Vrijeme u kojem unosimo pojedine namirnice i njihovo pravilno kombiniranje ključni su za uspješnu borbu s viškom kilograma, tvrde zagovornici tzv. krono prehrane koja se temelji na znanju kad se pojedini elementi pohranjuju te kad se energetske zalihe otpuštaju iz naših masnih stanica. Dakle, manje je važno brojanje kalorija; pozornost treba obratiti na ovih pet činjenica. Ujutro se ne jede voće Ujutro stanice našeg tijela trebaju energiju za buđenje i tada masne stanice otpuštaju uskladištenu mast daleko lakše nego u bilo kojem drugom dijelu dana. Dakle, ako ne doručkujete, nema ravnog trbuha. No ujutro se, suprotno od onoga što mnogi preporučuju, ne jede voće zbog slabog izlučivanja enzima koji sudjeluju u probavi voća u jutarnjim satima. Naime, našim metabolizmom upravljaju hormoni i enzimi koji se izlučuju u organima u točno određeno vrijeme te stvaraju energiju, ali ju i troše i stvaraju masne naslage. Kako su ujutro enzimi za probavu voća neaktivni, od njega nećemo imati koristi.

4 sata između obroka Žudite li za slatkim? Ako je vaš odgovor potvrdan, jedan od glavnih krivaca za to je to što nepravilno raspoređujete obroke. Ako u večernjim satima unosite masnoće i šećere, zapravo pomažete stanicama da pohrane dodatnu mast. Najlakši način da to izbjegnete je da se pridržavate pravilnog rasporeda jedenja: zadnji obrok tijekom dana mora biti najmanje jedan sat prije spavanja, a optimalni razmak između dva obroka trebao bi biti četiri sata. Desert se ne jede nakon ručka Kruh, tjestenina, riža i škrobno povrće (grah, grašak, leća, krumpir) jedu se najkasnije do 15 sati. Sve ostalo rezultirat će viškom kilograma, jer će mogućnost da tu hranu iskoristimo za stvaranje energije minimalna zbog neaktivnosti odgovarajućih enzima u drugo doba dana. Desert se nikako ne jede odmah nakon obroka. Ako već želite pojesti nešto slatko, učinite to barem dva sata nakon ručka. “Teške” kombinacije Nikada ne jedite zajedno bjelančevine i ugljikohidrate, jer će doći do međusobnog blokiranja aktivnosti više enzima, pa će jedna vrsta namirnice usporiti probavljanje druge. Evo nekoliko 'teških' kombinacija koje treba izbjegavati: odrezak s krumpirima; meso i kruh, meso i tjestenina (lazanje, špagete s mesom, musaka od krumpira), banana i jogurt; grašak s mesom.
Oprezno i s povrćem! Povrće je zdravo, ali kuhanjem je mijenja njegov glikemijski indeks, tj. kuhanjem povrće dobiva karakteristike slične običnom šećeru. Pravilo je, dakle, da povrće što kraće termički obrađujete te da ne kombinirate više od dvije od ukupno četiri skupine povrća istodobno (korjenasto, glavičasto i lisnato, mahunarke i plodovito). Primjerice, tikvice kao plodovito povrće možete kombinirati s nekim korjenastim (krumpirom, mrkvom ili sl), ali ne istodobno i s nekim lisnatim povrćem poput blitve ili špinata.Najbolje su kombinacije unutar dvije grupe, jer to omogućuje idealnu iskoristivost hrane. Autor: D. P. Fotografije: Profimedia