Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg rezultata Zagreb se i ove godine od 1. do 31. svibnja natječe u Europskom biciklističkom izazovu sloganom Vozim za Zagreb, vozim za sebe!. Dodatnu notu cijelomprojektu daje partner Hrvatska poštanska banka koja će za svaki prijeđeni kilometar u sklopu izazova donirati jednu kunu na tekući račun posebnih ambasadora ovogodišnjeg izazova, maturanata koji ove godine izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život. Za sudjelovanje u Europskom biciklističkom izazovu potrebno je skinuti novu besplatnu aplikaciju Naviki, a od 1. do 31. svibnja biciklirajući skupljamo kilometre za Zagreb i mlade Zagrepčane.

Grad Zagreb se u ovaj hvalevrijedan projekt uključuje treći put, a prošle godine je tijekom svibnja u Zagrebu 894 građana preuzelo besplatnu aplikaciju za mobitel u sklopu Europskog biciklističkog izazova teje u mjesec dana zabilježeno 42.585 prijeđenih kilometara i pritom je ušteđeno 8602 kg CO2. Ovaj program pokrenuo je Grad Bologna radi natjecanja europskih gradova u poticanju građana na svakodnevno korištenje bicikla u kretanju gradom. "Grad Zagreb kao nositelj projekta Europskog biciklističkog izazova zahvaljuje na partnerstvu i odličnoj suradnji Veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske i Adria Mediji Zagreb te poziva sve građane da se uključe uizazov. Posebno nam je drago zbog humanitarne note projekta s obzirom na to da ćemo u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom mladim sugrađanima omogućiti lakši ulazak u svijet odraslih“, istaknula je Mirka Jozić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, prilikom nedavnog predstavljanja Europskog biciklističkog izazova 2017. u Zagrebu.
Partneri Gradu Zagrebu u Europskom biciklističkom izazovu su Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Hrvatska poštanska banka i izdavačka kuća Adria Media Zagreb s časopisom Story. Kraljevina Nizozemska svjetski je lider u bicikliranju i promiče iste ciljeve kao i Europski biciklistički izazov. U tom povodu bit će organiziran i Orange Bike Ride na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) 6. svibnja od 10 do 14 sati te se pozivaju svi građani na vožnju biciklom središtem Zagreba.
U ovaj hvalevrijedan projekt uključile su se i javne osobe - glazbenik Ivan Dečak, voditeljice Renata Sopek i Daniela Trbović, glazbenik Filip Dizdar, pjevačica Sementa Rajhard, Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarićiz modnog dvojca Elfs, kao i radijski i TV voditelj Ivan Vukušić – s ciljem poticanja građana da se uključe uprojekt, preuzmu aplikaciju NAVIKI te voze za Zagreb i naše mlade sugrađane.
Autor: Story.hr Foto: Robert Gašpert