Zdravlje i povoljni učinci na zdravlje, dobar osjećaj nakon vježbanja i, naravno, održavanje tjelesne forme, glavni su razlozi bavljenja sportom. Iako posljednjih godina postajemo sve svjesniji važnosti kretanja, činjenica je da su Hrvati još uvijek na vrhu liste najneaktivnijih naroda. Naime, istraživanja pokazuju kako nas je čak 80% svjesno važnosti vježbanja, no to u praksi redovito provodi manje od 10% ljudi. Trčanje je definitivno najomiljenija aktivnost posljednjih godina. Irina Shayk, Cameron Diaz, Christy Turlington, Alessandra Ambrosio, Charlize Theron..., ali i brojne domaće zvijezde poput Ecije Ojdanić, Ane Radišić ili Belme Džombe dobru formu i fizički izgled mogu zahvaliti upravo trčanju. Nisu rijetke ni zvijezde koje su razvije svoje načine vježbanja, pa zahvaljujući tome ‘ubiru’ dodatan prihod. Tako je glumica Anne Hathaway, zajedno sa svojim trenerom Davidom Kirschom, osmislila ‘platypus walk’, kombinaciju vježbi snage i workouta, koje se rade pod opterećenjem, često uz pomoć rekvizita poput lopte ili sl. Tristo trbušnjaka i 50 iskoraka svakodnevni je zadatak za glumicu Jessicu Albu, njezina kolegica Kate Hudson obožava pilates, dok model Gigi Hadid svoje isklesano tijelo može zahvaliti boksu. Način vježbanja koji posljednje vrijeme opet okupira pažnju (a nije nov!), osobito žena nakon poroda, kombinacija je vježbi uz baletnu šipku, pilatesa i istezanja. Natalie Portman, koja je nedavno rodila svoje drugo dijete, ovaj je trening već iskušala kad se pripremala za ulogu balerine u filmu 'Crni labud'. Osnovna karakteristika ovog treninga je stabilizacija centra tijela, čime se mišići aktiviraju i uvlače te poboljšava tonus muskulature (od dubokih do površinskih mišića. Vježbačice koriste baletnu štangu kao pomoć za održavanje ravnoteže dok rade male pokrete koji su osmišljeni tako da ciljano opterećuju mišiće i mijenjaju izgled tijela. Mnoge žene uspiju se riješiti viška kilograma nakon poroda, ali ne i 'trudničkog' trbuha. Jedan od uzroka toga može biti razdvojenost ravnih trbušnih mišića ili, stručnom terminologijom rečeno, 'diastasis recti'. Naime, ravni trbušni mišić je mišić koji čini prednji dio trbušne stijenke i on sudjeluje u održavanju uspravnog stava i disanju, podupire kralježnicu i čuva unutarnje organe. Kako tijekom trudnoće dolazi do sve većeg pritiska na trbušne mišiće rastom maternice, mišići se razdvajaju, vezivno tkivo se rasteže i postaje sve tanje. Tada tanko vezivno tkivo preuzima funkciju trbušnih mišića i podupire unutrašnje organe umjesto mišića. Klasične vježbe poput trbušnjaka, sklekova ili tzv. 'stolice' i 'rolanja' kod pilatesa, mogu samo pogoršati stanje, jer povećavaju unutrašnji pritisak i još više 'guraju' organe prema vani.

Natalie Portman u filmu Crni labud I brojne domaće zvijezde trude se, i to ne samo u ovo doba godine, održati dobru formu. Voditeljica Korana Gvozdić nedavno je na svojem Instagram profilu objavila fotografiju na kojoj skače na trampolinu.

Čvrsti trbušnjaci Fani Stipković zadivljuju i oni su definitivno posljedica upornog rada u teretani. Uz standardan trening s utezima, Fani je odabrala i učinkovitu vježbu za cijelo tijelo. Riječ je o treningu s konopom koji je odličan rekvizit za snagu, eksplozivnost i brzinu, a omogućava da cijelo tijelo radi.
Fotografije: Profimedia i društvene mreže