Sofra – orginalan spoj bosanske kuhinje i orijenta

Zanimljivim spojem bosanske kuhinje i originalnog interijera nastala je Sofra – uspješan restoran koji već petu godinu za redom posluje na adresi Radnička 50 u Zagrebu u sklopu Green Gold centra

Sofra je koncept bosanskog restorana čije ime je postalo sinonim za bosansku gastronomiju u Zagrebu, a vrhunska ponuda bosanskih delicija i tradicionalnih specijaliteta koji se poslužuju u autohtonom bosanskom ambijentu, učinila je jednostavnim da se dobar glas koji prati ovaj restoran proširi gradom te se Sofra vrlo lako, ali i itekako zasluženo smjestila u sam vrh restorana koji nude tradicionalnu kuhinju.

Sve je započelo sa Zumretom Nuhbegović, koja je oduvijek voljela svoje korijene i tradicionalnu bosanskohercegovačku kuhinju te nije željela da jedna takva vrhunska kuhinja bude ostavljena po strani. Poznavajući originalne bosanske recepte educirala je osoblje i kuhare te je Sofra kakvu ju znamo danas nastala kao najlogičniji slijed snova čija je jedina svrha bila zaštita autohtonih i voljenih jela. Tako danas u Sofri možemo uživati u tradicionalnim okusima japraka, bamije, begove čorbe ili bosanskog lonca, a poseban ponos restorana je jedinstveno jelo nastalo iz ljubavi prema zavičaju – Zmaj od bosne.

Sofra odiše prostranim interijerom, toplinom i svjetlošću, a sam ulazak u restoren odvest će vas u neki drugačiji, zaboravljen svijet. Posebna je pažnja posvećena uređenju interijera pa restoranom vlada duh starih sarajevskih restorana postignut kroz starobosanske motive sa sebiljom, tradicionalne sećije, antikne lustere, ukrašeno posuđe i stolove koji se skladno nadopunjuju s drvenim elementima.

Kuhari u Sofri izabiru samo vrhunske sastojke za svoja jela i uzdaju se u tradicionalne bosanske recepte kako bi stvorili najbolja jela koja pršte bogatstvom okusa. Došli ste na kavu? Nema problema. Uz pravu tursku kavu serviranu u džezvicama, rahat lokum pokraj i uz zvuk sevdaha posjetitelju će se priuštiti da makar na kratko osjeti autohtoni bosanski ugođaj.

Ambijent Sofre pogodan je za organiziranje najrazličitijih proslava i druženja, a s obzirom da je lako moguće da će se tražiti stolica više, rezervaciju stola nerijetko je potrebno i najaviti. Bosanska hrana koja miluje nepce učinila je od Sofre restoran u koji dolaze prijetelji na šačicu dobrog razgovora, obitelji na ručak nedjeljom, ali i osobe iz javnog života ili pak poduzetnici na poslovni ručak.

Uz tradicionalnu ponudu bosanskih jela možete popiti Sarajevsko pivo, a ponuda domaćih i stranih vina savršeno komplemetira Sofrin jelovnik.

Programske večeri stalni su repertoar Sofre pa tako svaki tjedan u ovom toplom bosanskom ambijentu možete uživati u romskoj glazbi, plesu trbušnih plesačica, a zvuk starih sevdalinki ispunit će prostoriju vikendom.

Dođite i okusite čari Bosne barem u ovom kratkom putovanju!

fb_img_1476224655634

fb_img_1476224693043

Preporučujemo