Nagradni natječaj je trajao od 4.2.-4.3., a sretni dobitnici su: Dijana Čaćić Komadina, Mali Lošinj * ZELENI REZANCI SA TUNJEVINOM,RAJČICOM I MASLINAMA SASTOJCI- zeleni rezanci,pelati,pasirana rajčica,konzerve tunjevine,maslinovo ulje,luk,češnjak,sol,Vegeta,origano,vino,papar,kiselo vrhnje, limunov sok, parmezan Na malo maslinovog ulja dinstati luk i češnjak,zatim dodati tunjevinu koju smo prethodno ocijedili od ulja i šaku maslina,na to dodamo pelate nasjeckane na kockice,pasiranu rajčicu i malo bijelog vina,kuhati najmanje pola sata,dodati malo Vegete,soli,papra,origana,limunovog soka. Rezance skuhat i preliti umakom,staviti na vrh žlicu kiselog vrhnja,posuti parmezanom Gordana Knežević, Donja Motičina* Kupid Biskvit: 150 g čokolade 100 g margarina 100 g šećera 3 kom jaja 150 g brašna 1 prašak za pecivo Bijela krema: 600 ml mlijeka 100 g šećera 80 g gustina 1 kom vanilija šećera Višnje, jagode ili šumsko voće Izmutiti bjelanjke i šećer i zatim im dodati žumanjke. Nakon toga u mikrovalnoj otopiti čokoladu i maslac te toj smjesi dodati smjesu jaja i šećera. Nakon što se dobro izmješa, dodati brašno i prašak za pecivo, ispeći u kalupu prema želji. Nakon što se biskvit ohladi skuhati bijelu kremu. Pomoću dijela mlijeka (od 600 ml) razmutiti gustin i ukuhati u ostatak mlijeka koji smo prije zagrijavanja pomiješali sa šećerom. Toplu smjesu izliti na biskvit i ostaviti da se dobro ohladi. Koristila sam višnje koje su mi ostale nakon pravljenja soka (a spremljene su u teglice).Vrlo su sočne i ukusne. Dio višanja sam izmiksala sa malo soka od višanja za podlogu, a kolač sam na kraju pokapala sokom od višanja (nerazrijeđenim). Kolač možete rezati u kakve god oblike želite.Kolač nije presladak i najbolji je kada se dobro ohladi. Umjesto višanja možete koristitit jagode ili šumsko voće. Marina Pavlić, Zagreb*Pileće rolice sa sojinim vrhnjem za kuhanje Potrebno je: pola kg pilećeg filea pola velikog crvenog luka par šnitica špeka sojino vrhnje za kuhanje malo češnjaka začini-sol, papar malo ulja za prženje čačkalice tijesto File narezati na tanke šnite i posoliti i popapriti. Ostaviti pola sata. Špek narezati na tanke trakice i motati u piletinu. Učvrstiti čačkalicama. Rolice pržiti na jakoj vatri s obje strane na malo ulja dok ne porumene. Dodati nasjeckani luk, smanjiti vatru i poklopiti. Pirjati uz dodavanje vode dok meso ne omekša. Dodati sojino vrhnje i sitno sjeckani češnjak. Preliti preko kuhanog tijesta/njoka. Maja Kiš, Križevci* Cheesecake s bundevom Podloga od keksa: 24 komada Mc Vittis Digestive keksa 100 g maslaca Krema od sira: 300g svježeg sira 2 jaja 100 g šećera vanil šećer Krema od bundeve: 300 g pirea od bundeve 1 dcl mlijeka 100 g šećera 10 g želatine 1 žličica cimeta pola žličice muškatnog oraščića U zdjeli promiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac te prstima utisnite smjesu u kalup. U drugoj zdjeli izmiksati svježi sir, šećer i vanil šećer. Dodati jaja uz stalno miksanje. Preliti smjesu od sira na podlogu s keksima i peći u zagrijanoj pećnici na 180 C 20 minuta. Bundevi očistite koštice te ju narežite na kockice. Stavite peći na 200 C oko pola sata. Omekšalo meso izvadite žlicom i usitnite blenderom u pire. Pire od bundeve pomiješajte s mlijekom, šećerom, jajetom, soli, cimetom, muškatnim oraščićem. Smjesa se kuha na pari 10-12 minuta dok se malo ne zgusne.Otopljenu želatinu dodati u toplu smjesu od bundeve. Smjesu preliti po pečenoj kremi od sira i ohladiti Mirjana Kovač, Čakovec *PILETINA S BROKULOM SASTOJCI: -300 g pilećeg filea -500 g brokule -250 ml vrhnja za kuhanje -2 žlice kiselog vrhnja -2 žlice svježeg krem sira -200g tjestenine -sol, papar, bosiljak PRIPREMA: 1. Na malo maslinovog ulja prepržimo piletinu narezanu na kockice. 2. U međuvremenu, brokulu 10-15 min kuhamo na pari,a tjesteninu skuhamo prema uputama na pakiranju. 3. Kad piletina poprimi lagano zlatnu boju, podlijemo sa malo vode, dodamo vrhnje za kuhanje, svježi krem sir i kiselo vrhnje. Začinimo prema ukusu i ostavimo da se još malo kuha na laganoj vatri. 4. Kuhanu brokulu narežemo na cvjetiće i dodamo je piletini. Ostavimo da se kuha još 2-3 min i poslužimo uz tjesteninu. Ljerka Matić, Zagreb * Slatki zalogajčići -šalica badema -šalica lješnjaka -1/2 šalice suhih brusnica -1 šalica suhih domaćih šljiva -1 šalica suhih domaćih smokava -sok 1 eko limuna -1/2 šalice domaćeg samljevenog rogača i još za kraj: kokos ljuskice, kakao, grubo usitnjeni badem, može i sezam, 15 cijelih badema i 15 cijelih lješnjaka. Suhe smokve i šljive malo usitniti, pa dodati sve sastojke u mulltipratik i usitniti sve dok smjesa ne postane fino povezana.Vaditi dijelove smjese za loptice, u sredinu staviti negdje lješnjak, a negdje badem, za moment iznenađenja, dio uvaljati u kokos, dio loptica u grubo sjeckani badem, dio u kakao. Pred kraj umjesto loptica napraviti par prutića i posuti sa sezamom. Daria Markić, Zagreb* Bučina Juha Sastojci: - 1 crvena buča od 1-1,5 kg - 2 luka - 1 žličica naribanog đumbira - Sol, papar, kurkuma - 2 žlice suncokretovih koštica - Dvopek - Vrhnje za kuhanje Priprema: 1. Buči odrežemo vrh i stavimo je peći u pećnicu, pola sata na 180 stupnjeva. 2. Odstranimo žlicom koštice te izvadimo mesnati dio. Pazimo da pritom ne probušimo buču jer će nam kasnije poslužiti za posluživanje juhe. 3. Luk nasjeckamo na kockice te kratko popržimo na vrućem ulju. Dodamo mesnati dio buče narezan na šnite i pržimo još 5 minuta. 4. Luk i buču usitnimo štapnim mikserom. Stavimo u lonac te dodamo 1,5 litru vode. Sve dobro izmješamo te dodamo začine, đumbir i očišćene suncokretove koštice. Miješamo dok ne zakipi. Pred kraj dodati vrhnja za kuhanje po želji. 5. Na tavi prepržimo nasjeckani dvopek na kockice te posluži mo uz vruću juhu. Antonija Milić, Zagreb* Uskrsnji popečci od mlade koprive (pašu uz kuhanu šunkicu) 500 grama mlade koprive 2 jaja 100 grama brašna 1 češanj češnjaka 1 mladi luk 2 peciva malo mlijeka sol,papar mrvice ulje za pečenje Koprivu blanširati i sitno isjeckati.Mladi luk narezati na sitno.Češnjak usitniti.Peciva razmrviti i namočiti u mlijeku.Sve zajedno umješati.dodati jaja,brašno i začine te smjesu dobro izmješati i oblikovati popečke. Popečke uvaljati u krušne mrvice i s obje strane ispeči na vrućem ulju. Sanja Kruljac, Zagreb * Varivo od leće 2 litre vode 200 grama leće dvije mrkve očišćene i narezane na kolutove malo celera 1 glavica luka 200 grama krumpira izrezanog na kockice sol,lovorov list,papar,bosiljak,peršin i češnjak malo maslinova ulja Priprema: Povrće narezati. Luk popržiti na maslinovu ulju,dodati leću i zaliti vodom. Kad zakuha dodati povrće i začine. Kuhati oko 20 minuta te maknuti sa vatre i ostaviti poklopljeno još 10-tak minuta. Danijela Jarčević, Antunovac*Punjeni lungić u umaku od šampinjona Potrebni sastojci: 1 lungić 10 dag tvrdog sira 10 dag rolane lopatice 3 veća kisela krastavca 500 g šampinjona 200 ml vrhnja za kuhanje 20 dag slanine 2 crvena luka mljevena crvena paprika peršin senf papar sol Vegeta Priprema: Lungić očistiti od masnoće i žilica, osušiti kuhinjskim ubrusom, otvoriti ga nožem (napraviti 'leptir'), te istući batom tako da se dobije velika šnicla. Začiniti i premazati senfom. Puniti sirom, lopaticom i kiselim krastavcima rezanima na ploške. Zarolati i pričvrstiti čačkalicama. Peći na zagrijanom ulju dok ne poprimi lijepu boju. Za umak od šampinjona je potrebno prodinstati dva veća luka, dodati slaninu rezanu na sitne kockice, zatim dodati rezane šampinjone. Kad omekšaju dodati papar, sol, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckani peršin te na samom kraju dodati vrhnje za kuhanje. Za prilog: riža