Petra Jelenić: Kad signe jesen, zagrizi kesten!

Za jesenski broj magazina StoryGurmet naša suradnica i omiljena slastičarka otkrila nam je recepte i priredila sedam kolača s kestenom - omiljenim sezonskim plodom koji ju, kako kaže, izvlači iz jesenske depresije

Ne znam asocira li išta jače na na jesen od kestena. Čak se i rimuje: jesen- kesten.  Kad krenu jesenske kiše, opadanje lišća, sivi kaputi i siva lica, pečeni kesteni na uglovima ulica nekako griju srca.

Kroz vlagu u zraku probija se taj ugodni minis i baš zove da dođeš do uglavnom neuglednog štanda. Kestenjar limenom ulubljenom mjericom  – za 10 ili 15 kuna- nagrabi svježe pečene divote i sipa ih u papirnati tuljac. Kesteni malo pocrnjele kore od vrućine, raspucani tako d aotkriju svoju bijelu finu unutrašnjost. Još vrući peku prste, crnilo se zavlači pod nokte, ne znaš kamo bi s ljuskama jer ih, dakako, ne smiješ baciti na pod.  Na kraju zamusana od čađe žvačem te obožavane plodove i osjećam se kao dijete i kiša mi više ne smeta. I sivilo mi više ne smeta….. Postoje arjeološki dokazi da je kesten jedna od prvih namirnica koje je čovijek jeo.

CIJELI ČLANAK I RECEPTE POTRAŽITE U NOVOMBROJU MAGAZINA StoryGourmet KOJI JE U PRODAJI OD 27. RUJNA.

01.09.2016 zagreb deserti od kestena by petra jelenic foto:josip regovic storygourmet

Tekst i recepti: Petra Jelenić

Foto: Josip Regović

Foto: Maja Danica Pećanić

Preporučujemo