Legendarni hrvatski skijaš Ivica Kostelić prekinuo je na jedan dan standardne pripreme na švicarskom ledenjaku Zematt kako bi prisustvovao promociji švedske marke outdoor odjeće i opreme Fjällräven u Ljubljani. Upravo su u ovoj premium odjeći Ivica, koji je ambasador ovog brenda, te slovenski biatlonski trener Miha Podgornik uspjeli osvojiti ledeni Grenland u travnju ove godine. Ivica i Miha su za 18 dana, 10 sati i 52 minute uspjeli prijeći Grenland s jedne na drugu stranu, odnosno ukupno 582 km, uz udare vjetra i do 120 km/h, te uz temperaturu koja se spuštala i do minus 34. Okupljenim novinarima sa slovenskog, hrvatskog i srpskog tržišta Ivica i Miha otkrili su dio dojmova i iskustava sa svoje ledene avanture, a u posebnom razgovoru za Story.hr Ivica nam je iskreno otkrio razmišlja li o završetku profesionalne karijere, vidi li svoje sinove u skijanju i koliko su mu se prioriteti promijenili od kada je postao otac. Grenlandska avantura za njega i Mihu bila je jedna od najtežih životnih avantura jer kako nam je u intervjuu otkrio 'svaki su dan otkrivali nove poteškoće i nove načine na koje ih je vrijeme 'ubijalo'. 'Na takvom putu nemaš nikakve razonode, osim razgovora sa svojim partnerom svakih dva sata, kada smo pravili pauze. Uglavnom smo bili svaki u svojim mislima i zapravo te takvo mjesto natjera da dobro razmisliš o svim životnim pitanjima, i važnim i nevažnim. Ono što je meni i Mihi bilo najteže jest činjenica da je put bio monoton pa smo imali osjećaj da uopće ne napredujemo. Tek kada bi provjerili na karti, uvidjeli bismo koliko smo taj dan prešli.' Zbog nevremena koje ih je zadesilo na otoku, njihova se avantura produžila na 18, umjesto planiranih 16 dana, a samo zahvaljujući Ivičinom iskustvu s avanture na Islandu godinu dana ranije, ipak su ponijeli dovoljno hrane za ovaj ekstremni put. Treba istaknuti da je Ivica cijeloj avanturi dao i humanitarni karakter jer je čitavo vrijeme skupljao donacije Udruzi za Down sindrom Međimurske županije. No, koliko je iscrpljujuće ovo iskustvo bilo svjedoči i činjenica da je naš proslavljeni skijaški as za sada odgodio planirano osvajanje Sjevernog i Južnog pola.

Miha Podgornik i Ivica Kostelić Na naše pitanje koliko su mu tada nedostajali djeca i supruga Elin Ivica je iskreno odgovorio: 'Naravno da su mi jako nedostajali. Nije prošao dan a da nisam mislio na njih. Iako Ivan ima 3,5 godine, a Leon tek 14 mjeseci, Ivan kao da je osjećao uoči puta kako ću izbivati neko vrijeme i nije mu bilo drago. Dosta je senzibilan dečko, pa iako je navikao da me često nema, ovaj mu put nije bilo drago što me neće biti.' Naš legendarni skijaš otkrio nam je i kako mu s godinama sve teže pada česta odvojenost od obitelji: 'Drugačije je bilo kada nismo imali djecu, sada ipak vidiš koliko napreduju kada ih ne vidiš, primjerice, samo dva tjedna. Dok nemaš djecu nemaš ni osjećaj da nešto propuštaš, no sada je situacija ipak drugačija.' Zanimalo nas je stoga je li mu žao zbog nekih stvari koje je možda propustio u odrastanju svojih sinova? 'Za sada još ne, moguće da će mi biti kasnije. Mislim da do sada nisam propustio nijedan važniji trenutak i silno se veselim kada smo zajedno.' Iako obveze Ivičine profesionalne karijere često obitelj odvajaju na duže vrijeme, ipak svi nastoji svaki mogući trenutak provoditi zajedno, pa će tako Ivičina supruga Elin s obitelji i ove sezone nastojati biti uz Ivicu na što više 'tekmi'. A s obzirom da je Ivan već iskusio skijanje i oduševljen je njime, logično se nameće pitanje – hoće li tatinim stopama i nastaviti tradiciju obitelji Kostelić? 'Ivan je izvrsno reagirao na skijanje i to mi je jako drago. Baš smo nedavno bili nekoliko dana na Kranjskoj gori pa je, kada je vidio snijeg, odmah htio da se idemo skijati i dugo me nagovarao. Stvarno mi je svejedno hoće li se jednog dana odlučiti skijati i biti profesionalni skijaš, premda mislim da je to stvarno težak sport za svakoga, no volio bi da se moja djeca bave bilo kojim sportom i da iz sporta izvuku dobre pouke za život!', otkrio nam je Ivica.
Teta Janica s malenim Ivanom koji je oduševljen skijanjem Ivan i Leon su već navikli da se nešto posebno događa svaki put kada se oko tate okupi veći broj ljudi, a i strastveni su tatini navijači. Gledaju sve njegove utrke, bilo na televiziji ili uživo i dobro 'kuže' kada je u pitanju natjecanje. Na neizbježno pitanje je li ovo i njegova oproštajna natjecateljska sezona Ivica je iskreno odgovorio: 'Ne volim pričati o tome i izbjegavam to koliko mogu. No, činjenica jest da svemu dođe kraj, ali ja se ne veselim što je to tako. Naravno, veselim se novim događajima, no za mene je skijanje bilo mnogo više od sporta. Jedna era završava koja mi je donijela puno, da ne kažem skoro sve, i ne mogu biti veseo što ona završava. No, planiram ostati uz skijanje, na ovaj ili onaj način!'   Razgovarale Nikolina Petan i Josipa Scotti Čavlina Fotografije promo i Story arhiv