Preživjeti blagdane! Kako? Pa, ja sam užasan primjer, ja ih nisam preživio. Napucao sam kila i kila, nekoliko se puta probudio s glavoboljom lights, da bi već u sljedećem trenutku naljevao čašu vina na obiteljskom ručku. Bilo je tu svega, od bakalara na bijelo i na gulaš, tune, purice, kokoške, a Boga mi i strašnog pijetla, puževa, špeka, janjetine, domaćih lignji, baklavi, orahnjači, makovnjači, svih mogućih i nemogućih kolača. DOSTA MI JE! Ne mogu više, pretvaram se u plutaču za vezivanje brodova, u trola koji se ne može bočno prevrnuti, u neki loptasti oblik. Dobrim starim običajima hrane, dodali smo i dobre stare običaje kapljice. Ah, kako lijepo te dvije stvari idu jedno uz drugo. U sedam dana imao sam 'daj svega' izlazak, vinsku večeru, striktnu pivsku večeru, vodeni doručak, jogurt doručak s kajganom od 5 jaja i 200 g špeka. Sve u svemu, uništio sam se. Najljepše je to što ta priča neumjerenosti pod stroboskopskim efektom lampica bora traje tek nekoliko dana. Veseli me još novogodišnja sarma, možda i pašticada te odbrojavanje u društvu prijatelja. Mislim da se svi trebamo suočiti s ogledalom (ili barem samo ja). U trenutku dok sam ovo pisao, na televiziji je bio dnevnik, a spiker je govorio o broju siromašnih, nezaposlenih i gladnih koji ovaj badnjak nisu mogli na svoje stolove staviti ništa, nisu mogli dostojanstveno proslaviti Blagdane sa svojom obitelji i prijateljima. Pročitao sam prvih nekoliko redova ovog teksta i izbedirao se. Uopće mi nije bilo ugodno. S jedne strane neumjerenost, sa druge strane neimaština. Znam, ljudi uglavnom ne žele slušati neke depresivne, loše priče, ali mislim da nije vrijeme za bježanje od njih. Vrijeme je za pomaganje, osvještenost i brigu o ugroženima. To nitko drugi neće napraviti, to moramo mi. Imam nekoliko želja za sljedeću godinu, a jedna od njih je da više ne slušamo priče o neimaštini u stoljeću u kojem živimo, na kontinentu na kojem živimo, i naravno, u vlastitoj državi. U vrijeme kada ljudi trebaju uživati u obilju i društvu bližnjih, u vrijeme kada oko nas trebaju biti osmijesi i blagostanje, slušamo vijesti o gladi i neimaštini, o nepravdi i zaboravu. Svi se trebamo pogledati u ogledalo, ja jesam. Ne sviđa mi se što sam vidio. Onaj brzi ručak koji spremam kada mi se u biti, ne da kuhati. Sastojci: 400 g piletine (zabatak bez kostiju) 0,07 l soy umaka Žlica meda Sol Papar Maslinovo ulje Žlica senfa 100 g špeka Ocat 150 g brokula 150 g cvjetače

Cvjetaču i brokulu skuhati u slanoj kipućoj vodi da povrće ostane hrskavo.
Špek izrezan na kockise isečemo u tavi, dodamo senf, sol, papar, ocat i maslinovo ulje te u to ubacimo kuhano povrće
Pileće zabatke ispečemo u tavi te im dodamo žlicu meda
Dodamo soy umak
I klopamo..