Limun je jedan od vodećih prirodnih lijekova zbog svog antiseptičkog i antibakterijskog djelovanja koje u preventivi našeg zdravlja ima primarnu ulogu. Ljekovito djelovanje limuna opisivali su čak i vodeći arapski lječnici, a Francuzi ga ubrajaju u ‘četiri veličanstvena mušketira’ (uz mrkvu, bijeli luk i timijan). Limun je nezaobilazan u kozmetici jer je iznimno dobar u liječenju raznih nečistoća kože, otvorenih pora i bora lica, pjega, masne kože, raspucale i obojene kože ruku, raznih lišaja, dok u liječenju akni i mitesera daje najbolje rezultate.

Za otvorene pore

Imate li otvorene pore lica napravite kod kuće losion od 100 g limunova soka, 20 g mrkve i 50 g krastavca. Iscijedite limun, a posebno izmiksajte mrkvu i krastavac te dodajte njihov sok u limunov sok. Umijete lice toplom vodom i namažite ga sumpornim sapunom te ostavite da se osuši na licu oko 20 minuta. Umijte lice mlakom vodom i posušite. Zatim nanesite dobiveni sok na lice i pustite da se osuši (oko 30 minuta). Operite lice mlakom vodom i namažite uljem od gospine trave (kantarionovo ulje). Losion će ukloniti mitesere te zaštiti i njegovati kožu lica. Upotrebljavajte ga svaki treći dan tijekom jednog mjeseca i bit ćete zadovoljni rezultatom.

Protiv pigmentacijskih mrlja

Ako patite zbog pjega ili mrlja po licu, pokušajte ih riješiti maskom od 20 kapi limunovog soka, 10 g peršina i 2 žlice meda. Peršin nasjeckajte sitno i pomiješajte s medom te dodajte limunov sok. Dobivenu smjesu namažite na lice ili mjesto gdje imate pjege ili mrlje te držite 30 minuta. Zatim sve isperite čajem od kamilice. Ovu masku koristite najmanje 2-3 puta tjedno dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Ostaci boje od laka

Ako ste duže vremena koristili tamni lak na noktima sigurno su vam ostali tragovi oko i ispod noktiju. Protrljajte takva mjesta s limunom i primjetit ćete kako mrlje nestaju.

Za posvjetljivanje kose

Nakon uživanja u čarima mora i sunca, vjerojatno želite da vam kosa koja je posvijetlila izgleda što prirodnije, stoga je isperite na kraju dana s vodom u koju ste dodali malo kamilice i limunova soka. Odmah će zasjati i postati puno ljepša.   N. Petan Fotografije Instagram