U posljednje vrijeme svjedočimo sve većem broju parova koji su i nakon razlaza ostali u korektnim odnosima, i to ponajprije zbog djece. Iako je odavno punoljetna, i mlada glumica Petra Svrtan velikim je dijelom razlog zašto su i njezini roditelji, glumci Nina Erak Svrtan i Boris Svrtan, danas u prijateljskim odnosima. Premda još nisu službeno bivši, nekadašnji bračni par ovo smo ljeto prvi put nakon razlaza snimili zajedno u Dubrovniku, gdje su došli podržati svoju jedinicu, studenticu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, koja je s nekolicinom studenata glumila u drugoj premijeri, predstavi ‘Marin Držić 'Viktorija od neprijatelja’ u režiji Ivice Boban.
Iako ovaj put nisu došli zajedno, Nina i Boris prošli su petak bili i u Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Ponosni su roditelji iz publike bodrili 23-godišnju Petru, koja je na prvom premijernom naslovu ove sezone, predstavi ‘Ponovno ujedinjenje dviju Koreja’, drugi put surađivala s jednim od najvećih europskih kazališnih redatelja Paolom Magellijem. Premda je tu večer sva pozornost, i to zasluženo, bila usmjerena na Petru, okupljenim medijima nije uspjela promaknuti činjenica da je Boris na premijeru poveo djevojku, stanovitu Višnju Dragić. Novu vezu nije želio komentirati, poznato je samo da je par početkom srpnja nekoliko dana proveo u Dubrovniku, i to u vrijeme otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara, a nagađa se da su se upoznali početkom ove godine. Bo-ris i Nina razišli su se još prošle godine, nakon 28 godina braka, i to, kako nam je rekla članica ansambla Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, sporazumno.
Nina Erak Svrtan: 'Nije on našao nekog novog pa smo se rastali zbog ljubavnice'
Story 
Boris Svrtan i kćer Petra
'Vrlo smo civilizirani. Naša veza i brak trajali su trideset godina, to je jedan mali život. Naravno da prekid nije došao preko noći. Nitko iz svega toga nije izišao ni povrijeđen ni uvrijeđen. Možda smo oboje malo razočarani, svatko na svoj način, ali razišli smo se civilizirano i nastojimo održati čak lijepi, prijateljski odnos. Drago mi je što je Petra odrasla i što je sve shvatila. Mislim da je to najviše nju pogodilo, ipak smo njezini mama i tata, ali život ide dalje. Odluka da se rastanemo donesena je jednoglasno, obostrano. Nije on našao nekog novog pa smo se rastali zbog ljubavnice. Ja mislim da nismo. On si je sada našao novu pratilju, neka...', rekla nam je uspješna zagrebačka glumica.
Na pitanje je li upoznala njegovu novu djevojku, kratko je rekla: 'Njegovu djevojku ne znam, ako je on našao sreću tako brzo u zagrljaju neke druge žene, neka im je sa srećom.' Ima li i kod nje na ljubavnom planu novosti, nije otkrila, samo se zagonetno nasmijala i našalila kako se trenutačno odmara od ljubavi. Svu je energiju usmjerila na kćer kojoj je u karijeri velika podrška, ali i kritičar.
Nina Erak Svrtan: 'Nije on našao nekog novog pa smo se rastali zbog ljubavnice'
Story 
Boris i Petra Svrtan
'Kao majka sam ponosna, ali kao kolegica nađem pogreške, mislim da uvijek može biti bolje. Koliko god je ljubav najveća na svijetu, smatram da moramo biti kritični jedni prema drugima. Tako smo i odgojili našu kćer, da iskreno govorimo jedni drugima sve što mislimo. Ne samo o predstavama nego i o životu. Svidjela mi se predstava, a i ona, i mislim da je svakom glumcu, pogotovo mladom, predivno raditi s Paolom jer je stvarno vrh što se tiče redatelja, umjetnosti, kazališta i ostalog. Mlada je, ovo su prvi koraci. I ne doživljavam da je velika glumica. Još je studentica i ako je bilo nekih pogrešaka, sve to ide u rok službe. Studenti nemaju priliku raditi u takvom kazalištu, s takvim imenima, stoga je i to što sudjeluje već velika stvar. Mi glumci učimo cijeli život, a ona je tek na početku... Moraš negdje imati praksu. Znate li koliko je divnih, talentiranih glumaca izišlo s Akademije i istog su trena zaboravljeni. To je strašno. Možda je i tu Petrin privilegij da lakše dobije ulogu. Ali za svaku ulogu ide na audiciju, i za stipendiju za HNK, sad je bila na audiciji za seriju ‘Crno-bijeli svijet’ i prošla je. Ne valjda zato što se zove Svrtan', objasnila je Nina te dodala kako je to prezime ponekad dvosjekli mač.
'U početku možda i jest prednost, u smislu da više zna jer je od malih nogu u tome. Čak i kad je bila u mom trbuhu, igrala je sa mnom predstave. Može se reći da je od prapočetaka na sceni. S druge strane, to može biti i otežavajuća okolnost jer joj je koji put i teže jer se mora dvostruko više dokazivati, pogotovo zbog zlobnih jezika. Kad je primljena na Akademiju, znali su govoriti: 'Lako njoj, oni su joj roditelji', kad je dobila ulogu u Gavelli: 'Lako njoj, tata joj je ravnatelj Gavelle', dobila je stipendiju HNK pa kažu: 'Ma to se znalo jer je Svrtan.' Ali treba pogledati njezine uratke i predstave, valjda je i njezin udio u svemu tome', istaknula je Nina.
Nina Erak Svrtan: 'Nije on našao nekog novog pa smo se rastali zbog ljubavnice'
Story 
Nina Erak Svrtan i Petra
Napisala Nikolina Kunić
Fotografije Robert Gašpert