Veliki umjetnik i kreativac Francis Kurkdjian, Francuz armenskih korijena jedan je od najdarovitijih parfumera današnjice koji je već kao 25-godišnjak stvorio svoj prvi miris La Male za Jeana Paula Gaultiera. Od tada, kreirao je i desetke mirisa kao što su Armani Mania Giorgia Armanija, Diorov Cologne Blanche, Guerlainov Rose Barbare, linija MDCI parfema - Rose de Siwa i Promesse de l'Aube, F by Ferragamo, Narciso Rodriguez For Him, Elie Saab i brojni drugi, a zadnjih godina ima vlastitu liniju nitche parfema. Ima li stoga mjerodavnije osobe od Francisa da nas posavjetuje u čemu najčešće griješimo prilikom nanošenja parfema, te savjetuje kako te greške izbjeći i koji je pravilan način nanošenja mirisa na kožu! 1. Ne trljajte miris između zglobova 'Trenje stvoreno trljanjem zagrijava kožu koja proizvodi enzime koji pak mijenjaju miris. Jaki i srednje jaki parfemi najpodložniji su ovom utjecaju, dok cvjetni mirisi, kada se 'griju' trenjem, gube na svježini', upozorava Kurkdjian.

2. Pravilno odlaganje Parfem je osjetljiv na promjene u okolini, pa nije dobro bočicu premještati s hladnog na toplo mjesto. Promjene temperature utječu na kemijske reakcije unutar sastojaka; toplo-hladno utječu na svježinu, ultraljubičaste zrake izazivaju promjene parfemske boje žutih tonova u zelene', otkriva ovaj stručnjak. 3. Birajte manja pakiranja Parfem bi trebalo 'konzumirati' brzim tempom, ali ako volite velika pakiranja i vjerni ste jednom brendu trebate znati da što je duža upotreba mirisa to više kisika ulazi u molekule mirisa i mijenja njihov sastav. Zato su manja pakiranja idealno rješenje.
4. Ne izbjegavajte umjetne mirise 'Svi vole ideju o prirodnim sastojcima, ali moramo biti svjesni realnosti - nema ih puno u mirisima. Primjerice, najpopularnija aroma mošus, životinjskog je porijekla, ali većina mirisa voća i cvijeća ne može se dobiti prirodnim putem, jer ne oslobađaju arome i zato se spajaju sa sintetičkim molekulama. No, kemijske reakcije testirane su i odobrene od zdravstvenih organizacija.' 5. Kada treba našpricati parfem na kosu? 'Parfem na suhoj koži ne traje dugo pa ga ne pokrivajte odjećom. Zato je preporučljivo nanijeti ga na pulsne točke, laktove te zglobove na rukama. Izuzetak su visoke temperature tijekom ljeta - tada se više znojimo i prirodni mirisi brzo uništavaju parfem. U tim slučajevima stavite malo mirisa na kosu ili odjeću', savjetuje Kurkdjian. N. P. Fotografije Instagram i Profimedia