Spavaća soba nije samo prostor u stanu u kojem najmanje boravimo, nego i čijem (opravdavajući se upravo ovom prvom tvrdnjom) uređenju pridajemo vrlo malo pažnje. Kako urediti spavaću sobu čak i kad vam nedostaje kvadrata? Namještaj po mjeri Zbog skučenosti, a s ciljem maksimalnog iskorištavanja prostora, najbolje je rješenje namještaj po mjeri. I to ormari koji će sezati do stropa i imati klizna vrata. Ispod kreveta (podnica) ugradite ladice kako biste dobili novi skladišni prostor za odjeću, posteljinu, deke... Isto tako, ogledala su dobra ideja za male sobe jer refleksija prostora daje dojam veće kvadrature.

Neka ništa ne oduzima prostor Radi uštede prostora, dobro je birati krevet koji nema dodatne okvire i pojačani tapecirani dio jer to oduzima prostor. Dakle, krevet ne bi trebao biti širi od madraca – iznimka je jedino njegov okvir od oko dva centimetra. Zbog skučenosti, jednu bočnu stranu kreveta možete posve privući zidu.
Iskoristite visoke stropove Stanovi s visokim stropovima prava su blagodat za male sobe jer ih možete bolje iskoristiti. Čak i bračni krevet možete 'dignuti" na kat, a prostor ispod kreveta iskoristiti, primjerice, za radni prostor. Osim toga, uz dobar raspored elemenata i praktične police, možete puno toga smjestiti uz zidove.
Adekvatna rasvjeta Mali prostori zahtijevaju više rasvjetnih tijela, jer daju posebnu intimu. Ako nemate mjesta za noćni ormarić, tada se možete poigrati zidnim 'konstrukvijama', a idealno su rješenje i zidne lampe iznad kreveta ili pak dvije stropne svjetiljke koje će biti duže te se pružati sve do uzglavlja kreveta.
Odabir boja Tamne boje bi trebali izbjegavati u svakom manjem prostoru, pa tako i spavaonici. To ne vrijedi samo za zidove, nego i namještaj. Birajte bijelu, sivu, bež, a ako želite razbiti asketizam bijele, dodajte detalj u nekoj tamnijoj ili jarkoj boji.
Autor: I.Ć. Foto: Profimedia