Vaša nepca zasigurno pamte koliko je i najukusnija ralčica još ukusnija kad je začinite s malo soli. Već par zrnaca soli su dovoljni za buđenje sočnosta, arome, umam okusa. Na pitanje zašto baš sol, odgovor je jednostavan i dolazi iz svijeta znanosti.

Naime već i mali dodatak soli u rajčicama potiče proces prirodnog istiskivanja soka rajčice iz mesnate teksture prema površini što pomaže u inteziviranju okusa ali i činjenici da će tako rajčica zadržati teksturu, te da neće razvodniti npr. miješanu salatu. Dovoljno je narezati rajčice oko 15 minuta prije završavanja i posluživanja salate, posoliti ih i ostavite da odstoje. Tako “ocijeđene” rajčice bogatijeg su okusa i neće se omekšati te raspasti pri dodavanju u salatu. 

A kako ocijediti rajčice? Posoljene ostavite u cjedili kako bi se tekućina iscijedila a dabar je savjet da tekućini sakupite jer je odličan dodatak za pripremu juhe od rajčica ili panzanella salate.

Ali ukoliko želite svježu rajčicu dodati u sendvič, bruschette ili pripremiti capresse salatu, ne solite ih unaprijed, već netom narezane dodajte u jelo te posloliti. Jer u ovim primjerima sočnost je dio doživljaja ukusnih zalogaja.