Chefovi Marina Gaši i Gregorio Mannucci priredili gurmansku avanturu u splitskom Mazzgoonu

Slijedovi su do pred kraj večere bili stroga tajna i gosti su, tek nakon što su probali sve servirano, mogli čuti što su zapravo jeli, a cilj je bio odagnati predrasude koje ljudi imaju prema nekim namirnicama, a koje većinom nisu ni probali. Sve delicije pratila su pomno birana vina Alena Bibića

Splitska gastro ambasada, bistro Mazzgoon, upriličila je gostovanje sezone. Ovog puta do Splita su stigli: Marina Gaši iz Restorana Marina, Gregorio Mannucci glasoviti talijanski chef s hrvatskom adresom i vinarija Bibich.

Marina i Gregorio svoje su potpuno različite stilove – Marina priprema isključivo ribu, dok su Gregorijeva apsolutna strast jela od iznutrica, spojili u šest potpuno avanturistickih slijedova simboličnog naziva “Riders On The Storm”. Slijedovi su do pred kraj večere bili stroga tajna i gosti su, tek nakon što su probali sve servirano, mogli čuti što su zapravo jeli. A bilo je tu svega. Na tanjurima su se tako našli: sirovo meso, jetra sa skušom, pikantni puževi, čips od tripica…. Ovakve delicije, očekivano, privukle su mnoge kolege chefove i vinare. U Mazzgoonu smo te večeri zatekli kulinarsko-slastičarski par Marka Gajskog i Teu Mamut, chefove Peru Savanovića i Ivana Pažanina, bračkog vinara Sašu Senjkovića sa suprugom, cheficom Magdalenom te mnoge ljubitelje dobrog zalogaja i kapljice. Najzanimljiviji dio večeri definitivno je bio trenutak razotkrivanja kada su chefovi izašli pred goste i otkrivali im sve tajne koje su se krile iza provokativnih naziva sljedova. Iza naziva ” Vegan friendly? Almost…” skrivao se upravo sirovi kosani steak s talijanskim kavijarom, a iza njemačke krilatice ” Langsam, langsam, aber sicher”, pikantni puževi na kremi od slanutka. Možete samo zamisliti žamor koji je nastao u prostoriji dok su im odzvanjali sastojci poput tripica, puževa i jetrice.

No, to je bila i poanta ove večere. Cilj večere iznenađenja bio je odagnati predrasude koje ljudi imaju prema određenim namirnicama a koje većinom nisu ni probali.  Sve delicije ovih gastro avanturista popratila su pomno birana vina, hrvatskog vinskog velikana, Alena Bibića. Druženje je započelo s  izvanrednim pjenušcem, Bibich Brut Majestic 2010, a nastavilo se zapanjujućim Debitom, pravim dalmatinskim Pinot sivim – PS, da bi za sam kraj, nakon velebnog Bas de Bas-a 2013., goste zasladio pravi dalmatinski prošek, Bibich Ambra. Bila je to večera koja će se dugo pamtiti. Ako ništa, svijet je bogatiji za još jednog ljubitelja tripica.

Vegan friendly, almost

 

We would like to have a trip to japan

Tripp’n’chips

Everything ok with your liver

Langsam, langsam aber sicher

Sour sweetness

Chef Marko Gajski i Tea Mamut

Toni Vrsalović-Mazzgoon i Chef Ivan Pažanin

Željan Radman vlasnik kultne konobe Pimpinella i Žana i Željko Alfirević iz fine dining bistroa NoStress

Fotografiej: Maks Bašić