Marin Čilić: ‘Moja Kristina zna koliko mi je važna’

Pobjednik ovogodišnjeg ATP-a Vegeta Croatia Open u Umagu, 23-godišnji Marin Čilić otkriva tajnu svog uspjeha, priznaje da mu najviše nedostaje vremena za obitelj i progovara o djevojci Kristini Milković za koju u šali kaže da je njegova privatna psihologinja koja mu je na raspolaganju 24 sata na dan

Story: Čestitamo! Kakav je osjećaj pobijediti na prestižnom ATP turniru nakon što to nije uspio nijedan Hrvatu posljednje  22 godine?
U najmanju ruku, fantastiČan. O tome sam i sanjao sve ove godine. No tad nisam znao da ću biti ovako sretan i ispunjen. Ovo je definitivno velika pobjeda i vjerujem da ću je dugo nositi u srcu. No ne smijemo se zavaravati. Ovo nije samo moj uspjeh nego i moje obitelji i trenera Boba, koji mi je velika podrška.

Zaručnici u tajnosti pripremaju vjenčanje i očekuju prinovu?

Story: Osjećate li sada dodatni pritisak zbog skorašnjeg odlaska na Olimpijske igre u London?
Naučio sam se nositi s pritiskom i brojnim očekivanjima. Da ste me to pitali prije dvije godine, to definitivno ne bi bio moj odgovor. Tada sam si postavio iznimno velike ciljeve i u nastojanju da ih ostvarim, na trenutak sam prestao uživati u igri. Na svu sreću, to se promijenilo potkraj prošle godine, kada sam spoznao na koji način mogu uživati u igri, a istodobno postizati odlične rezultate.

Story: Kako ste došli do tih spoznaja?
Kad sam se potkraj prošle sezone ozlijedio, u tri sam mjeseca, me u ostalim, proveo u razmišljanju na koji način mogu unaprijediti svoju igru. Došao sam do zaključka da nije toliko upitna moja igra koliko način na koji je doživljavam. Stalno sam si ponavljao da mogu bolje, brže i jače, a onda sam shvatio da i ne bi bilo tako loše kada bih igrao promišljenije i smirenije a da si svaki put ne zadajem velike ciljeve. Najjednostavnije rečeno, promijenio sam postavke u glavi i otad vidim promjene nabolje.

Story: Brojni profesionalni sportaši u sklopu svoga tima imaju i psihologa. Imate li ga i vi?
Djevojka mi studira psihologiju tako da nemam problema. Šalim se, naravno. Kad je o tome riječ, moj je trener Bob izvrstan. Od prvog dana naše zajedničke suradnje, osim što mi pristupa na način da od mene očekuje napredak i rezultate, nikada ne zapostavlja ni onu psihološku stranu, koja je iznimno važna za razvoj sportaša. Do prije nekoliko mjeseci neke njegove savjete nisam mogao u potpunosti shvatiti, ali Čim sam pronašao mir i sklad u samom sebi, te na neki način odrastao i kao sportaš, tek tada sam shvatio što mi je on cijelo vrijeme nastojao objasniti.

Story: S obzirom na to da ste veliki dio godine godine na putu, komu se povjeravate kada vam je teško?
Djevojci. Njoj mogu sve reći, i to mi uistinu mnogo znači.

Story: Primijetila sam da imate mnogo obožavateljica. Laska li vam to?
Laska, zašto i ne bi? To je definitivno pozitivna stvar.

Story: Kako se s tim nosi vaša djevojka, je li ljubomorna?
Ona zna koliko mi je važna, tako da nema razloga za brigu, a ni ljubomoru.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U NOVOM BROJU TJEDNIKA STORY

Razgovarala: Jadranka Tomić
Foto: Robert Gašpert

EKSKLUZIVNO Marin Čilić i Kristina Milković čekaju bebu?

Preporučujemo