Ne postoji osoba koju ruža nije ‘dotaknula’ svojom ljepotom. Ovo prekrasno mirisno cvijeće nije samo divan ukras našeg doma, nego je i izvor ljepote mnogih kozmetičkih sastojaka, od mirisnih kupki do prozračnih i svježih parfema. Ružine latice, naime, sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i jantarnu kiselinu te niz aromatičnih djelotvornih tvari. Kozmetički preparati od ružina ulja spravljani su još u starom Egiptu i Rimu, a zbog njihovog zdravog djelovanja, koriste se i danas. No, kako je za jednu litru ulja od ruže potrebno oko 3000 kg cvjetnih listića, to je ulje stoga vrlo skupo, a najviše se upotrebljava u proizvodnji parfema i likera. Opsjednuti ljepotom ruže, zaljubljenici u hortikulturu upornim ukrštanjem i kalemljenjem doveli su je do savršenstva. Danas postoji nekoliko tisuća raznih oblika, veličina i boja ruža. Recept za ružin ocat Poznati bugarski travar Dimitar Karaivanov sastavio je recept za izradu ružina octa. Prema njegovim uputama, 125 g svježih latica ruže treba preliti jednom litrom kvalitetnog bijelog vinskog octa i ostaviti da odleži devet dana. Ocat se potom upotrebljava za obloge i umivanje kod oštećenog tena. Posebno se pokazao učinkovit za ublažavanje svrbeža raznog podrijetla, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pjega. N. Petan Fotografija Profimedia