Više od 80% žena u svijetu, starijih od 20 godina, ima celulit! Protiv ženskog ‘neprijatelja no. 1’ treba se boriti sustavno i redovito – zdravom prehranom, tjelovježbom i kozmetičkim tretmanima. No, kada je riječ o kozmetičkim preparatima onda razliku među njima ipak čine određeni prirodni sastojci koji imaju veliku moć u dreniranju, uklanjaju toksina i sprječavanju otvrdnjavanja manskin nakupina - najkarakterističnijih 'osobina' celulita

  1. Kofein Svojim lipolitičkim svojstvima pokreće mehanizam raščlanjivanja masti u nadebljalim stanicama zbog čega se one smanjuju. Kofein se dodaje u kreme za mršavljenje zajedno sa sastojcima koji dreniraju i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Ovakve kreme stimuliraju izmjenu tvari i reduciraju količinu masti nakupljenu u stanicama, učvršćuju kožu, smanjuju gustoću jastučića i masnih naslaga...
  2. Ananas Ako pijete njegov sok stimulirate crijeva i bubrege i tako potičete uklanjanje viška tekućine iz tijela. Uz to, pozitivno djeluje i na smanjenje celulita. Uz redovitu konzumaciju vaše tijelo će biti opskrbljeno vitaminom C, kalijem i bromelainom koji značajno sudjeluje u metabolizmu proteina i stimuliranju cirkulacije. Upravo je bromelain 'zvijezda' ovogodišnjih anticelulitnih preparata. Naime, ovaj enzim dermatolozi nazivaju i 'žderač masti' jer učinkovito razbija krupne proteine i olakšava njihovo uklanjanje, te omogućava cijepanje celulitnog tkiva i tako olakšava eliminaciju masnoća!
  3. Divlji kesten Poznato je da pomaže cirkulaciji, jača vene i kapilare, a u kombinaciji sa mentolom ima učinak hlađenja čime dodatno pojačava cirkulaciju i zateže kožu. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena, osim toga, potiče bolju opskrbu kože kisikom i hranjivim nutrijentima. Na kožu djeluje regenerativno te sprječava razgradnju hijaluronske kiseline, važne komponente za ovlaživanje i svježinu kože.
  4. Bršljan Koristi se za smanjivanje masnoća u tijelu, ali njegova osnovna kvaliteta je diuretičko svojstvo. Upotrebu kod celulita potaknula su istraživanja djelovanja aktivnih spojeva na vene i enzime koji održavaju zdravu funkciju tkiva te omogućuju da se stvara više međustaničnih molekula elastina i hijaluronske kiseline, što omogućuje bolju izgradnju potkožnog tkiva. To je iznimno bitno upravo u borbi kod celulita, za što postoji čitav niz renomiranih istraživanja.
  5. Đumbir Od davnina je poznat po svom protuupalnom, antibiotskom, antioksidativnom i antiseptičkom djelovanju te kao prirodni stimulans koji igra iznimno važnu ulogu u njezi kože. Ekstrakt đumbira, pokazala su istraživanja, u samo 3 tjedna uspjeva gotovo nemoguće - značajno ‘ispeglati’ kožu na kojoj su vidljivi znakovi stresa i celulita te zagladiti cjelokupnu površinu kože!
  6. Atlanski cedar Ovo ulje ugodnog, drveno-zemljanog mirisa koje se rado koristi u parfumeriji, u aromaterapiji je (zajedno s himalajskim cedrom) sinonim za limfotonik, ulje koje potiče protok limfe kroz stanice i time smanjuje otekline nogu i ruku, olakšava hod kod umornih nogu i potiče uklanjanje toksina iz tkiva. Zato je vrlo važan dio anticelulitnih tretmana.
  7. Ulje lješnjaka Brzoupijajuće je, a ima blago adstringentno djelovanje (steže) pa se preporuča za lokalno tretiranje proširenih vena i popucalih kapilara. Dobro je i za njegu masne i aknama sklone kože, te naravno za tretiranje celulita.
  8. Ljekovito blato Razna 'blata' spravljena od algi i mješavine gline te jedne vrste mulja s morskog dna imaju izvrsno anticelulitno djelovanje jer pospješuju potkožnu prokrvljenost, razgradnju masnoća te izlučivanje nakupljene vode u tkivima. Takvi preparati bit će još djelotvorniji ako se nakon njihovog nanošenja kritični dijelovi omotaju najlonom. Upotreba morskog blata vrlo je jednostavna pa se može nanositi i kod kuće. Pogodno je za sve tipove kože, čak i kad su vidljive proširene površinske kapilare, a odstranjuje se jednostavnim ispiranjem mlakom vodom.
  9. Ružičasti papar Aroeira ili ružičasti papar (Schinus terebinthifolius) iznimno je cijenjeni sastojak te je zasluženo dobio ime "ružičasto zlato". Ove male bobice u daljnjem su srodstvu s crnim paprom i ponose se vrijednim njegujućim svojstvima. Ekstrakt iz ružičastog papra djeluje u dvije faze: pomaže smanjiti stvaranje velikih kapljica masti (lipida) u masnim stanicama te zatim pomaže u razgradnji nakupljene masti koju sadrže.
  Neki od anticelulitnih noviteta na našem tržištu 'naoružali' su se upravo spomenutim sastojcima, a vi se možete i sami uvjeriti u njihovu učinkovitost! Stručnjaci Laboratorija Elancyl u novoj Elancyl Slim Design Nuit formuli povjerenje su povjerili trima moćnim sastojcima: kofein kompleks eliminira masno tkivo tako što složene trigliceride transformira u slobodne masne kiseline, koje su pogodnije za odstranjivanje, bršljan eliminira toksine i vraća koži čvrstoću i elastičnost utječući na kvalitetu kolagena, a salacija zaglađuje kožu tako što usporava zadebljanje vezivnih tkiva i intezivno zaglađuje neravnine.
Koji su najmoćniji prirodni sastojci protiv omraženog celulita?
Story 
Melvitin organski ritual za učvršćivanje kože L’or Rose sastoji se od pilinga za lijepu kožu koji priprema kožu za sve dobrobiti ulja te je čini mekšom i ljepšom, zatim od Iznimnog ulje za učvršćivanje koje pomaže smanjiti efekt narančine kore u jednom, jednostavnom koraku te od Iznimnog seruma protiv celulita koji pomaže poboljšati siluetu problematičnih područja tijela (bokovi i bedra).
Dr. Renaud je pak predstavio dodatak liniji za njegu tijela na bazi grejpa – Serum za mršavljenje. Ultraosvježavajući serum kombinira užitak i vidljive rezultate mršavljenja, a moćni koncentrat snažnih sastojaka djeluju na tri razine celulita: ekstrakt organskog grejpa, kofein i protein soje reguliraju količinu vode i pomažu u drenaži, koleus ekstrakt (kopriva) djeluje na masne naslage dok ekstrakt voćke liči (azijska trešnja) pomaže kolagenu da postane elastičan. Lagana, svježa i ultra prodirujuća tekstura sadrži i ulje makadamije te bademovo ulje za dodatnu njegu uz osnažujući citrusni miris.
    Napisala Nikolina Petan Fotografije Profimedia