Želite li nositi masku srama i vratiti se 300 godina unazad, staviti kuglu oko noge i pokušati bježati ili pak sjesti u stolac za mučenje? Priliku za to imat ćete već u petak, 10. srpnja, kada će svoja vrata u Zagrebu otvoriti TORTUREUM, muzej torture koji posjetiteljima nudi pogled na jedinstvenu zbirku naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas. S više od 70 vjernih replika instrumenata i sprava, na koje je i sama pomisao tjerala ljudima strah u kosti, muzej će zorno prikazati sliku nasilja kroz povijest.

Stolac za mučenje - Riječ je o muzeju sa specifičnom misijom te višeosjetilnom, odnosno doživljajnom i interaktivnom muzeju. Tortureum nastoji osvijestiti kod posjetitelja da je naša sve ranjivija egzistencija izložena svakodnevnoj vidljivoj i nevidljivoj torturi, od nasilja u školama, vlastitim domovima ili na radnim mjestima, s konačnim ciljem kako bi tortura jednoga dana postala tek dio povijesti nekoga muzeja - naglasila je umjetnička voditeljica projekta, Ana Dana Beroš.
Maska srama Neki od izložaka koje će posjetitelji moći vidjeti, dodirnuti ili isprobati su: Giljotina, vjerna replika iz 1792. godine s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine; Pendulum odnosno sjekira koja se njiše i svakim zamahom spušta sve niže; Rastezalo-najdrevnija naprava za mučenje, Nirnberška djevica - najstrašniji i najokrutniji način kojim su u srednjem vijeku mučili osuđenike; Brnjica ili krotiteljica lajavica, te impozantan broj predmeta koji su služili za ponižavanje, mučenje, ranjavanje ili ubijanje ljudi. Napisala: N.K. Foto: Goran Vranić