Ustraživanja su dokazala kako sve ono što uneseno u organizam preko hrane ili pića znatno utječe na naše raspoloženje, količinu stresa koju možemo podnijeti te u konačnici na naše zdravlje. Postoji dakle hrana koja nas smiruje, ali i ona koja pogoršava razinu stresa. Pijte mnogo tekućine Tijelu je potrebno tijekom dana minimalno osam čaša vode dnevno. Tako ćete spriječiti dehidraciju koja stvara dodatni stres tijelu. Voda je najbolji izvor za piće jer ne sadrži šećer i kofein, koji su dodatni ‘motivatori’ stresa. No, osim vode možete češće piti i biljne čajeve, krepke juhe te svježe ocijeđene voćne sokove. Ne pretjerujte sa slatkišima Osjećate se loše i baš bi pojeli nešto slatko da vam ‘podigne šećer u krvi’? Obuzdajte se! Pod stresom naše tijelo još više proizvodi hormone stresa. Neki od njih utječu na dio mozga koji potiče želju za slatkim, a ta se potreba teško može utažiti odjednom. Umjesto slatkiša, nutricionisti savjetuju bio-pecivo, integralni kruh, niskokalorične voćne jogurte, voće i povrće. Oni su bogati ugljikohidratima koji stimuliraju proizvodnju serotonina, umirujuće moždane kemikalije. Jedna šalica kave dnevno Stres i kava nezaobilazna su slika svakog zaposlenog čovjeka. No, previše kofeina smanjuje apsorpciju minerala iz hrane, što posljedično potpomaže stres. Istodobno, kofein kod nekih ljudi uzrokuje nervozu i tjeskobu. ‘Dobra’ hrana Naš probavni sustav vrlo je osjetljiv na stres, što ste se vjerojatno i sami uvjerili. Stoga je neophodno u prehranu ubaciti što više hrane bogate vlaknima, poput pahuljica i drugih namirnica od cjelovitog zrnja. Vlakna, naime, pomažu regulaciji probave, pa se ne morate bojati zatvora ili drugih problema. Vrlo često, kada smo pod pritiskom a ne stignemo redovito i normalno jesti, pribjegavamo vitaminskim pripravcima. No, uzimate li ih neuravnoteženo samo ćete pogoršati utjecaj stresa na organizam. Radije pojedite bananu jer je bogata vitaminom B6, kojeg naš metabolizam treba kada je ‘pod pritiskom’. Niskokalorični jogurti također su izvrsno rješenje za bolji rad metabolizma jer sadrže bjelančevine potrebne tijelu, a ne masnoće koje dodatno debljaju. N. Petan Fotografija Profimedia