'Daruj i obraduj' naziv je akcije koja ove godine djeluje pod programom 'Za 1000 radnosti', koji u blagdansko doba najugroženijim obiteljima diljem Hrvatske izmami osmijeh na lice. Voditelj akcije, Boris Peterlin, za Story.hr rekao je kako ona ima dva cilja.

'Prvi je prikupiti što više sredstava na državnoj razini, koje zatim biskupski i župni Caritasi raspoređuju onima kojima pomoć treba. To rade na razne načine, nema ustaljenog obrasca. Na primjer, ako nekoj ugroženoj obitelji treba novi krov, pomoću prikupljenih sredstava, mi im ga popravimo. Platimo ljudima zaostale račune za struju....naravno, puno je onih koji pomoć dobiju u odjeći i hrani', objasnio je.

Nadovezao se kako je nažalost, na području Hrvatske, u svakom njezinom dijelu previše socijalno ugroženih obitelji. 'Ima ih jako puno u Zagrebu, Slavoniji, Sisku, Lici', dodaje Peterlin i objašnjava drugi cilj akcije 'Daruj i obraduj'. 'Želimo afirmirati kršćanske, odnosno humane vrijednosti. Želimo utjecati na stvaranje kulture solidarnosti i osjetljivosti. Želimo da postane normalno da ljudi reagiraju ako njihovi susjedi žive  na rubu egzistencije, da postane normalno da pomažemo, a ne da okrećemo glavu', pojašnjava.

U akciju Za 1000 radosti uključuju se djeca i mladi. U sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj - uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja - poslano je gotovo 550.000 listova s naljepnicama koje poticajnim ilustracijama ohrabruju na darivanje. Već 5 kn, pa i manji novčani dar izdvojen za naljepnice, ili poziv na donacijski telefon može promijeniti nečiji život. 50% prikupljenih sredstava škola može usmjeriti obitelji u potrebi u zajednici, a s drugih 50% putem Caritasa učenici će solidarno pomoći obiteljima diljem Hrvatske.

Hrvatski Caritas poziva sve tvrtke, poduzetnike, umirovljenike, državne službenike, aktiviste, obrtnike, studente, djecu i mlade da sudjeluju u akciji Za 1000 radosti – Daruj i obraduj! Svatko za ljude oko sebe može učiniti nešto: darovati vrijeme, pažnju, ljubav, suradnju, susret. Neprocjenjivo iskustvo darivanja prožet će sve pore hrvatskoga društva. Darujući od srca obradovat ćemo mnoge pomažući zajedno:

  • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17

  • on-line uplatom putem www.caritas.hr.

  • donacijom proizvoda ili usluga

  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)

    DARUJ I OBRADUJ I ove godine mislimo na one kojima treba pomoć
    Story 
    DARUJ I OBRADUJ I ove godine mislimo na one kojima treba pomoć
    Story 
    Autor: M.D.