Kurkumin koji se nalaz u kurkumi može se ekstrahirati za proizvodnju dodataka koji imaju mnogo veću snagu od same kurkume. Međutim, kurkumin se slabo apsorbira tijekom probave, pa je stvoreno mnoštvo različitih formulacija kako bi se poboljšala njegova bioraspoloživost.

Suplementacija kurkuminom pouzdano smanjuje markere upale i povećava razinu endogenih antioksidansa u tijelu. Potrebna su dodatna istraživanja kurkumina za mnoga područja zdravlja, ali dostupna istraživanja podupiru mala do umjerena poboljšanja simptoma depresije i tjeskobe te boli i funkcije kod osteoartritisa. Smanjenje LDL kolesterola, glukoze u krvi i krvnog tlaka je moguće, ali istraživanja o tim rezultatima su ograničena i manje dosljedna.

Kurkuma je dobra za mršavljenje
Shutterstock 

Jedan od najvećih nedostataka kurkumina je to što se slabo apsorbira kada se unosi oralno sam za sebe. Što se tiče mogućih štetnih učinaka, doze do 8 grama kurkuminoida nisu povezane s ozbiljnim štetnim učincima kod ljudi.

Međutim, potrebne su dugoročne studije koje su sveobuhvatnije u svojim procjenama. Studije koje su koristile visoke doze kurkumina prijavile su neke blage nuspojave, uključujući mučninu, proljev, glavobolju, osip na koži i žutu stolicu. Korištenje kurkumina s ekstraktom piperina i crnog papra može uzrokovati nuspojave jer piperin uvelike povećava propusnost crijeva. Nisu sve formulacije kurkumina sigurnosno ispitane u istom stupnju.

Kako djeluje kurkumin?

Čini se da su potencijalni korisni učinci kurkumina uglavnom rezultat njegovih protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Ova svojstva su posredovana izravnom ili neizravnom interakcijom kurkumina s različitim molekularnim ciljevima, uključujući faktore transkripcije, enzime, proteine ​​staničnog ciklusa, receptore, molekule adhezije na staničnoj površini, faktore rasta i protein kinaze.

Kurkuma je dobra za mršavljenje
Shutterstock 

Ukratko - kurkumin može pomoći:

  • U odgađanju starenja i borbi protiv kroničnih bolesti koje su povezane sa starenjem
  • U borbi s lošim raspoloženjem
  • U smanjenju rizika od srčanih bolesti
  • U povećanju antioksidativnih kapaciteta tijela
  • U liječenju laganih upala