U subotu 21. veljače Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će izvesti balet Frana Lhotke 'Đavo u selu'. Koreografiju Pije i Pina Mlakara na scenu splitskog teatra prenose Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić, a orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre, a ova premijera se održava povodom osamdesete obljetnice praizvedbe koja se dogodila u kazalištu u Zürichu 1935.

Đavo u selu U izvedbi sudjeluje veliki ansambl s više od 170 izvođača i radnja baleta obuhvaća dva paralelna svijeta: onaj izvanjski, realni, svakidašnji, svijet sela i ljubavi Jele i Mirka, te tome nasuprotan, drugi svijet - svijet pakla, Đavola i Đavolice. Lakomislenost izdaje ljubav radi sebičnog zadovoljstva, no opsjena nema snagu ljubavi, što pokazuje i dvoje mladih i cijela zajednica u svadbenom finalu predstave.
Đavo u selu U naslovnoj će se ulozi Đavla mijenjati Mihai Mezei, Ivan Boiko i Aleksandar Korjakovski, ulogu Đavolice igrat će Elena Nikolaeva, Matea Milas, Sanja Dimache i Bojana Lipovšćak, ulogu Jele tumačit će u alternacijama Eva Karpilovska, Katerina Kuznjecova, Yuki Nakashima i Leona Sivoš, a ulogu Mirka Artjom Žusov, Aleksandar Korjakovski, Mircea Munteanu i Ivan Boiko.
Đavo u selu   Povodom premijere u foyeru splitskog HNK bit će izložene fotografije kojima ćemo se prisjetiti dosadašnjih izvođenja ovog baleta, a Hrvatsko narodno kazalište Split priključit će se projektu 'Život je ples'. Naši renomirani dizajneri oblikovali su baletne papučice koje će biti izložene i dostupne u prodaji, a sav prihod donirat će se novoosnovanim Plesnim studijima pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Foto: Story Press