Muškarcima je gusta, bujna kosa već stoljećima simbol muškosti, snage i vitalnosti pa njezino opadanje i ćelavost često žele prikriti. Gubitak kose uglavnom nije štetan za zdravlje, niti je simptom bolesti, ali uvriježio se stereotip da su ćelave osobe slabe, neaktivne i neprivlačne. U nerazvijenim područjima ljudi koji imaju problema s ispadanjem kose često su predmet zadirkivanja, čak i u vlastitoj obitelji koja se ne zna nositi s tim problemom. S druge strane, u posljednje vrijeme mnoge su ćelave zvijezde proglašene iznimno privlačnima, čak i seks‑simbolima.
Ispadanje kose normalan je proces u razvoju čovjeka i starenju, a u ranom razdoblju povezan je s genetikom. Ćelavost u najizraženijim slučajevima uzrokuje gubitak samopouzdanja i zbog toga se već od davnina pokušava pronaći eliksir koji bi spriječio tu pojavu.
- Kao i prije, tako i sada, gubitak kose ima  negativne psihološke posljedice. Kosa je muškarcima uvijek značila samopouzdanje, pa osobe koje pate zbog ćelavosti često imaju manje samopouzdanja. Problem je veći ako ćelavost nastupi u dvadesetim godinama, odnosno u jeku mladosti. Tada je psihološko opterećenje najveće, dok je u kasnijoj životnoj dobi, kada uglavnom svima ispada kosa, ćelavost ipak nešto manji problem. No postoje muškarci kojima to i tada smeta - kaže dr. med. Ana Maletić, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije koja se posvetila estetskoj kirurgiji i transplantaciji kose, najučinkovitijoj metodi u slučaju opadanja kose.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
Transplantacija kose radi se još od 19. stoljeća, kada su začetnici te ideje pokušavali presaditi cijelo tkivo s kosom na glavu ćelavih pacijenata. Na sreću, današnje su metode mnogo praktičnije, a zahvaljujući razvoju metoda  presađivanja kose i instrumenata kojima se izvodi zahvat, rezultat je potpuno prirodan izgled. Zbog toga je upravo taj tretman sve popularniji među poznatim muškarcima koji pate od gubitka kose. U svijetu šoubiza među prvima ga je isprobao glazbenik Elton John, koji je počeo gubiti kosu još sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
- Prije same operacije detaljno se analizira vlasište kako bi se utvrdilo koliko dlaka i u kojoj fazi raste te koliki je stupanj ćelavosti. Prije zahvata, koji se obavlja pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolan, vlasište se detaljno pere dezinfekcijskim sredstvom. Donorsko područje folikularnih jedinica najčešće je zatiljak te dio iznad uški, iako se folikularne jedinice mogu uzeti i s drugih dijelova tijela, kao što su leđa, trbuh i noge. Folikularne jedinice na kojima se nalaze dlake uzimaju se specijalnim mikrokirurškim instrumentima malog promjera kako ne bi ostali ožiljci na donorskoj regiji. Nakon što su izvađene, folikularne jedinice se implantiraju u područje gdje nedostaje kose ili je prorijeđena - kaže dr. Maletić, koja je otkrila i najčešće uzroke gubitka kose.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
- Mnogo je uzroka gubitka i prorijeđenosti kose, a neki od njih su stres, autoimune bolesti, nedostatak određenih elemenata u organizmu, a najčešće je gubitka kose kod muškarca hormonski uvjetovan. Danas se zbog tog problema javljaju sve mlađi muškarci, pa već imamo pacijente od 18, 17, čak i 16 godina koji primjećuju pojačani gubitak kose - kažu u Poliklinici dr. Maletić.
S ranim gubitkom kose suočio se i engleski nogometaš Wayne Rooney, koji je na transplantaciji kose proveo čak devet sati. Počeo je ćelavjeti u 25. godini, a kako bi usporio proces gubitka kose, Rooney je prije pet godina izdvojio čak 250.000 kuna za operaciju. Klasična mikrografting metoda kojoj se podvrgnuo podrazumijeva uzimanje folikula s dijelova glave gdje ima kose, obično uz uho ili sa stražnjeg dijela glave, koje se implantiraju tamo gdje nema kose. Ta mikrooperacija ostavlja male ožiljke, od 0,6 do 1,25 milimetara, a nakon same  operacije nema šavova i oporavak traje oko sedam dana. Nogometaš nije bio potpuno zadovoljan zahvatom pa se odlučio na još jednu operaciju. Liječnici tvrde da je to standardna procedura i da se nakon prvog presađivanja zbog boljih rezultata uvijek ide na još jedno.
- Transplantacija je uspješno obavljena. Wayne se jedva čeka pokazati. Nemojte ipak očekivati novu ‘beckhamicu’. Trebat će nekoliko mjeseci da mu kosa naraste, još je malo krvavo, ali to je normalno. Nada se da će ovaj put rezultati biti vidljiviji i da će mu kosa sada biti bujnija - rekao je tada nogometašev prijatelj. Rooney se i u autobiografiji dotaknuo ćelavosti, otkrivši koliko ga je mučila rijetka kosa.
- Pogledao bih se u ogledalo i pomislio: O, Bože, tako si mlad, a već ti se sjaji ćela. Opterećivalo me to i znao sam da moram nešto učiniti - napisao je nogometaš koji trenutačno nastupa u Premier ligi za Manchester United.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
I njegov sunarodnjak i kolega, umirovljeni nogometaš i jedan od najpoznatijih svjetskih sportaša David Beckham zbog eksperimentiranja s frizurama i previše bojenja kose već je u 32. godini počeo gubiti kosu. I dok neki ponosno govore o transplantaciji kose, drugi, poput Beckhama, tu temu izbjegavaju. Ni njegov blizak prijatelj Gordon Ramsay, jedan od najpoznatijih kuhara na svijetu, nikada nije priznao da se podvrgnuo transplantaciji kose. No netko od bivših zaposlenika odao je Ramsayjeve strogo čuvane tajne, među kojima je bila i transplantacija kose.
Plavokosi Teksašanin Matthew McConaughey, koji je fanove osvojio zaraznim šarmom i skladnim tijelom, nije oduvijek imao bujnu kosu. Naime, počeo ju je naglo gubiti 1999. pa se podvrgnuo transplantaciji kose i odmah bio proglašen najseksepilnijim muškarcem u časopisu People. Tragovi presađivanja danas se ne vide, a poznati oskarovac i dalje je među najpoželjnijima i uvijek ima odličnu frizuru. Frizurom se može pohvaliti i britanski pjevač Robbie Williams, koji slovi za jednog od seks-simbola među svjetskim glazbenim zvijezdama. Kako ne bi izgubio tu laskavu titulu, morao se pobrinuti za kosu. Genetika mu nije išla na ruku, a na estetsku intervenciju, kako kaže, prisilio ga je i život u Los Angelesu.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
- Živio sam dovoljno dugo u Los Angelesu gdje postoji izreka: ako dovoljno dugo sjedite u frizerskom salonu, ošišat ćete se. Stoga, ako dovoljno dugo živite u Los Angelesu, odlučit ćete se za neki estetski zahvat. Kad sam objavio posljednji album, najčešći su komentari bili kako sam ostario. Nisam to mogao više slušati. Trebate biti jako čvrst karakter da biste zaboravili sve te komentare. No kada ste pod medijskim povećalom, neki vas komentari dotuku - rekao je Robbie.
- Presadio sam kosu i to ću svima reći. To mi čak i nije bilo potrebno, što je najčudnije. Imao sam tri slobodna mjeseca i bilo mi je toliko dosadno da sam pomislio, napravit ću to. Rezultati su odlični, a medicina danas toliko brzo napreduje da u samo nekoliko sati, čak i minuta, možemo promijeniti svoj izgled do neprepoznatljivosti. Probao sam i neke filere, a radio sam i nešto s bradom. Osjećao sam se jako dobro - bez srama je priznao Williams.
Za estetske zahvate odlučio se i AJ McLean, jedan od omiljenih pjevača iz nekada popularne grupe Backstreet Boys, koji je među ženskom populacijom bio na glasu kao pravi šarmer. Kosu je počeo gubiti već u tinejdžerskim danima, što mu je vrlo teško palo, pa se odlučio na presađivanje u nadi da će uskoro imati bujnu kosu. Sve je to poslije i priznao.
- Žene odlaze estetskim kirurzima kako bi povećale grudi, usne ili spriječile nastanak bora. Muškarci odlaze presaditi kosu. Ne znam što je tu čudno? Mnogi zbog preranog gubitka kose gube samopouzdanje i vjeru u svoju muškost. Iako mnoge žene vole ćelave muškarce jer izgledaju opasnije, meni je ipak draža kosa. Zato sam to i napravio i sretan sam. Zapravo, ne mogu biti sretniji i ne sramim se to priznati. Ne znam zašto je to tabu. Transplantacija nije ništa strašno, ne boli, a rezultati se vide već nakon nekoliko tjedana. Ne znam zašto se muškarci srame priznati da imaju problem s kosom i zašto ne govore otvoreno o tome. Čak i ako uspijevate živjeti bez stresa, ne možete pobjeći genetici koja također uvjetuje broj sijedih, ali i kada će vas zateći ćelava glava - iskren je bio pjevač.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
Isti je problem imao i nekadašnji najbolji svjetski tenisač, 30-godišnji Rafael Nadal, kojem su potkraj siječnja ove godine brojne obožavateljice slale poruke podrške zbog gubitka kose. Nedavno je otkriveno kako Rafa ubrzano gubi kosu, a nekad je veliki zavodnik imao bujnu dugu kosu koju je tijekom mečeva obuzdavao maramom. No čini se kako su godine i genetika učinili svoje pa mu je marama sve češće služila za skrivanje ćelavosti. Prije nekoliko mjeseci Nadal je objavio fotografiju na društvenim mrežama i zbunio obožavateljice. Naime, obrijao je glavu kako bi u jednoj madridskoj klinici bio što spremniji za transplantaciju kose.
Nešto slično nedavno je učinio i bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić pa su britanski mediji primijetili da mu je kosa neobično gusta i tamna. Španjolski mediji istaknuli su kako je Nadal morao kratko pauzirati da bi mu se nova kosa pravilno primila, a cijeli je tretman navodno stajao oko 10.000 eura. S obzirom na priličan gubitak kose, stručnjaci ne žele prognozirati hoće li Nadal ponovno imati grivu, ali tvrde da će sve biti puno jasnije sljedećih mjeseci. Dotad će milijuni obožavateljica živjeti u neizvjesnosti.
Osim Slavena Bilića, trenera engleskog premijerligaša West Ham Uniteda, navodno je još jedan domaći sportaš presadio kosu, a riječ je o bivšem hrvatskom reprezentativcu Igoru Štimcu. Premda je tvrdio da kosu ne namjerava presađivati, teško je bilo ne primijetiti njegovu gušću kosu iako, prema mišljenju žena, Štimac s gubitkom kose nije nimalo gubio šarm. Izvori bliski 49-godišnjem sportašu rekli su da kosu presađuje zimi, kada se tjeme može sakriti kapom.
- Činjenica je da je kosa uvijek predstavljala znak muškosti i snage pa se upravo zato muškarci toliko boje ćelavosti. Muškarcima ne smetaju prve bore, kao što smetaju ženama, ali gubitak kose jedan je od prvih pokazatelja starenja i predstavlja veliki šok - izjavio je holivudski glumac, zvijezda serijala ‘Smrtonosno oružje’, koji je bio poznat po odličnom fizičkom izgledu i često je bio na listama najseksi muškaraca u svijetu. Nakon što je pribjegao dobrom starom triku i začešljao kosu kako bi bolje prekrio ćelavi dio glave, mnogi su ga ismijali pa se odlučio na transplantaciju kako bi ponovno imao barem dio bujne kose koja ga je krasila ‘90-ih godina.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
- Mel ne voli govoriti o tome. Dugo je razmišljao o transplantaciji kose, a onda se napokon i odlučio na nju. Sada je puno sretniji i zadovoljniji samim sobom. Iako je godinama bio protiv estetskih zahvata, gubitak kose ga je jednostavno previše opterećivao. Mislim da će sada napokon vratiti poljuljano samopouzdanje. Razgovarali smo o tome kako su muškarci koji gube kosu manje socijalizirani, više pate od depresije i agresije te imaju manju šansu za uspjeh. Mel se nakon gubitka kose sjećao bespomoćno, panično, čak je bio ljubomoran na vršnjake koji nemaju taj problem - rekao je izvor blizak 61-godišnjem glumcu.
Bujnom kosom ne može se pohvaliti Jon Cryer, najpoznatiji kao Alan Harper iz serije ‘Dva i pol muškarca’, koji se sa sjetom prisjeća tinejdžerskih dana i bujne kose.
- Kada vam se učini da i dalje imam bujnu kosu, morate znati da je riječ o jako dobro razrađenoj iluziji. Na mojoj ćelavoj glavi radi nekoliko stručnjaka i na kraju izgleda kao da doista imam kosu. Zadivljen sam izvrsnošću svojih frizera koji prikrivaju moju ćelavost kako ne bih morao nositi tupe. Jednostavno mi oboje tjeme, nacrtaju kosu, uvjeren sam da koriste kremu za cipele. Na kraju me pospu puderom. No ako padne kiša, to znači da jednostavno nemate sreće jer vam frizura doslovno iscuri s glave. Srećom, obrve vam štite oči i bujicu s tjemena usmjeravaju sa strane kako ne biste oslijepili - rekao je Jon koji se naposljetku odlučio na transplantaciju.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
- Zašto mi nitko prije nije otkrio i savjetovao ovo? Moji su problemi sada dvostruko manji. Moram priznati da je ovo genijalno, ne znam zašto je više muškaraca ne isproba. Osjećam se puno bolje i više se ne moram bojati hoće li mi frizura skliznuti s glave - otvoreno je priznao popularni glumac.
Iako se na ekranu uspješno bori protiv najvećih zločinaca, čini se da se glumac Steven Seagal loše bori protiv ćelavosti koju na sve načine pokušava sakriti. Teško je ikoga mogao zavarati neobičnim frizurama, a problemi s kosom tog su akcijskog junaka počeli mučiti već na početku karijere. Neki kažu da mu se tijekom snimanja jednog od ranijih filmova kosa zapalila, drugi kažu da se prorijedila zbog trovanja 1994., kada ga je nepoznati atentator pokušao ubiti, i to ni manje ni više nego smrtonosnom dozom otrova. No istina je vjerojatno da je Steven Seagal samo običan muškarac kojem je priroda namijenila ćelavu glavu. S tim se nije mogao pomiriti pa je nakon korektora koji prikrivaju rijetko vlasište presadio kosu.
Glumac Jude Law je na premijeri filma o Sherlocku Holmesu 2012. imao nekoliko ćelavih dijelova na glavi pa je pravi misterij kako su se u samo nekoliko mjeseci ta mjesta popunila kosom. Seksepilni glumac nikako da se odluči hoće li ponosno predstaviti svoj nedostatak ili će ga ipak sakriti od očiju javnosti. Ponekad bez problema iziđe s velikim zaliscima i samo malo kose, a sljedeći se put pojavi duže kose ili kapom prekrije svoj nedostatak.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
Scenarist i glumac Quentin Tarantino uvijek je stvari radio na svoj način, a tako je odlučio i s kosom. Isprva je odbijao uložiti nešto novca u presađivanje i tako popuniti rupe u kosi pa se odlučio češljati prema naprijed kako bi prikrio taj nedostatak. No izvori bliski glumcu, koji se vrtoglavo proslavio početkom 1990‑ih godina, kažu da je posjetio estetskoga kirurga.
- Iako je isprva odbijao tu ideju, na kraju je popustio i odlučio se na presađivanje kose. No nije želio da to bude previše vidljivo pa su rezultati bili gotovo neprimjetni. I dalje kosu češlja u stranu, gdje mu se vidi ćelava glava - otkrio je blizak izvor.
Među brojnim zvijezdama koje skrivaju da odlaze na tretmane uljepšavanja, našao se i glumac Jeremy Piven, kojem je uloga agenta Aria Golda u seriji ‘Svita’ donijela Zlatni globus i još pet nominacija. Mnogi su primijetili i da 52-godišnji Amerikanac ima puno više kose nego na početku karijere. Njegovim slučajem pozabavio se londonski plastični kirurg dr. Bessam Farjo, koji tvrdi da je glumac išao na tretmane presađivanja kose koje je navodno platio oko 9000 funti. Svaka se vlas posebno vadi i stavlja na problematično mjesto, a kao dokaz tvrdnjama poslužile su fotografije koje su 2010. snimljene na Havajima. Na njima se vidi kako na stražnjoj strani glave glumac ima veliki ožiljak za koji stručnjaci tvrde da je nastao zbog posebnog načina presađivanja kose, takozvane strip-metode.
- Iz fotogarafije je jasno da mu je presađeno oko 3000 vlasi, što ga je stajalo do 9000 funti - rekao je dr. Farjo, a cijeli slučaj glumac i njegovi predstavnici nisu željeli komentirati.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
Kako sa sedamdeset godina ima tako bujnu kosu, nije želio komentirati ni glumac Sylvester Stallone. Baš kao ni njegova majka Jackie, koja svakim pojavljivanjem u javnosti šokira svojim izgledom jer je na licu napravila bezbroj plastičnih operacija pa izgleda neprepoznatljivo, Sylvester Stallone, čini se, nije znao stati na vrijeme kada je riječ o estetskim zahvatima. Svojedobno je glumac priznao da se podvrgnuo nekim zahvatima, ali uz napomenu da su bili medicinski opravdani. No s obzirom na to kako danas izgleda, prije bi se moglo zaključiti kako je u želji da eliminira znakove starenja krenuo stopama svoje majke.
- Za njega je tamna gusta kosa znak muško-sti. Još se ne može pomiriti sa svojim godina te da njegovo tijelo stari pa je sklon estetskim zahvatima. Iako o tome ne govori, evidentno je da je presadio kosu i koristio botoks. Sama vam logika govori da je gotovo nemoguće s toliko godina imati takvu kosu koja raste u pravilnim linijama, bez ikakvih rupa. Neki čak kažu da s takvom frizurom izgleda neprirodno - izjavio je glumčev poznanik.
Gubitak kose dugo je skrivao i John Travolta, koji iz kuće nije izlazio bez tupea sve dok nije presadio kosu, a nakon toga se našao na udaru pogrdnih komentara. Publika se složila kako je Travolta s presađenom kosom i uredno počešljanim obrvama nalik legendarnom liku Spocku iz kultnog serijala ‘Zvjezdane staze’. Na jednom događanju uzvanici su se smijali i govorili kako bi mu uz novu presađenu kosu dobro stajalo pilotsko odijelo. Glumac je prvi put presadio kosu 2006., a poslije je nastavio redovito ići na tretmane.
- Pogledajte samo njegovu kosu, izgleda tako neprirodno. Osim što je presadio kosu, još ju je i obojio. Neka radije obrije glavu i stvar je riješena. Nekim muškarcima, poput Beckhama, presađena kosa savršeno stoji, ali Travolti jednostavno ne - samo je jedan od komentara na društvenim mrežama ispod fotografije Tra-volte koji se podvrgnuo još nekim tretmanima kose koji su sve popularniji.
Ne biste vjerovali koji se slavni muškarci boje gubitka kose
Story 
- Osim transplantacije, sve je popularnija PRP terapija (Platelet-Rich Plasma), koja ima velik odjek u svijetu u rješavanju problema gubitka kose. Primjenom PRP metode kod većine pacijenata primijećen je ubrzan rast kose koja postaje duža i deblja u odnosu na netretiranu kosu. U tom se postupku koriste stanice krvi kao što su trombociti, bioaktivne tvari i čimbenici rasta koji su odgovorni za ubrzavanje procesa regeneracije. Ovisno o potrebi, primjenjuje se i u transplantaciji kose kako bi se bolje održale folikularne jedinice, poboljšalo zacjeljivanje donorske regije i spriječio gubitak kose nakon transplantacije - kažu u Poliklinici dr. Maletić.
Ističu kako je transplantacija kose sve traženiji zahvat i kod muškaraca i kod žena, a zahvaljujući naprednoj medicini i tehnologiji, u vrlo kratkom razdoblju kosa može ponovno biti bujna. I dok neke žene smatraju kako su ćelavi muškarci posebno šarmantni i privlačni, čini se da većina muškaraca ipak sanja o gustoj kosi koja je za njih, ni više ni manje, nego oličenje muževnosti.
Autor: Nikolina Guja
Foto: Profimedia, Getty Images