Ima li što ljepše od mirisa ruže? A zamislite kad taj miris prebacite u nešto jestivo, primjerice džem? Naime, džem od latica ruže mirisan je i elegantan sastojak koji možete imati pri ruci za uljepšavanje doručka, bruncha ili deserta. Cvjetne note ovog džema dobro se slažu s okusima bliskoistočne, indijske i grčke kuhinje. Na primjer, luksuzan je dodatak jelu u kombinaciji s kardamomom i pistacijama.

Ovaj džem lako je napraviti kod kuće, važno je samo da su cvjetovi iz provjerenog vrta, gdje se ne koriste pesticidi. Zato nije baš pametno koristiti cvijeće iz cvjećarnica jer se obično tretira kemikalijama. Jednom kad ga napravite - a postupak je prilično jednostavan - džem od latica ruže, možete koristiti na razne načine. Možete ga poslužiti na tostu, toplom keksu ili na pogačici. Pekmez od ruža može se umiješati i u jogurt ili zobene pahuljice, a elegantan je desert kada se žlicom prelije sladoledom od vanilije. Žlica džema od latica ruže može poslužiti kao nadjev za makarone ili kao preljev za deserte poput pudinga od riže.

profimedia-0297177025.jpg
Profimedia 

U nastavku doznajte kako se radi džem od ruže.

Sastojci:

1 šalica svježih latica ruže uzgojenih bez pesticida
2 šalice šećera od šećerne trske
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
1 žlica ružine vodice

profimedia-0004824659.jpg
Profimedia 

Priprema:

Kuhinjskim škarama uklonite debeli bijeli vrh svake latice ruže i izrežite latice na male komadiće. Narezane latice stavite u veliku zdjelu i prelijte hladnom vodom te ih istavite tako pokrivene 1 sat. Potom uz pomoć finog cjedila ocijedite latice ruže i osušite ih čistom kuhinjskom krpom.
U malom loncu pomiješajte šećer, limunov sok i 2 šalice vode.
Zakuhajte na srednjoj vatri i pirjajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne otopi. Dodajte latice ruže, promiješajte i ostavite da se krčka 15 minuta.
Maknite s vatre i umiješajte ružinu vodicu. Ulijte u čiste staklenke i stavite u hladnjak preko noći i džem je spreman za korištenje.