'Jako sam tužan jer je moja majka preminula. Vidio sam je prošli ponedjeljak i u šoku sam. Sigurno putuj, mama. Hvala ti na svemu. Toliko mi nedostaješ. Volim te', na Instagramu je napisao britanski glazbenik Sir Elton John i sa svojim brojnim obožavateljima podijelio tužnu vijest. Njegova majka Sheila Farebrother preminula je u 93. godini u West Sussexu, gdje je živjela, a vijest o smrti zatekla je jednog od najpoznatijih svjetskih glazbenika u Barceloni, gdje je noć prije nastupao. Na Instagramu je objavio i fotografiju majke s kojom je tijekom godina imao problematičan odnos obilježen sa sedam godina potpunog prestanka komunikacije. Pjevač pravog imena Reginald Kenneth Dwight bio je jedino dijete Sheile i njezina tadašnjeg supruga Stanleyja Dwighta. Njihova veza nikada nije bila sretna i funkcionalna, a par se vjenčao tek kad je buduća zvijezda imala šest godina. Časnik u Kraljevskim zračnim snagama varao je suprugu, a prema sinu jedine je emocije pokazivao kada ga je tukao ili omalovažavao. Sheila se trudila barem malo uljepšati djetinjstvo svog mezimca pa ga je obasipala ljubavlju, a prva je prepoznala njegov izniman glazbeni talent. Pobrinula se da nabave klavir koji je počeo svirati s tri godine i nije krila ponos kada je mališan odsvirao skladbu ‘The Skater’s Waltz’ nakon što ju je samo jednom čuo. 'Nogice su mu bile prekratke da bi dosegnuo pedale na klaviru, ali svirao bi na humanitarnim događajima, vjenčanjima, zabavama... Imao je samo četiri godine, ali bio je odličan. Dala sam mu da svira jer ga je to zabavljalo. Došli bi ljudi, stali na naša ulazna vrata i slušali ga, nakon što su u lokalnim novinama pisali o njemu i nazivali ga malim genijem', opisala je Sheila i dodala: 'Iako je bio jedino dijete, pobrinula sam se da ne bude razmažen. Zaposlila sam se samo kako bih mu mogla priuštiti privatnu školu i imao je tutora koji je s njim radio na izgovoru, a to mu je poslije pomoglo u karijeri. Kad je imao 12 godina, raznosio je novine i sav je novac štedio kako bi mi svašta kupio. I dalje čuvam te male darove koje mi je tada dao, a radio je i u lokalnoj trgovini ploča. Ondje su ga obožavali jer je znao sve hitove. Svirao je u jednom pubu. Nikada nije bio lijeno dijete, volio je raditi, ali nije mi se sviđalo što je bio u tom pubu. Nisam nikada bila za takva mjesta. Trebali su nekoga tko će im svirati klavir petkom i subotom, kada nije imao nastavu. Moj drugi suprug Fred našao mu je taj posao i išli bismo s njim. Mrzila sam sjediti ondje, ali bila sam uz njega jer se bojao biti sam. Jedne je večeri izbila tučnjava i pokušao je pobjeći kroz prozor, ali Fred ga je uvukao unutra i rekao: “Sjedi i sviraj, zato si tu.” Bio je ukočen od straha, ali ipak je nastavio.'

Osebujni svjetski glazbenik proživljava najbolnije trenutke života
Story 
Sheila je odahnula kad se razvela od Stanleyja i poslije se udala za slikara i dekoratera Freda Farebrothera, s kojim je Elton uvijek imao dobar odnos i od milja ga je zvao Derf. Toliko su se svi dobro slagali da je pjevač nastavio živjeti s njima u njihovu stanu nakon što se proslavio, a roditeljima se sviđala i njegova djevojka Linda Woodrow koju je zaprosio. 'Jako sam se dobro slagala s njegovom majkom. Sama sam si kupila zaručnički prsten, a ona je naručila tortu za vjenčanje',  prisjetila se Linda koju je Elton ostavio nakon dvije godine veze. Linda nije postala njegova supruga, ali jest Renate Blauel, koju je oženio na Valentinovo 1984. godine, a tijekom ceremonije suze radosnice pustila je i Sheila. Brak je završio četiri godine poslije, nakon čega se Elton prestao izjašnjavati kao biseksualac i objavio da je homoseksualac, a kao i uvijek do tada, majka mu je bila velika potpora.
Osebujni svjetski glazbenik proživljava najbolnije trenutke života
Story 
Elton John s majkom Sheilom i očuhom Fredom 'Mama me uvijek ohrabrivala i odlično je prihvatila to što sam gay. Uvijek mi je govorila da moram slijediti svoje snove i za to ću joj uvijek biti zahvalan', rekao je. Prve pukotine u njihovu odnosu nastale su kada se pijanist zaljubio u stručnjaka za oglašavanje i redatelja Davida Furnisha sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća. Kako je napredovala njihova veza i Davidov utjecaj na zvijezdu, kojoj je postao menadžer, počeli su pucati odnosi s prijateljima i suradnicima, a u lipnju 2008. godine iz svog života izbrisao je i majku. Nazvao ju je i rekao da mora prekinuti sve veze s Bobom Halleyjem i Johnom Reidom, njegovim dugogodišnjim prijateljima s kojima se posvađao, ali Sheila je odbila u vjetar baciti nekoliko desetljeća prijateljstva. 'Rekla sam mu da neću prekinuti veze s njima. Bob mi je kao sin i uvijek se prema meni divno ponašao, živi u blizini i pazi na mene. Nisam netko koga se može kontrolirati ili mi reći što trebam raditi. Nisam imala namjeru prestati komunicirati s Johnom i Bobom, što sam rekla Eltonu. Odgovorio mi je da mi je više stalo do njih nego do vlastitog sina, na što sam mu rekla: 'A tebi je stalo više do one je*ene stvari koju si oženio nego do majke!' To su bile posljednje riječi koje sam mu uputila i tada mi je, na moje veliko iznenađenje, rekao da me mrzi i bijesno spustio slušalicu. Zamislite! Kako je to mogao reći svojoj majci?!' opisala je sedam godina poslije Sheila i dodala da je sin s njom prekinuo kontakt zato što mu se suprotstavila.
Osebujni svjetski glazbenik proživljava najbolnije trenutke života
Story 
'Da, uznemirilo me sve to, ali ne nedostaje mi. Bilo je teško čitati neke stvari koje je rekla medijima poput: 'Nisam pričala s Eltonom otkako se vjenčao za onoga prokletog šupka Davida Furnisha.' Ne mrzim majku, brinem se o njoj, ali ne želim je u svom životu',  objasnio je Elton i odbio komentirati navode da majka nikada nije upoznala unuke Zacharyja i Elijaha. Više od sedam godina nisu komunicirali, ali navodno se Elton nastavio o njoj financijski brinuti. Nije se 2015. godine pojavio na proslavi njezina 90. rođendana, kada je slavljenica angažirala imitatora svoga poznatog sina koji je zabavljao sve okupljene. Taj je rođendan bio prekretnicu i nakon godina potpune tišine, Elton je majci poslao buket orhideja i tada su počeli raditi na svom odnosu. U svibnju je slavni glazbenik na Instagramu objavio zajedničku fotografiju i potvrdio da su se pomirili. 'Sretan ti Majčin dan! Toliko sam sretan što smo ponovno u kontaktu. Volim te', napisao je Elton koji je zahvalan što je posljednje mjesece majčina života ipak proveo s njom.
Autor: Maja Šitum
Foto: Getty