Plava boja inspirirala je cijelu generaciju filmova, dokumentaraca, umjet­ničkih djela i jedna je od rijetkih koja je toliko pridonijela u svijetu mode, ljepote i stila. Premda se danas u zapadnim civilizacijama poput naše smatra ‘muškom bojom’, a ružičasta pripisuje ženskom rodu (Ken ima plave kupaće, a Barbie roza), početkom prošlog stoljeća bila je rezervirana za žene. Naime, prema kršćanskoj tradiciji, plava je boja simbolizirala Djevicu Ma­riju. Prvi veliki film prema kojem je i ova priča dobila naslov, ‘Veliko plavetnilo’ iz 1988. francuskog redatelja Luca Bessona, bila je oda kultu ronjenja s dotad nikad viđenim pristupom režiji u kojoj je lajtmotiv filma bila plava boja mediteranskog mora. Nekoliko godina poslije, na velika je platna stigao još jedan film posvećen plavetnilu, poljskog redatelja Krzysztofa Kieslowskog, kao dio trilogije ‘Tri boje: Plavo, Bijelo i Crveno’.

Film ‘Tri boje: Plavo’ i danas je najpoznatiji od tri uratka, s lijepom Juliette Binoche u glavnoj ulozi. Plava je najčešći odgovor kad pitate muškarca: “Koja vam je najdraža boja?” no kada smo RTL-ovu voditeljicu Antoniju Stupar Jurkin pitali isto, priznala nam je kako se u plavu boju nikada nije zaljubila. “Dok smo radili ove fotografije, vizažistica Simona Antono­vić mi je rekla kako mi plava sjajno pristaje, ali ja se ipak ne mogu prisiliti da je nosim - ni kao make up ni kao odjeću.” Također nam je otkrila kako bi radije pričala o ‘Velikom plavetnilu’, koji je nedavno ponovno pogledala, i zaključila kako nakon tog filma svatko poželi biti ronilac.
Plava boja svakog ljeta doživljava renesansu u nekoj drugoj nijansi: modra, denver-plava ili pariško-plava, azurna, svjetlucava ili baby nježna. Ne­davno lansirani Chanelov muški miris Bleu, nalazi se u bočici koja, kako nam kaže francuski glumac Gaspard Ulliel: “Nije dovoljno crna da bude crna, niti dovoljno plava da bude plava.” Spomenuti je miris apsolutni hit među muškarcima, a kao trend u make upu možemo izvojiti ultra praktične Sephorine XXL olovke za oči koje se mogu koristiti kao sjenilo ili kao tuš, a dolaze u vodootpornoj formuli i plavim nijansama moderoplave i tirkizne. Ovog ljeta uživajte u trendu plavetnila! Napisao Ivo Parać Fotografije Mladen Šarić Styling Ivana Karapanđa Šminka Simona Antonović Kosa Mijo Majhen za salon Glamour Popis prodavaonica: Max Mara, Gundulićeva 19