Četiri hrvatska dugometražna igrana filma bit će prikazana na ovogodišnjem 50. izdanju prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji se održava od 3. do 11. srpnja. Uz debitantski dugometražni film Ivone Juke 'Ti mene nosiš', koji će biti prikazan u natjecateljskom programu East of the West, publika će vidjeti i 'Kosca' Zvonimira Jurića, 'Takva su pravila' Ognjena Sviličića i 'Zvizdan' Dalibora Matanića, dok će u industrijskom dijelu festivala biti predstavljene tri hrvatske manjinske koprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a.

Zvizdan Debitantski dugometražni film 'Ti mene nosiš redateljice' Ivone Juke bit će prikazan u natjecateljskom programu East of the West koji donosi prve i druge filmove talentiranih redatelja iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza.
Kosac 'Kosac' će pak biti prikazan u programu deset filmova po izboru kritičara Varietyja, 'Takva su pravila' uvršten je u program Another View (Drugi pogled) koji donosi djela koja nude svjež i kreativan pristup filmskoj formi i kontekstu, dok će 'Zvizdan' biti prikazan u programu Horizonti (Horizons) koji donosi pretpremijerna prikazivanja filmova nagrađenih na drugim festivalima, a koji idu u širu distribuciju.
Takva su pravila Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova. Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, a hrvatski filmovi redovito gostuju na ovoj manifestaciji. Nagrade na festivalu u posljednjih su petnaestak godina osvojili 'Maršal' Vinka Brešana (2000.), 'Tu' Zrinka Ogreste (2004.), 'Armin' Ognjena Sviličića (2007.), 'Nije kraj' Vinka Brešana (2009.), 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića (2010.), a lani je nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio Autofocus Borisa Poljaka.
Međunarodni filmski vestival Karlovi Vari Foto: Story Press