Irena Škorić: “Erosa će biti u svim mojim filmovima”

Bilo je zanimljivo prošlog utorka u zagrebačkoj dvorani MM Centra na predstavljanju knjige 'Eros na filmu' koju je napisala mlada redateljica Irena Škorić. Promocija je bila u sklopu festivala Dani hrvatskog filma, a nagrađivana redateljica otkrila nam je kako je knjiga nastala

Story: Kako ste došli na ideju napisati ovu knjigu?
Ovu sam knjigu pisala za vrijeme nastajanja filma ‘7 sex 7’ kad je erotika i erotsko bilo u fokusu mog interesa. Kao redateljica i scenaristica, sigurna sam kako je pojam erosa i seksa na filmu mnogo dublji i složeniji od onog što se obično pod tim podrazumijeva.

'Neželjena baština' Irene Škorić najbolji dokumentarni film festivala u Švedskoj

Story: Koji film za vas najbolje prikazuje eros?
Postoje neki filmovi koje iznimno volim, koje mnogo puta gledam, koji su mi uvijek novi i zanimljivi i koje nikad do kraja ne mogu istražiti. Najerotičniji filmovi su mi ‘Poštar uvijek zvoni dvaput0’ i ‘Praznik u Rimu’, koje sam opisala u svojoj knjizi. Pokušala sam ne samo čitateljima, već i samoj sebi istražiti što je zapravo u tim filmovima ono najvrijednije, ono vječno. Otkriti neke skrivene zakutke tih filmova. Gledajući po tko zna koji put ‘Poštara’ ustanovila sam da je snažni eros tog filma prisutan gotovo u svakom kadru, a ne samo u znamenitoj sceni na stolu. Da je taj eros ona prvotna životna snaga koja pokreće cijeli svijet.

Story: Hoće li on biti tema nekog vašeg novog filma?
Erosa će biti u svim mojim filmovima.

Story: Na čemu trenutačno radite?
Radim na scenariju za svoj novi dugometražni igrani film.

Razgovarala: Maja Šitum
foto: Story Press

Irena Škorić: "Ljeto će biti radno, planiram se odmoriti tek u rujnu"

Preporučujemo