Moderna kozmetika za prevenciju i ublažavanje znakova starenja sve češće opisuje se kao “njega nadahnuta estetskom medicinom”. S visokim koncentracijama aktivnih sastojaka proizvođači nastoje ponuditi kozmetičke “neinjektivne zamjene” za, primjerice,  injekcije botoksa. No kozmetička njega, koliko god bila ugodnija od agresivnijih tretmana pomlađivanja, zahtijeva dugotrajnu i  redovitu primjenu, postupno postizanje rezultata i njihovo neprestano održavanje – već u dobi dvadesetogodišnjakinja. Donosimo vam pregled njege kroz svaku dob i otkrivamo zašto je važno u održavanju mladolikosti kože s njego krenuti – što ranije!

20. godina

Koža dvadesetogodišnjakinja i onih mlađih u pravilu je lijepa i sjajna, a lice zategnuto. No, da bi takva ostala što duže potrebna joj je sustavna njega. U protivnom, na licu se brzo pojavljuju prištići, crvenilo i perutanje. A već pri pojavi prvih prištića, važno je naučiti se pravilnoj higijeni jer je to prvi korak do zdrave i sjajne kože. Najbolji preparati za njegovanje mladenačke kože su blagi gelovi za umivanje, tonici koji uspostavljaju normalni pH kože te odgovrajuća krema. Blagi piling lica će ukloniti mrtve stanice prije nego što one formiraju začepljene pore, a imate li većih problema posjetite dermatologa. Koristite isključivo kreme namijenjene mladenačkoj koži i kreme sa zaštitnim faktorom prije izlaska na sunce.

30. godina

Kaže se da se svaki nemar prema koži jednom pojavi na našem licu. Pretjerano izlaganje suncu, pušenje ili ‘tulumarenje’ počinje se vidjeti na koži oko 30. godine u obliku sitnih nepravilnosti i bora. Pomoći će vam kreme sa djelatnih tvarima poput hijaluronske kiseline i vitamina A, koje jačaju tkivo kože, te magnezija i adenozina koji stanice opskrbljuju energijom. Koža lica postaje osjetljivija i sklona sušenju, pa bi trebali koristiti hidratantnu kremu preko dana, hranjivu preko noći i obavezno jednom tjedno serum za osvježenje lica. Nikako ne izlazite na sunce bez kreme sa zaštitnim faktorom, jer sunce i vanjski faktori utječu na ubrzano starenje kože.
Kada najranije trebamo objaviti 'rat' borama i starenju kože?
Story 

40. godina

U dobi od 40. godina koža još više gubi na elastičnosti, pa su bore vidljivije i izražajnije. Naime, koža gubi vlažnost i masnoće koje drže njezinu strukturu napetom, pa vezivno tkivo ‘gubi snagu’ i opušta se. Kao posljedica pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama  na koži pojavljuju se i tamne mrlje. Izvrsne rezultate s trostrukim učinkom (smanjuje bore, učvršćuje kožu i preoblikuje konture  lica...) pokazuje, primjerice, L'Orealova Revitalift Laser krema, zahvaljujući formuli s visokom koncentracijom hijaluronske kiseline i proxylana. Preporučuju se i kreme bogate hranjivim sastojcima poput vitamina A i E, proteina, ceramida i esencijalnih masnih kiselina, kao i redoviti (barem jednom mjesečno) odlazak u kozmetički salon na regenerativne tretmane.

50.+ godina

Za zrelu kožu karakterističan je smanjen rad žlijezda koje proizvode vrlo važna ulja za prehranu kože, pa je posljedica toga sve izražajnija suhoća kože. U ovoj je dobi za regeneraciju kože potrebno oko šest tjedana. Jednom tjedno potrebno je napraviti temeljiti piling lica i tijela koji će ukloniti mrtve stanice i potaknuti bolju prokrvljenost tkiva i mikrocirkulaciju lica. Nakon pilinga koži  pružite ekstra njegu u obliku koncentrata za lifting i maski za dubinsku ishranu. Birajte dnevne kreme koje sadrže obilje vitamina, proteina i drugih prirodnih regeneratora kože. Priuštite si redoviti mjesečni tretman u kozmetičkom salonu – posavjetujte se sa kozmetičarkom i odredite paket regenerirajućih tretmana. Nikolina Petan Fotografije Profimedia