Chef David Skoko otkriva sve čari tartufa

Kaže da o ovoj rijetkoj i skupoj gljivi malo zna, a kad ne zna – pita, uči, pamti i kuša. A pitao je najbolje od najboljih u Istri – obitelj Tončić s kojima se jedne zore uputio u berbu

Na spomen istarskog tartufa odmah se uzbude duhovi mojih predaka u meni i sav se vrpoljim od ponosa i tučem o prsa ko neki Tarzan. Ponos velik ko kuća, ma kakva kuća! Ko stare zidine Motovuna s kojih puca pogled na dolinu Mirne, s kojih je Veli Jože jednom rukom razvaljivao Mlećane, a drugom čuvao šume gdje raste ova čarobna gljiva.

Ta je junačina vjerojatno kao dijete jeo tarutfe ko bombone kad je postao tako moćan! Kad malo bolje razmislim, istina je da znam jako malo o tim gljivama, tom čudesnom začinu. Gotovo ništa! Da, jako su fini i skupi, postoji crni i bijeli, traže ga psi…Negdje u Francuskoj i patuljaste svinje. Kažu da je afrodizijak. I to je to!

A kad ne znam, pitam, učim, pamtim, probam….

 

CIJELI ČLANAK POTRAŽITE U NOVOM BROJU MAGAZINA StoryGourmet KOJI JE U PRODAJI OD 27. RUJNA.

Tekst: David Skoko

Foto: Josip Regović

cover4

 


Pratite Story na VIBERU
http://chats.viber.com/story.hr

Komentari