Koliko je kiselo vaše tijelo? I što ako baš ne možete izdržati bez mesa?

Umor, oslabljen imunitet, neugodan zadah, osjetljivost desni, akne, išijas i ukočen vrat, ubrzano starenje, suha i beživotna kosa..., sve su to znakovi koji ukazuju na kiselost organizma. Kako bi ublažilo tu kiselost, tijelo iz vitalnih organa uzima važne minerale i tako, pojednostavljeno rečeno, samo sebe uništava. Kako to promijeniti?

Kako biste doznali koliko je vaše tijelo kiselo, možete ga testirati uz pomoć lamus-trakica koje možete kupiti u mnogim trgovinama zdrave prehrane. Stavite na trakicu malo sline i gledajte kako će se obojiti. Idealan rezultat trebao bi biti negdje na sredini skale – s vrijednošću pH malo većom od 7. Ako je vrijednost manja od 7 pH, morate smanjiti kiselost organizma provedbom alkalnog plana. U najnovijoj knjizi “Alkalni sokovi i smoothieji” dr. Stephana Domeniga, koja je kod nas objavljena u izdanju Školske knjige, možete naučiti uz pomoć kojih namirnica možete uspostaviti pravilan odnos između kiselog i alkalnog te na taj način poboljšati zdravlje. Današnji način prehrane i života općenito pogoduje kiselosti organizma što često rezultira umorom, bezvoljnošću i nadutošću, a s vremenom i raznim ozbiljnijim teškoćama, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja.
Ako baš ne možete izdržati bez mesa, žitarica, kofeina i druge hrane koja zakiseljava organizam, najbolje je takvu hranu jesti ranije u danu, a poslije podne uzeti smoothie ili sok koji alkaliziraju te navečer kuhanu juhu. Tako će tijelo imati vremena uspostaviti ravnotežu, a hrana dovoljno vremena da se dobro probavi prije odlaska na spavanje.
Evo jednog recepta kojeg ćete moći svakodnevno konzumirati, a koji se bazira na crvenom grejpu koji ima više antioksidacijskih svojstava od, primjerice, žutoga, a ako mu dodate raštiku (koja je nepravedno zanemarena namirnica), ovaj sok postaje prava energetska bomba. Grejp ogulite i razdijelite na kriške, 1 zelenu jabuku narežite, a listovima raštike (bit će dovoljna jedna šaka) odrežite stabljike. Sve stavite u sokovnik. U sok dodajte pola oguljenog krastavca, 4 stabljike celera i 1 limetu te sve dodajte u sok i dobro izmiksajte štapnim mikserom.

Autor: D. P.
Fotografija: Profimedia