Novi spot slavne glazbenice Dua Lipa za pjesmu IDGAF većini će ostati u pamćenju zbog nevjerojatne koreografije i brojnih plesača koji su ju izveli, a jedna od njih je i mlada Hrvatica Petra Hajduk. Spot koji je do sada pogledan čak 22 milijuna puta svojom estetikom i koreografijom plijeni pažnju svih koji su na njega naletjeli, a Petra je svoj talent opravdala i dokazala da je ime koje ćemo sve češće čuti uz imena svjetski poznatih glazbenih zvijezda te ju ujedno i gledati kako pleše u njihovim spotovima. Podrijetlom je Zagrepčanka, a trenutno živi u Londonu. 'Preselila sam prije osam godina s planom da se vratim nakon što završim plesno školovanje, ali sam se zaljubila u grad i odlučila ostati', ispričala je 30-godišnjakinja koja se plesom bavi još od vrtića. 'Započela sam s ritmikom, a kad sam krenula u osnovnu školu upisala sam 'Školu suvremenog plesa Ane Maletić' i polako počela shvaćati da se plesom želim ozbiljnije baviti. Onda sam školovanje nastavila na Codartsu u Rotterdamu i na Labanu u Londonu.'

Njezina želja počela se vrlo rano ostvarivati. 'Ubrzo sam postala i dio grupe Tihane Škrinjarić s kojom sam doživjela prve plesne uspjehe jer sam počela nastupati na televiziji. Nakon toga sam puno surađivala s koreografima Larisom Lipovac, Igorom Barberićem i Alenom Sesartićem koji su publici poznati zbog rada s našim zvijezdama', ispričala je Petra. Kako je imala očiti talent, nije joj dugo trebalo da ju otkriju i strane zvijezde koje su ju angažirale za svoje spotove i nastupe.
'Neke od većih zvijezda s kojim sam imala priliku surađivati uključuju Cheryl Cole, Robbieja Williamsa, Lady Gagu, Dua Lipu, Franz Ferdinand, Adama Lamberta i Ditu Von Teese', kaže plesačica i ističe kako je sa svakim od njih bilo posebno raditi. Ipak jedna joj se dama najviše svidjela. 'Najdraže iskustvo mi je bilo s Ditom. Poznata burlesque plesačica me oduševila jer nije imala vojsku pomagača nego se sama šminkala i slagala frizuru za nastup, a upoznala sam ju tako da me je pozvala u svoju hotelsku sobu da mi može objasniti sve o nastupu i čak osobno sve napisala na papir i pripremila CD s dijelom muzike koji moram znati za nastup', otkriva Petra.
Među svim lakim i zabavnim suradnjama, jedna zvijezda zadala joj je najviše muke: 'Najteža suradnja mi je bila s Duom Lipom - ne zbog nje nego jer smo njen novi singl IDGAF snimali 22 sata! S obzirom na to da ima lud raspored s nastupima, imala je samo jedan dan za snimiti spot, a zbog komplicirane ideje smo snimali cijeli dan i cijelu noć.' Osim plesom, talentirana plesačica bavila se i manekenstvom, a također se okušala i u glumi. 'Jako me privlači i gluma pa sam već imala zadovoljstvo raditi na setu s Matt LeBlancom i Ricky Gervaisom', otkriva Petra.

A post shared by Petra Hajduk (@petrahajduk) on

Svjesna da plesna edukacija može biti komplicirana, a mnogima i financijski nedostupna, ona ipak bodri sve mlade koji gaje želju i ljubav prema plesu te ističe da uvijek postoji način i sredstvo do uspjeha. 'Ima puno plesača koji uspiju bez škola. Mislim da ovisi u kojem smjeru želiš ići - ako je u pitanju balet i suvremeni ples onda je školovanje jako bitno, a ako je u pitanju komercijalni ples i hip-hop onda su dovoljni satovi, radionice i videi. Uvijek bih preporučila školovanje mladim plesačima ako žele biti vrsni, ali isto tako da ne gube nadu ako si to ne mogu priuštiti jer, srećom, imamo internet, YouTube i plesne radionice koji su puno jeftiniji', kaže mlada zvijeda.
Što se tiče plesa kao izvora prihoda, Petra je iskreno ispričala kako stoje stvari. 'Nažalost, mali postotak plesača može živjeti samo od plesa. Veliki trud se treba uložiti, biti strpljiv i ne odustajati. Srećom, imam roditelje koji su me uvijek podržavali u odluci da želim biti profesionalna plesačica, dok sam druge ljude koji su mi govorili da neću moći živjeti od plesa i ispitivali kad ću naći 'pravi posao' jednostavno morala ignorirati. Uvijek sam vjerovala u to da bismo trebali raditi ono što volimo i da, ako nešto jako želimo, onda trebamo uložiti sav trud i ići za time', istaknula je plesačica koja za budućnost planira upisivanje glumačkog tečaja i povratak suradnjama s hrvatskom scenom. Autor: A.S. Foto: Instagram, Jack Eames, YouTube