Frizeri se i u 21. stoljeću bore protiv raznih mitova pa su ovoga puta odlučili reći što je istina, a što nije. Zablude su, primjerice, da 'nije zdravo često prati kosu', što je podatak iz prošlosti kada su bili drukčiji higijenski standarski, a mnogi također ne shvaćaju i koliko je važna kućna njega. Čak i kad frizer koristi najkvalitetnije preparate, činjenica je da oni nisu napravljeni od meda i mlijeka, već da u sebi imaju brojne 'kemije'. Zato će u salonu kosa izgledati sjajno nakon feniranja, ali da takva i ostane, morate je paziti kod kuće. 

Sofia Richie kosa hairline stil
Profimedia 

Što je s masnom kosom?

Treba je prati. Istina je da se čestim pranjem žlijezde više aktiviraju, ali koristite blagi šampon te ampule kojima možete riješiti problem masne kose. Nećete ga riješiti preko noći, morat ćete mjesecima biti ustrajni. Tu i jest najveći problem što se tiče njege kose. Nema efekta ako se o kosi brinete jedan dan i stavite ampulu pa narednih mjesec zaboravite. 

Feniranje ili pegla, što je gore?

Pojedini frizeri tvrde kako su pegla za kosu i figaro opasniji nego feniranje. Kažu kako se feniranjem kosa lomi, jer se puno puta prelazi po vlasi, a peglom i figarom samo jednom. Ipak, ne apelira se bezveze da se ne koristi previše pegla i figaro. Mnogi često pretjeraju pa se peglaju ili kovrčaju kosu svaki dan, a to kosa ne može izdržati pa se uništi. 

Frizeri otkrili najveće zablude o kosi 2023
Story 

Je li bolje bojati se dok je kosa prljava ili kad je čista. 

Kako navodi Kurir, kosa bi se trebala farbati dok je čista. Nekada su žene bojile neopranu kosu jer ih je hidrogen u tom slučaju manje pekao, ali od tada je sve napredovalo. Da ste tada farbali kosu u 'plavo' tako da se na jednoj polovini glave boja nanosi na masnu kosu, a drugoj na potpuno čistu, na kraju biste dobili razliku od dvije, tri nijanse.

Kako se pravilno pere kosa?

Ako pri prvom šamponiranju nema puno pjene, ne dodajte šampon, već nastavite trljati kosu. Tako ćete skinuti sve nečistoće i masnoću, pa će u drugom nanošenju biti pjene. Ako izostane, znači da je kosa bila jako masna pa je operite još jednom. Šampon dobro isperite, pa stavite preparat za negu. Preporuka je i da se doza šampona prvo stavi na ruke s malo vode i dobro protrlja da nastane pjena pa da se tek onda stavi na kosu. 

Domaći šampon za suho pranje
Instagram 

Što se kosa češće pere, masti se više?

Frizeri ističu da je to istina, ali treba znati da to ovisi i o hormonima. Bitno je i to koliko se često dodiruje kose, što jedete, ali i o tome kakva vam je kosa. Kovrčava kosa je uvijek suha, pa je ne treba često prati jer djeluje čisto. Ravna kosa, pogotovo ako nije bila tretirana bojom, brzo postaje masna. Kosu, dakako, treba prati čim se primijeti da je prljava. Važno je koristiti blage šampone, ali ne dječje, jer su napravljeni za vlasi koje nisu farbane. Dječja kosa i dlaka odraslih nisu iste!

Što poslije pranja?

Kad kosu isperete, pet do 10 minuta držite masku, a u nju možete staviti kap arganovog ulja ili ulja makadamije. Potom isperite. Poslije nekih maski se stavi balsam da bi se dlaka 'zatvorila', a poslije nekih ne. Kap ulja se može staviti i na krajeve, a zatim se kosu treba osušiti.

Frizeri otkrili najveće zablude o kosi 2023
Story 

Stavite malo maske, a kosu ispirajte dugo

Kad se stavi previše maske, kosa postaje masna. Tada možemo pomisliti kako koristite krivu masku. Dovoljno je zapravo onoliko maske koliko stane na vrh prsta da bi kosa bila svilenkasta. Hoćete li masku staviti poslije svakog pranja, ovisi o stanju vaše kose. Ako je oštećena, potrebno je. Kosu nakon maske treba temeljito isprati.