"Bilo mi je jako teško prihvatiti činjenicu da ću napuniti 50 godina života, jer sam cijelo vrijeme sebe doživljavala mladom osobom. No više nisam ta 20-godišnjakinja koja krasi naslovnice svjetskih časopisa; to je sada moja kći. I, zato, odlučila sam kako neću provoditi vrijeme razmišljajući o tome kako je lijepo bilo imati 30. Nema smisla vraćanje u prošlost, iako bih voljela da je moja koža ista kao u mladim danima, a struk jednako tanak", tako je nedavno u velikom intervjuu za DuJour na temu starenja progovorila slavna Cindy Crawford, žena kojoj se i danas mnogi dive i za koju s pravom smatraju da više nego dobro nosi svoje godine. Bez obzira koja sve postignuća ostvarili u životu, a slavna Cindy može biti ponosna na svoju karijeru, malo je onih koji su potpuno imuni na teret godina. U podsvijesti kao da sve glasnije čuju ‘tik-tak’, ‘tik-tak’... No starenje se ne javlja kod svih u isto vrijeme. Iako je ‘službeni’ stav da starenje počinje između 30. i 40. godine, a do 50. su simptomi već poprilično vidljivi, način života uvelike može promijeniti starosnu percepciju. Smanjena pokretljivost, prošireni kapilari i vene, ‘sporiji’ mozak..., sve su to primjetni znakovi starenja, no teret godina ipak se najviše odražava na koži. I slavna Cindy priznala je kako više nije zadovoljna izgledom svoje kože, pa da - kao i većina ljudi aktivnih na društvenim mrežama - različitim filterima uljepšava stvarnost. Jeste li znali da zdravlje kože počinje u crijevima, pa jedemo li previše crvenog mesa i slatkiša i drugih namirnica koje će nam 'zakiseliti' organizam, koža će nam postati beživotna i starija od svoje stvarne dobi. Sve te namirnice bivša manekenka zaobilazi u širokom luku, jer one potiču stanje kiselosti u tijelu te na taj način izvlače mineralne tvari iz organizma. Nadalje, stanice kože u svojim membranama sadrže masti koje su nužne da bi stanice opstale i bile vitalne te da bi mogle izmjenjivati hranjive i otpadne tvari. No nije svejedno koje masnoće koristiti: preporučuju se one nezasićene kakvima obiluje maslinovo ulje, orašasti plodovi ili riba. Također, nije slučajno zašto svi nutricionisti naglašavaju da treba izbjegavati gazirana pića i druge zaslađene napitke. Naime, ti dodani šećeri uzrokuju proces glikolizacije (riječ je o sljepljivanju šećera s proteinima u stanicama kože), čime stanice gube svoju vitalnost. Autor: D. P. Fotografija: Guliver/Shutterstock