U posljednjim danima travnja glumica Monika Berberović i pravnik Sead Berberović izmijenili su bračne zavjete, a sad je došlo vrijeme za romantično bračno putovanje. 'Odluka da putujemo u Tunis bila je zapravo jednostavna. Od vjenčanih kumova dobili smo na dar putovanje pa smo samo trebali odabrati kamo želimo ići. Budući da smo cijelo ljeto proveli radno u Zagrebu, željeli smo ići nekamo gdje je toplo i gdje se možemo okupati ako bude prilike. Tako je odluka pala da medeni mjesec provedemo na otoku Djerbi ', govori glumica koja je sa suprugom u Africi provela predivnih sedam dana. 'Uživali smo u prirodi, životinjama i vožnji džipovima po Sahari. Oduševili su nas drukčija kultura i čaj od mente. No najviše smo uživali u zajedničkim trenucima daleko od posla i problema, u romantičnim šetnjama uz more, dugim razgovorima te u miru koji zbog posla i obaveza u Zagrebu nemamo. Mislim da ću posebno pamtiti fenomenalnu adrenalinsku vožnju Saharom i zagrljaje sa Sejom u suton usred pustinje', opisuje 26-godišnjakinja koja je velika ljubiteljica životinja pa se iz Tunisa umalo vratila s novim kućnim ljubimcima koje je željela spasiti.

'Prilično sam razočarana njihovim odnosom prema životinjama. Poštujem i razumijem drukčiju kulturu i stil života, ali to me svejedno rastužuje. Kućnih ljubimaca pasa ima vrlo malo, a svi ostali koji to nisu jako su mršavi, gladni, puni buha i boje se ljudi. Nisam ih ni mogla ni željela fotografirati. Žabice sam vidjela u oazama i bile su jako slatke, a kornjače se prodaju na tržnici u kartonskim kutijama. Neke su već mrtve, neke su uspjele narasti, ali bilo mi ih je iznimno žao pa sam gotovo kupila jednu. Najviše su me rastužile pustinjske lisice. To su tako malena, mekana, preslatka bića, zavezana na lancu koja služe tome da se ljudi s njima fotografiraju, što stoji jedan do tri tuniška dinara. Čovjek s čijom sam se lisicom fotografirala ispričao nam je da ima samo tu jednu koja je pripitomljena i služi za zaradu, a ostale koje ulove - pojedu. Malo je nedostajalo da mu ponudim 100 dinara da mi je proda, što bi on sigurno i učinio, a jedino me spriječilo to što sam znala da je nikako ne bih mogla uvesti u Hrvatsku. I danas razmišljam o toj lisici, tužnoj, na lancu i svjesna sam da bolje prođu one koje pojedu nego ova koja živi u zatočeništvu. Surovo, ali istinito', govori Zagrepčanka koja se za odlazak na medeni mjesec morala suočiti s velikim strahom.
'Užasavam se i panično bojim aviona, ali dođe vrijeme kad postanemo spremni suočiti se sa svojim strahovima i prevladati ih. Put do tamo bio je grozan, znojile su mi se ruke, imala sam mučninu i umalo počela plakati, a već mi je na povratku bilo bolje. Ponosna sam što sam prevladala jedan od svojih najvećih strahova i što odsad mogu putovati avionom ako zatreba, ali to mi se i dalje ne sviđa', opisuje Monika. Glumica je trenutačno u Pečuhu, gdje s redateljicom Ninom Kleflin radi na predstavi ‘Povratak Filipa Latinovicza’, a jedini je problem što u Mađarskoj s njom nije glazbenik s kojim uživa u braku. 'Lijepo nam je, mirno i skladno. Ništa se nije promijenilo, i to me veseli. Poštujemo se, puno razgovaramo i pokušavamo što više vremena provesti zajedno. Čak i kad smo udaljeni kao sada, jedno drugome pružamo potporu, pa bilo to i telefonski. Veselimo se svakoj minuti koju možemo provesti jedno pokraj drugog i tada smo istinski sretni i zahvalni', kaže Monika koja se naviknula na to da se više ne preziva Mihajlović i nije joj neobično kad je zovu Berberovićka.
Napisala: Maja Šitum Foto: Privatni album