Svjesni smo kako prekomjerno unošenje soli u organizam nije zdravo, ali ne razmišljamo na koje načine unosimo najviše soli i koliko nam to zaista može štetiti. Prekomjeran unos soli u organizam može biti uzrok pretilosti, srčane i plućne bolesti, bubrežne bolesti, ali povećava i rizik od moždanog udara. Smanjenje prekomjernog unosa soli u organizam Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je u devet globalnih ciljeva za prevenciju kronično nezaraznih bolesti. Preporučeni dnevni unos kuhinjske soli u organizam jednak je jednoj čajnoj žlici (6 g), a Hrvati dnevno unose gotovo dvostruko više (11,6 g) soli. Zabrinjavajuća je informacije da čak devet od deset  Hrvata unosi previše soli u organizam, na godišnjoj razini više od četiri kg, što je gotovo dvostruko više od preporučenog unosa. Donosimo vam pet načina kako smanjiti unos soli u organizam: 1. Ujutro prije posla doručkujte žitarice Nismo ni svjesni da upravo kruhom i pekarskim proizvodima unosimo veliku količinu soli u organizam. Pojedini pekarski proizvodi sadrže gotovo 5 grama soli čime smo gotovo zadovoljili dnevne potrebe. Umjesto pereca i peciva za doručak odaberite müsli s više vrsta žitarica u kombinaciji s polumasnim mlijekom. 2. Pazite kakve grickalice birate U jesen i zimu rado biramo večernje opuštanje uz filmove ili najdraže serije, a slane grickalice su neizostavan dio. Umjesto gotovih kokica sami ispecite kokice s ograničenom količinom soli ili čak bez soli, a umjesto prženog kikirikija birajte kikiriki u ljusci. 3. Sol zamijenite drugim začinima Kako bi smanjili korištenje soli u pripremi obroka, velika pomoć nam mogu biti začini. Umjesto soli dajmo priliku i drugim začinima, eksperimentirajmo s ružmarinom, bosiljkom, lukom, paprom ili mljevenom paprikom. 4. Naučite kontrolirati unos soli u organizam Unos soli možemo smanjiti ako postanemo svjesni u kojem se sve namirnicama nalazi sol. 'Skrivenu' sol možemo izbjeći ako u naviku uvedemo čitanje deklaracije i obratimo pozornost na udio soli. 5. Birajte proizvode s manjim udjelom soli Najveću količinu soli, više od 75% unosimo kroz hranu stoga je nužno birati proizvode na kojima je jasno istaknuto da sadrže manji udio soli. N. P. Fotografije Profimedia