznos potpore za nezaposlene koji pokrenu vlastiti posao povećan je s 25.000 kuna na 35.000 kn, odnosno 45.000 kuna ako angažiraju jednu ili dvije osobe na stručno osposobljavanje što je također omogućeno novim paketom mjera. Također, uz dosadašnju mogućnost udruživanja poduzetnika u obrte i trgovačka društva sada je omogućeno udruživanje i u zadruge te su sukladno navedenome određene i različite razine potpore.
  1. Obrazovanje nezaposlenih
Jedna od ključnih mjera za podizanje razine zapošljivosti. Dosad je bila vrlo malo korištena, a ove se godine ovom mjerom planira obuhvatiti preko 8000 osoba koje će se obrazovati za ona zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Mjera traje 6 mjeseci, obrazovnoj se ustanovi u potpunosti financira trošak obrazovanja, a polaznik dobiva novčanu pomoć razmjerno danima provedenim na obrazovanju u visini polovice minimalne plaće (1310 kuna) te  plaćene troškove prijevoza.
  1. Osposobljavanje nezaposlenih na radnome mjestu
Mjera je fokusirana na nezaposlene osobe sa srednjoškolskim ili nižim stupnjem obrazovanja. Od 70219 mladih na zavodu za zapošljavanje, njih 68,9% njih ima srednjoškolsko ili niže obrazovanje. Međutim ovu mjeru mogu koristiti ne samo mladi, nego sve osobe koje nemaju kvalifikaciju i trebaju dodatno osposobljavanje na samom radnom mjestu. Mjera nudi dvije mogućnosti: stjecanje potvrde poslodavca i stjecanje javne isprave o osposobljenosti. Traje od 6 mjeseci, polaznik dobiva novčanu pomoć u visini pola minimalne plaće, a u potporu je uključen i trošak mentora za osposobljavanje.
  1. Stručno osposobljavanje za rad bez radnog odnosa
Mjera namijenjena nezaposlenim osobama do navršene 30. godine života koje nemaju više od 12 mjeseci staža u zvanju za koje su se obrazovali i prijavljene su 30 dana u evidenciju nezaposlenih. Povećan je iznos novčane pomoći na visinu minimalne plaće, a poslodavci su obvezni plaćati troškove prijevoza. Osim toga, omogućeno je korištenje mjere osobama koje su završile srednjoškolsko obrazovanje u četverogodišnjem trajanju. Najveća novost jest da je ograničena mogućnost korištenja mjere stručnog osposobljavanja u državnoj i javnoj upravi, javnim službama te lokalnoj upravi i samoupravi na 10% od ukupnog broja osoba zaposlenih u njima.
  1. Javni rad
Mjera koja je najpristupačnija osobama koje su u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada (mladi, starije osobe, osobe s invaliditetom, Romi, hrvatski branitelji, korisnici zajamčene minimalne naknade prijavljeni u evidenciju nezaposlenih, itd.). Mjera se provodi do 6 mjeseci u punom radnom vremenu, do 9 mjeseci u nepunom radnom vremenu ili 6 mjeseci u punom i 3 mjeseci u nepunom radnom vremenu uz mogućnost obrazovanja kako bi korisnici stekli kvalifikacije i ostali na tržištu rada. Omogućeno je korištenje javnog rada korisnicima socijalnih naknada bez ukidanja iste.
  1. Potpora za očuvanje radnih mjesta
Cilj mjere je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti. Mjera se može koristiti kao potpora za skraćivanje radnog vremena ili za obrazovanje radnika u trajanju 6 mjeseci za pojedinog radnika, a sufinancira se najviše do iznosa minimalne plaće.
  1. Stalni sezonac
Novčana pomoć isplaćuje se nezaposlenoj osobi za 6 mjeseci kad osoba ne radi do maksimalnog iznosa za prva 3 mjeseca 70% u odnosu na prosječnu plaću isplaćenu u prošloj godini u gospodarstvu, za druga tri mjeseca 35%, dok se poslodavcu isplaćuje trošak produženog mirovinskog osiguranja 100% (prva 3 mjeseca) i 50% (najviše 3 mjeseca). Novčana pomoć izjednačava se s novčanom naknadom koju primaju ostali nezaposleni. Više informacija o novom paketu mjera aktivne politike zapošljavanja dostupno je na stranici www.mjere.hr.