Donosimo vam novitete na modnoj sceni koji će obilježiti narednu sezonu i must have komade koje će se nositi i gledati.

Black Swan/Crni labud Svi koji žele gledati najnoviji film koji objedinjuje visoku modu i balet sa Natalie Portman u glavnoj ulozi doći će na svoje, jer i zagrebačka premijera rezervirana je samo nekoliko dana nakon svjetske i to 26. siječnja u Movieplexu. Trendy film koji režisera Darren Aronofsky, baletni je triler sa primjesama horora u kojem Natalie igra problematičnu prima balerinu, a teatralni kostimi čak četrdeset haute couture kreacija dizajnirale su sestre Laura i Kate Mulleavy, poznatije pod labelom Rodarte. Crni labud zasigurno je najstylish film koji ćemo gledati u novoj 2011.
Uspon muške mode Mr Porter, najiščekivaniji site ili kako ga nazivaju 'shopping brother', (muška inačica popularnom ženskom Net-A-Porter.com), bit će lansiran u veljači. Prva globalna destinacija za muškarce, donosit će novitete u području muške mode, sa vodećim labelima poput Burberry, Ralph Lauren, Gucci i Bottega Veneta... Site će sadržati ready to wear komade, cipele i modne dodatke za jači modno osvješten spol.  Izgleda da će 2011. biti godina muškog shoppinga.
Tv: Model agencija Uskoro na Channel 4 dolazi dokumentarac od sedam epizoda, pod nazivom The Model Agency (modna agencija), koja prikazuje necenzuriran ulaz u svijet modelinga. Gledat ćemo "iza scene" Premier Model Management agenciju iz Londona. Osnivačica Carole White i njezin tim streme prema perfekciji, bookeri, skauti, asistenti, modeli, dizajneri te fotografi prolaze kroz vrata agencije. Serija prati tim tijekom adrenalinom napunjenih modnih tjedana New York, Milan, Paris i London, donoseći akciju u uredu agencije, preko drama na fitinzima te revijama. Detalji na www.channel4.com
Honeysuckle pantone boja godine Ljubitelji crne, čuvajte se, 2011. godina bit će puna boja. Pantone, svjetski autoritet za boje, proglasio je boju godine, a njezin naziv je honeysuckle (kozja krv). Crvenkasto ružičasta stimulativna je boja s kojom raste adrenalin, objasnio je direktor Pantone Colour Instituta, Leatrice Eiseman. To dokazuju i kolekcije za proljeće/ljeto 2011., pa se ova pršteća mladenačka boja pojavljuje u kolekcijama Lanvin, Marc Jacobs, Donna Karan i Marni.
Nova model vojska: azijatkinje napadaju Kada je riječ o modnoj ekonomiji, sve je u znaku Azije. Modna industrija u cjelini okrenula se na rastuću globalnu trgovinu u kojoj su modeli budućnosti veliki broj azijatskih manekenki koje su u velikom broju bookirane za vodeće modne revije te za velike svjetske kampanje. Imena koja se spominju sve više su 20-godišnja Šangajka Shu Pei Qin (lijevo), koja nosi aktualne revije poput Chloé, Chanel i Louis Vuitton, te 22-godišnja kineskinja Liu Wen, koja je dobila angažman kao lice kampanje Estée Lauder, te do sada nosila čak 46 proljetno/ljetnih revija.
Neon: najsvjetliji koloristički trend za proljeće/ljeto 2011. Proljetna sezona viče neon, neon, a ova blješteća boja mogla se gledati tijekom London Fashion Weeka, gdje je dizajner Christopher Kane koristio neonsku paletu kao bazu cijele kolekcije. (na slici ) Komadi u fluorescentnoj narančastoj, kombinirani sa žutom te ružičastom postali su jedni od vizualno najstimulativnijih komada sezone. Ako spomenemo i koketiranje sa neonom u kolekciji Miu Miu, onda shvaćamo da ovaj trend nije prolazan, već će itekako obilježiti skoru proljetnu sezonu.
Ljeto odjeveno u sedamdesete Marc Jacobs je neupitno jedan od najutjecajnijh dizajnera na svijetu. Pa sve što pošalje na pistu postaje hit. Zato obrišite prašinu sa svojih platformi i pripremite se, jer sedamdesete se vraćaju na velika vrata. U proljetnoj kolekciji Marc se poigrao sa kombinacijama boja poput purpurne, ružičaste, narančaste te popularne "kozje krvi", a modeli su nosili retro print haljine, predimenzionirani nakit te orhideju u kosi, koja će zasigurno postati cvijet proljetno-ljetne sezone.
Wallis Simpson, život i sjećanje Ona je bila američka žena iz visokog društva koja je ubrzo postala i vojvodkinja od Vindsora. Njezina najpoznatija fraza bila je "Ne možeš nikada biti prebogat i premršav" , a njezina opsežna kolekcija finog nakita na aukcijama je prodana preko 39 milijuna funti. A sada povijesni biografi pišu o životu Wallis Simpson, pod nazivom W.E, a film će režirati ni manje niti više Madonna. Glumica Andrea Riseborough igrat će Simpson, koja je preminula 1986. Za očekivati je da će film obilovati divnom kostimografijom te neodoljivim nakitom te modnim detaljima.
Vrijeme karnevala! Hrabri printevi Prada Već je očigledano da će 2011. biti obojana u živi spektar boja, a trendseterski status potvrdila je i Prada. Karnevalom inspirirana proljetno ljetna kolekcija by Miuccia Prada bila je jedna od najzaigranijih nakon dugo vremena. Hrabri printevi u bojama u tankim okomitim linijama, motivima banana i majmuna, kanalizirali su vibrantni latinoamerički duh. Sasvim je jasno da će mnogi komadi iz kolekcije postati najkopiraniji u sezoni, pa će i mnogi trgovački lanci zasigurno ovaj otkačeni ali mnogo jeftiniji uzorak uvrstiti u svoju ponudu.
Tom Ford manija Odahnuli smo kada je Tom Ford objavio da se vraća na modnu sceni i to sa novom ženskom kolekcijom koja se nedavno održala u New Yorku. Nakon šest godina izbivanja sa svjetske modne scene, za naslutiti je da će se ime ovog velikog američkog dizajnera, ove godine pojavljivati u medijima kao nikada prije. Kolekcija koju su nosile Beyoncé, Julianne Moore, Lauren Hutton, Daphne Guinness te Julia Restoin Roitfeld, pogledajte u video klipu. A Fordovu novu kolekciju, koja će se održati u veljači na New York Fashion Weeku, kao i mnogi svjetski mediji, s nestrpljenjem iščekujemo. Bianca Šehović