Prošlog su tjedna glumica Leona Paraminski i doktor elektrotehnike Tin Komljenović došli na trotjedni odmor u Hrvatsku i u plamenu ostavili Kaliforniju. U toj američkoj saveznoj državi 4. prosinca buknuo je požar, koji su nazvali Thomas, jedan od pet najgorih u njezinoj povijesti.
'Nikad ne misliš da će biti dramatično i toliko loše, ali bilo mi je teško kada se plamen počeo približavati Santa Barbari, kada vidiš da ti evakuiraju prijatelje, da se zatvaraju škole, fakulteti i da se ne može disati. Sve je zatvoreno zbog mjera sigurnosti, jako je situa-cija ozbiljna i teško ti je jer ne znaš hoće li ti kuća izgorjeti. Mi živimo u centru i ako vatra dođe do tamo, više neće biti Santa Barbare. Vezala sam se uz taj grad i zaista imam osjećaj doma', govori glumica koja je sa suprugom u Zagreb došla nekoliko dana prije nego što su planirali.
'U jednom trenutku vatra se naglo širila i počeli su evakuirati ljude čije su kuće udaljene pet minuta vožnje od nas. Tada smo zamijenili karte. Zbog dima i otrovnih čestica u zraku nismo mogli ići van i svima je preporučeno da i u vožnji automobilom nose maske. Sve je bilo prazno i Santa Barbara, koja je inače veseli turistički grad pun ljudi, izgledala je potpuno opustošeno. Ne možeš udahnuti jer odmah počneš kašljati i sve je prekriveno slojevima pepela, kao da hodaš po snijegu', opisuje Leona koja se zbog požara nije mogla susresti sa svojim studentima kojima od kraja kolovoza predaje Glumu pred kamerama. 'Trebali smo imati završne ispite te zajedno  pogledati zadnje scene koje su snimili, ali Gradski koledž Santa Barbara zatvoren je zbog sigurnosnih mjera pa sam ih ocijenila i priložila obrazloženje ocjena putem interneta', govori dobitnica Zlatne Arene koja je sretna što su je studenti iznimno dobro prihvatili.
Leona Paraminski: 'Život mi je krenuo u željenom smjeru'
Story 
'Rad profesora ocjenjuju i nadređeni i studenti, što je dobro jer tako imaš priliku raditi na sebi, razvijati se u svom radu. Jako sam počašćena i ponosna što su me ocijenili odličnim. Nisam mislila da će mi se toliko svidjeti i mislim da ću se, kad se jednom prestanem baviti glumom, baviti edukacijom. Predivno je i otvaraju mi se novi horizonti, a za to ovdje ne bih imala priliku', otkriva, a njezin suprug, koji radi na Sveučilištu Kalifornija, nije sumnjao u to da će biti izvrsna u novom poslu. 'Rekao mi je da misli da će mi to super ići jer jako volim ljude i širim toplinu. Bilo mi je važno studentima pružiti osjećaj da imaju siguran prostor u kojem će biti maksimalno kreativni i u kojem ću im moći pokazati i kako se radi u industriji, jer set ima zakonitosti i isto je radiš li u Hrvatskoj ili u Americi', rekla je 39-godišnjakinja koja je prije predavanja morala proučiti kako biti politički korektan.
'Kada sam počela raditi, dobila sam 50 stranica teksta o tome što smijem, a što ne smijem govoriti i raditi. Tolike su sigurnosne mjere da se gube ljudskost, sloboda govora i smatram da prestajemo komunicirati jer nikome ne smiješ ništa reći kako ne bi napravio neku pogrešku. Čini mi se da kao društvo odlazimo u krajnost. Strašno je koliko smo svi stalno ugroženi i više ne možemo otvoreno o svemu razgovarati i debatirati zbog straha da se nekoga ne uvrijedi', otvoreno govori dramska umjetnica koja je promijenila agenta i dobila glavne uloge u filmovima ‘8 Winds’ i ‘Interference’ koje je snimala posljednjih mjeseci.
Leona Paraminski: 'Život mi je krenuo u željenom smjeru'
Story 
'Nakon rođendana u sedam sam dana dobila dvije glavne uloge i ponudu da predajem na fakultetu. Sada mogu reći da mi je krenulo u smjeru kojim želim ići. To je bila borba, pokušavaš, dobiješ ono što ti se ne sviđa, odbiješ pa se pitaš jesi li pogriješio i teško ti je, ali sada sve sjeda na svoje mjesto. U ‘8 Winds’ glumim Americu, mladu, karizmatičnu i šarmantnu mladu ženu koja umire od raka i nosi težinu i mrak svoje bolesti. Jako mi se svidio scenarij jer je lijep, duhovan i slojevit. Upoznala sam odličnu ekipu, a Tom Sizemore glumi mi ujaka. Završila sam i ‘Interference’ koji mi se  jako svidjelo raditi jer volim film noir. To je triler u kojem glumim psihologinju koja se bori za ljubav na svoj način i publika neće biti sigurna je li lik dobar ili loš', ponosno govori Zagrepčanka koja se zbog života na vječnom suncu zaželjela malo zagrebačke hladnoće.
'Zapravo mrzim zimu i Kalifornija mi odgovora, ali nakon tri godine nedostaju ti četiri godišnja doba. Veseli me zima, advent, čula sam za sarmu u sendviču i to mi je hit. Vidim puno turista i lijepo mi je sve to. U ova tri tjedna moram obići sve kućice, vidjeti obitelj, prijatelje, predstave, doznati što se sve događa. Dani su mi ispunjeni', zaključuje.
Napisala: Maja Šitum
Fotografije: Robert Gašpert, privatni album