Glumica Melanie Griffith svojedobno je slovila kao jedna od najljepših i najtraženijih  glumica u Hollywoodu. Kao kći zvijezde filma ‘Ptice’ Tippi Hedren, bila je izložena pritiscima javnog života od ranog djetinjstva. Glumica, koja je nedavno navršila 60 godina, imala je zanimljiv život. Preživjela je napad lava, prometnu nesreću, borbu protiv ovisnosti, ali i slomljeno srce. Ulazeći u sedmo desetljeće života, njezina priča o uspjehu time je veća zbog svih teškoća koje je prebrodila.
Melanie Griffith rođena je 9. kolovoza 1957. u New Yorku. Njezin otac Peter Griffith bio je glumac koji je poslije postao direktor u tvrtki za oglašavanje, a majka Tippi Hedren bila je glumica najpoznatija po ulozi u filmovima ‘Ptice’ i ‘Marnie’ redatelja Alfreda Hitchcocka. Mela-nieini roditelji razveli su se kad je ona imala smo četiri godine te se tada preselila u Los Angeles, gdje je živjela s majkom i njezinim drugim suprugom, televizijskim producentom Noelom Marshallom. živjeli su na Marshallovu bogatom imanju, gdje bi dane provodila igrajući se s lavovima, tigrovima i slonovima. Naime, dok su Tippi i Marshall bili u Africi 1969., naišli su na napušteno imanje koje su nastanili lavovi. Kao veliki ljubitelji životinja, bračni par došao je na ideju da snimi film o obitelji koja dijeli kuću s lavovima, tigrovima i panterama. Ron Oxley, trener koji je iznajmljivao životinje za filmove, poručio im je da u svoju kuću prime lava kako bi što bolje shvatili prirodu tih životinja. Tako je njihov kućni ljubimac postao lav Neil.
Tippi Hedren počela je raditi i s Alfredom Hitchcockom koji se u nju ludo zaljubio, ali ga je ona odbila. Nekoliko mjeseci poslije, na Melaniein šesti rođendan, Hitchcock joj je darovao mali drveni lijes u kojem se nalazila voštana replika njezine majke iz filma ‘Ptice’.
Kao tinejdžerica, Melanie je vjerovala da je njezina prava majka Marilyn Monroe. Rođena je u New York Doctors Hospital nedugo nakon što je Marilyn ondje izgubila dijete te je jednom prilikom Melanie držala u naručju.
PRIZNANJE GLUMICE 'Drogirala sam se i puno pila. Bila sam divlja!'
Story 
- Nisam nalikovala na svoju majku te sam vjerovala da sam postala Marilynina kći od onog trenutka kada me ona držala - rekla je Melanie.
Kad je imala 14 godina, Melanie je zahvaljujući iznimnoj ljepoti počela dobivati ponude da radi kao model.
- Do 14. godine većina mojih prijateljica već je pobacila. Brzo smo odrasle - prisjetila se Melanie, koja je zbog modelinga često živjela na relaciji New York - Losa Angeles.
Prvi se put okušala u glumi 1969., a to nikoga nije iznenadilo s obzirom na njezine slavne roditelje. Dobila je ulogu u drami ‘The Harrad Experiment’, u kojoj su glumili i njezina majka i budući miljenik žena Don Johnson. Tada 14-godišnja Melanie i 22-godišnji Johnson počeli su intenzivnu, ali i protuzakonitu ljubavnu vezu.
- Zaljubila sam se u njega iste sekunde kad sam ga upoznala. Bila sam luda za njim poput blesave tinejdžerice - priznala je Melanie.
Par je uskoro počeo živjeti zajedno uz odobrenje njezine majke Tippi. Vjenčali su se kada je Melanie navršila 18 godina, no razveli se već nakon godinu dana.
- Nismo to shvaćali dovoljno ozbiljno. Mislili smo, ako se vjenčamo i ne bude nam odgovaralo, razvest ćemo se. Tako je i bilo - prisjetila se.
U međuvremenu je inteligentna Melanie preskočila jedan razred srednje škole i nedugo poslije, na nagovor Johnsona, krenula na audicije za filmske uloge. Međutim, dobivala je samo ponude za uloge zavodljivih tinejdžerica i nimfi.
- Zaradila sam etiketu u Hollywoodu. Kad god bih dobila scenarij, uvijek sam imala ulogu dugonoge nimfomanke. Frustriralo me to - otkrila je.
Dobila je nekoliko sporednih uloga u ‘ozbiljnijim’ filmovima, poput one u sportskoj drami ‘One on One’ 1977., a njezina reputacija party djevojke počela se širiti Hollywoodom.
- Istina je. Drogirala sam se i puno pila. Bila sam divlja! Mogla sam raditi što god sam htjela i upravo sam to i radila - rekla je Melanie koja je u to vrijeme hodala sa 16 godina starijim glumcem Ryanom O’Nealom i brojnim drugim muškarcima koji nisu imali najbolju reputaciju.
Godine 1977. Noel Marshall odlučio je da je vrijeme da njegov film ‘Roar’ ugleda svjetlost dana. Mnogi film i danas smatraju najopasnijim snimljenim filmom jer je na setu ozlijeđeno čak jedanaestero ljudi, među kojima je bila i Melanie. Napao ju je lav težak gotovo 200 kilograma teško ozlijedivši njezino lice. Srećom, brzo je dobila liječničku pomoć, ali i 50 šavova na licu. Ožiljci su i danas vidljivi.
- Kajem se što sam dopustila da moja djeca budu dio tog filma. Naježim se svaki put kad pogledam fotografije te zvijeri u našoj kući. Stvarno nismo bili pri zdravoj pameti. Nismo trebali prihvatiti takav rizik. Te su životinje nevjerojatno brze i kada im postaneš plijen, samo ih metak u glavu može zaustaviti. Našem lavu Neilu ništa nije bilo zabranjeno. Volio je spavati s Melanie u njezinu krevetu i jednu sam ih večer našla kako leže jedno pokraj drugog. Njegova usta bila su samo nekoliko centimetara od tijela moje kćeri - prisjetila se Tippi te objasnila kako je njezinoj kćeri nakon napada bilo najteže prebroditi emocionalnu bol.
PRIZNANJE GLUMICE 'Drogirala sam se i puno pila. Bila sam divlja!'
Story 
- Bilo je to za nju teško razdoblje. Odlazila je na terapije i morala se ponovno uvjeriti u svoj talent da bi se mogla vratiti glumi - rekla je Tippi.
Tri godine poslije, Melanie je udario automobil dok je prelazila Sunset Boulevard. Slomila je ruku te izgubila pamćenje na nekoliko dana. Taj drugi bliski susret sa smrću shvatila je kao znak.
- Srušio se cijeli moj svijet. Shvatila sam taj incident kao Božji znak da usporim i razmislim o tome što želim od života - rekla je.
Dok se još oporavljala, dobila je ulogu u televizijskom filmu ‘She’s in the Army Now’, gdje je upoznala Stevena Bauera. Melanie je rekla da je zahvaljujući tada 27-godišnjem Baueru počela ozbiljnije razmišljati o glumi. Mnogi su smatrali da Bauer pozitivno utječe na nju jer ju je poticao da se riješi ovisnosti. Njihova veza ubrzo je postala vrlo ozbiljna i zajedno su otišli u New York u školu glume koju je vodila slavna učiteljica Stella Adler. Trud se isplatio jer je Melanie dobila ulogu pornoglumice u filmu ‘Body Double’ redatelja Briana De Palme. Iako su kritičari smatrali da je film prenasilan i da loše prikazuje žene, Melanieina izvedba dobila je brojne pohvale i tom ulogom osigurala je prvu nominaciju za Zlatni globus. Njezina izvedba zapela je za oko i redatelju Jonathanu Dem-meu koji joj je dao glavnu žensku ulogu u kriminalističkoj drami s elementima komedije ‘Something Wild’. Melanie je glumila uz Jeffa Danielsa i Raya Liottu, a film je publici ubrzo postao omiljen. Glumica, čija je karijera doživjela nagli procvat, ponovno je dobila brojne pohvale, ali i drugu nominaciju za Zlatni globus.
Iako joj je karijera išla uzlaznom putanjom, brak joj je bio u krizi. Nadala se da će rođenje prvog sina Alexandera 1985. ponovno zbližiti nju i Bauera, ali par se razveo dvije godine poslije. Slomljena srca, Melanie se ponovno vratila alkoholu i kokainu. Unatoč tome što joj se privatni život raspadao, Melanie je postala jedna od najtraženijih holivudskih glumica. Mjesto na zvjezdanom nebu osigurala je ulogom Tess McGill u filmu ‘Zaposlena djevojka’ redatelja Mikea Nicholsa. Ulogom je zaslužila prvu nominaciju za Oscar, a osvojila je Zlatni globus. Iako je ostvarivala nevjerojatan poslovni uspjeh, njezina ovisnost izmaknula je kontroli te se konačno odlučila prijaviti u kliniku za odvikavanje. Tije-kom liječenja zamolila je bivšeg supruga Dona Johnsona za podršku, a nedugo nakon toga obnovili su vezu.
- Morala sam ići na odvikavanje. Nisam se sama mogla riješiti te ovisnosti jer se nisam mogla kontrolirati - rekla je Melanie.
Melanie i Don vjenčali su se drugi put nakon njezina izlaska iz klinike, a 1989. rodila je kćer Dakotu. Kada se činilo da stvari idu nabolje, Melanie je odlučila ponovno se usredotočiti na karijeru, no njezin povratak glumi nije prošao onako kako je zamislila. Triler ‘Stranac među nama’ iz 1990. nije prošao zamijećeno, dok je idući film privukao neželjenu pozornost. Naime, ponovno je surađivala s redateljem Bri-anom De Palmom u filmu ‘Vatromet taštine’, u kojem je glumila uz Toma Hanksa, Morgana Freemana i Brucea Willisa. Iako je bio jedan od najiščekivanijih filmova godine, nije se svidio ni publici ni kritičarima. Glumci se nisu slagali, De Palmina karijera nikad se nije u potpunosti oporavila od tog fijaska, a Melanie je zaradila nominaciju za Zlatnu malinu za najgoru glumicu.
Filmovi koji su uslijedili nisu toliko kritizirani, ali nisu bili ni hvaljeni. Većinu uloga birao joj je Johnson, a u nekoliko filmova zajedno su glumili, kao u drami ‘Rajsko ljeto’ iz 1991. kada su utjelovili bračni par koji se teško nosi s gubitkom djeteta. Uslijedio je niz prilično neuspješnih filmova kao što su ‘Špijun i dama’ te ‘Stranac među nama’ 1992. i ‘Jučer rođena’ godinu dana kasnije, u kojem je također glumila s Johnsonom. Iznimka su bili filmovi poput ‘Ničije budale’ 1994., u kojem je glumila uz Paula Newmana i Brucea Willisa, i mini serija ‘Kaubojke’ 1995.
Dok je pokušavala ponovno izgraditi karijeru, njezin je privatni život patio. Johnson, koji se i sam godinama borio protiv ovisnosti, počeo je piti, što je rezultiralo s nekoliko javnih incidenata u alkoholiziranom stanju. Osim toga, počele su kružiti priče o njegovim brojnim preljubima. Iako su se neizmjerno voljeli, njihove sličnosti nisu bile dobre za obiteljski život.
- Uvijek ću ga voljeti! Ali samo zato što volite nekoga ne znači da možete i živjeti s tom osobom - rekla je tada Melanie.
PRIZNANJE GLUMICE 'Drogirala sam se i puno pila. Bila sam divlja!'
Story 
Konačnu odluka da ga ostavi donijela je kada je 1995. upoznala glumca Antonija Banderasa na snimanju komedije ‘Dvostruki zavodnik’.
- Melanie sam prvi put ugledao na dodjeli Oscara, ali tada nisam znao tko je. Bio sam u društvu redatelja Pedra Almodóvara jer smo bili nominirani za ‘žene na rubu živčanog sloma’. Melanie je tada bila nominirana za ‘Za-po-slenu djevojku’. Opazio sam je čim sam izišao iz automobila. Budući da nisam pogledao njezin film, pitao sam Pedra tko je ona. No-sila je krem haljinu s perlama. Zauvijek ću pamtiti taj trenutak - rekao je Banderas i otkrio da mu se Melanie svidjela davno prije njihove suradnje.
Banderas je tada bio u braku s Anom Lezom, ali baš poput Melanie i Dona, par je proživljavao teško razdoblje. Tijekom pauza od snimanja Banderas i Melanie povjeravali su se jedno drugome jer su bili u sličnim situacijama. Prija-te-ljstvo je ubrzo preraslo u ljubav, ali strahovali su da osjećaji nisu stvarni nego da su nastali jer su glumili par u filmu. Kada su završili snimanje, odlučili su se razići. Naravno, to je bilo gotovo nemoguće jer, kako su poslije oboje priznali, nisu mogli prestati misliti jedno na drugo.
- Bila je to ljubav na prvi pogled. Kada sam ugledala Antonija, osjetila sam fizičku i mentalnu privlačnost. Odmah sam znala da je on čovjek za mene - rekla je Melanie.
Banderas i Melanie neprestano su razgovarali telefonski i došli do zaključka da žele biti zajedno. Uslijedio je medijski skandal kada su oboje zatražili razvode. Mediji su pratili svaki njihov korak i mnogi nisu vjerovali da će par ostati zajedno. Nisu im u prilog išla stalna javna pojavljivanja na kojima su neprestano razmjenjivali nježnosti jer su mediji smatrali da time forsiraju imidž sretnog para. Melanie je ubrzo zatrudnjela i par se vjenčao 1996. Iste godine rodila se Stella del Carmen Banderas.
- On je divan otac. Divan je i prema Dakoti i Alexu. Očinstvom je samo postao još bolja osoba - rekla je Melanie o novom suprugu.
Sreća u njezinu privatnom životu odrazila se i na poslovnom planu nevjerojatno snažnom izvedbom u kriminalističkom trileru ‘Zagonetna smrt’. Melanie je nakon toga hrabro prihvatila ulogu Charlotte Haze, majke nimfe Lolite u istoimenom filmu redatelja Adriana Lynea. S njom je na idućem projektu želio raditi i slavni redatelj Woody Allen te je dobila ulogu u njegovu filmu ‘Celebrity’ 1998. Iste godine Melanie je glumila ovisnicu o heroinu u filmu ‘Još jedan dan u raju’ i mnogi smatraju da je to njezina najbolja izvedba u karijeri.
Kada joj je karijera opet počela napredovati, Melanie je postala ovisna o tabletama protiv bolova i 2000. ponovno se vratila u kliniku za odvikavanje. O svojoj borbi i putu prema oporavku pisala je na službenoj stranici kuće Green Moon Productions koju je osnovala s Bandera-som. Uslijedilo je nekoliko neuspješnih projekata, a kao rezultat toga, Melanie je sve rjeđe dobivala nove ponude.
Mnoge je iznenadio njezin odlazak na kazališne daske Broadwaya kao Roxie Hart u mjuziklu ‘Chicago’. Melanie nikada prije nije glumila u kazalištu i navodno je imala nevjerojatno tremu prije nastupa te molila producenta da odgodi premijeru. On joj je rekao da mora prebroditi tremu i da će sve biti u redu kada se popne na pozornicu. Mediji su komentirali da su pokrete i pjesme morali prilagoditi njezinim sposobnostima i mnogi su strahovali kako će se snaći u toj ulozi. Banderas se opet pokazao kao velika podrška jer je pred njim vježbala nastup i on je zaslužan za povratak njezina samopouzdanja. Melanie je izvanredno utjelovila Roxie, kritičari su ju obožavali te je svaku večer nastupala pred punim kazalištem. Samo u prvom tjednu prodano je ulaznica u vrijednosti milijun dolara.
- Rekla sam sebi: “Ako uspješno odglumiš na Broadwayu, onda možeš sve!” Bio je to najstrašniji angažman dosad. Nikad nisam mislila da mogu pjevati, ali čini se da sam pronašla svoj glas - rekla je ponosna glumica.
No Melanie nije glumila ostatak desetljeća jer, kako je sama priznala, nije mogla dobiti dovoljno vrijedne uloge. Treći se put vratila u kliniku za odvikavanje 2009. godine.
- Otišla je onamo kako bi učvrstila odluku da ostane zdrava - izjavio je Robin Baum, njezin tadašnji odvjetnik.
No ipak se smatralo da je glavni razlog njezina odlaska u kliniku njezin suprug Antonio Banderas. Navodno više nije mogao podnijeti njezino ponašanje, a uvjet za očuvanje braka bio je da ona potraži liječničku pomoć. Banderas je to potvrdio poslije u intervjuima.
Iste godine dijagnosticiran joj je rak kože. Isprva se sumnjalo da je Melanie opet otišla pod nož zbog još jedne estetske operacije, ali uspostavilo se da je razlog ipak ozbiljniji. Glumica je viđena s modricom ispod oka i očitim promjenama na licu koje je pokušala sakriti iza velikih naočala. Kako bi objasnio tu fotografiju, javio se njezin glasnogovornik i rekao da je glumica bila na operaciji nakon što joj je otkriven rak - srećom, u ranoj fazi. Zaljubljenica odlaska pod skalpel dovela je lice gotovo do neprepoznatljivosti, a godinama se govorilo da to radi jer se boji da će je ostaviti zgodni suprug koji je mlađi od nje tri godine. Iako je time pokušala zaustaviti starenje, glumici to nije pošlo za rukom. Tek je nedavno o tome javno i progovorila.
PRIZNANJE GLUMICE 'Drogirala sam se i puno pila. Bila sam divlja!'
Story 
- Nisam shvatila sve dok drugi nisu počeli govoriti: “O moj Bože, što je napravila s licem?” To me jako pogodilo pa sam otišla kod drugog doktora i zamolila ga da spasi sve što je njegova kolegica zeznula. Nadam se da sada izgledam puno normalnije - rekla je.
Ponovno razočaranje u karijeri doživjela je 2012. kada je glumila u seriji ‘This American Housewife’ koju je producirao Banderas, no nikad nije emitirana. Opet se vratila u kazalište, u predstavi Scotta Caana ‘No Way Around but Through’. Toliko je impresionirala Caana da ju je 2014. preporučio producentima serije ‘Hawaii Five-O’.
Iste te godine, nakon 18 godina braka, glumački par odlučio je nastaviti svatko svojim putem. Melanie je na sudu u Los Angelesu podnijela i službeni zahtjev za razvod od dugogodišnjeg supruga. Iako nisu iznijeli detalje, poznato je da je Melanie navela da su nepomirljive razlike među njima glavni razlog okončanja braka.
- Zajedno smo, s ljubavlju i prijateljski, odlučili okončati naš brak koji je trajao gotovo 20 godina, a i dalje poštujemo jedno drugo, naše obitelji, prijatelje i prekrasno vrijeme koje smo proveli zajedno - stajalo je u zajedničkoj izjavi.
Nakon što je skinula vjenčani prsten, glumica se s prijateljicom Evom Longorijom zaputila na filmski festival u Taormini, a na njihovim zajedničkim fotografijama bilo je očito da je Melanie počela i uklanjati tetovažu u obliku srca s ispisanim imenom njezina tada već bivšeg supruga. U nedavnom intervjuu Melanie je konačno otkrila što smatra razlogom kraha njihova dugogodišnjeg braka.
- Smatram da sam najveći krivac za kraj našeg braka, jer sam zaglavila, nikoga drugog ne treba kriviti za to. Neću dopustiti da mi se to ikad više dogodi, želim uživati u životu i raditi ono što žel-im - iskreno je rekla, a u istom intervjuu otkrila je i da trenutačno nije u vezi.
- Stidljiva sam s muškarcima. Otkako smo se Antonio i ja razveli, nisam nikoga upoznala . Ne idem na spojeve jer me nitko ne poziva. Izlazim s prijateljicama - rekla je Melanie koja je blisku prijateljicu pronašla u slavnoj reality mami Kris Jenner.
- Postale smo najbolje prijateljice. Jako je zabavna, normalna i puna ljubavi. Nevjerojatna je! - rekla je Melanie o Kris te otkrila da joj Kris pomaže pronaći muškarca.
Melanie i Antonio Banderas ostali su u dobrim odnosima, a dok je trajao brakorazvodni proces, 2014. glumili su u filmu ‘Automata’.
- Bila je to vrlo intenzivna godina, ali život ide dalje. Divim joj se i poštujem je ponajprije kao odličnu glumicu. Oduvijek to govorim. Zato je u ovom filmu. Uz to, ona je osoba koju sam volio, koju volim i koju ću uvijek voljeti - rekao je Banderas koji je sada u vezi sa 36-godišnjom Nicole Kimpel.
Nakon nekoliko burnih brakova i borbi s ovisnosti, Melanie se trudi voditi zdrav život i usmjerena je na karijeru. Glumica se nada da će njezina priča o ovisnosti i oporavku pomoći drugima i potaknuti ih da potraže pomoć.
- Promjenu koju doživiš nakon što pobijediš ovisnost je nevjerojatna. Divno je biti trijezan. Oporavak mi je bio prekrasno iskustvo jer mi je promijenio život. Put oporavka je težak, ali ohrabrujem svakoga tko ima problema da odluči potražiti pomoć - rekla je Melanie koja je navršila šezdeset i osjeća se kao promijenjena žena. Trenutačno glumi u seriji ‘The Path’ s glumcem Aaronom Paulom, a očekuje je i nekoliko dobrih projekata.
PRIZNANJE GLUMICE 'Drogirala sam se i puno pila. Bila sam divlja!'
Story 
Autor: Danijela Goreta
Foto: Getty