Druga radionica, pod nazivom 'Kako se zaštititi od nasilja u svojoj obitelji?', održana je danas u terminu od 17 do 18 sati, na lokaciji Story Supercaffea (Preobraženska 3)! Radionica je za sve sudionike i zainteresirane bila besplatna i pružila je obilje informacija o pojmu nasilja u obitelji, njegovim oblicima i štetnim posljedicama koje može imati na žrtvu i/ili svjedoke.

Jelena Praštalo, Estera Bašić, Dalibor Stanić, Maca Arlov Bokan i Silvia Vuković Sudionici radionice imali su priliku upoznati prave žrtve obiteljskog nasilja, te saznati na koje se sve načine može zaštititi od nasilja te koje su mogućnosti dobivanja pomoći i podrške. Radionicu su vodile zaposlenice u Domu za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja 'Duga-Zagreb': psihologinja Silvia Vuković i socijalna radnica Estera Bašić.   'Cilj današnje radionice bio je educirati ljude o obiteljskom nasilju, o tome što je sve obiteljsko nasilje, o tome što se događa uslijed nasilja, te zašto ga žrtve ne prijavljuju dovoljno brzo i dovoljno često. Ako ova radionica potakne barem jednu osobu da potraži pomoć napravili smo puno, jer se pretpostavlja da ta osoba u svojoj okolini ima još žrtava obiteljskog nasilja kojoj može pomoći s dobivenim informacijama', objasnila je psihologinja Silvia Vuković.
Psihologinja Silvia Vuković i sudionice radionice 'Kako bi osvijestili što sve može biti okarakterizirano kao nasilje, Dom Duga Zagreb pripremio je kratku anketu od pet kratkih pitanja, odnosno svakodnevnih situacija u kojima su ispitanici trebali prepoznati nasilje, Ono što je zanimljivo je da 20-30% ljudi određene situacije nisu okarakterizirali kao nasilje, a o njemu je bila riječ', objasnila je socijalna radnica Estera Bašić te dodala kako se u pravilu se nasilje ponavlja i s vremenom se intenzitet i učestalost nasilja pojačava. Estera Bašić posebno je napomenula kako postoje programi kroz koje se može pomoći i počiniteljima nasilja. Kaže kako su rezultati i promjene u ponašanju nasilnika vidljive, ali da je to dugotrajan proces.
Socijalna radnica Maca Arlov Bokan i sudionici radionice Podsjetimo, prva edukativna radionica održana je 24.11 na lokaciji Story Supercaffea (Preobraženska 3), a voditeljice radionice, zaposlenice Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja ‘Duga-Zagreb’, psihologinja Silvia Vuković i socijalna radnica Maca Arlov Bokan, upoznale su sudionike s karakteristikama zdravog partnerskog odnosa, primjerenog načina izražavanja emocija te načinima ostvarenja dobre komunikacije između partnera. U radionici su svi sudionici bili pozvani da, sukladno svojim željama, aktivno sudjeluju kroz ispunjavanje upitnika, postavljanje pitanja o temi koja ih zanima te razgovor s voditeljicama. Kroz opušteno druženje u kafiću, dotaknuli su se teme o kojima se ne priča redovito, a koje nas uvijek mogu dodatno osvijestiti o potrebi zaštite vlastitog mentalnog zdravlja i njegovanja dobrog osjećaja u vezi zajedno s partnerom ili partnericom.
Radionica 'Kako se zaštititi od nasilja u svojoj obitelji?' Voditeljica doma Duga Zagreb mr.sc. Željka Barić tada je izjavila: ‘Radionice su iznimno važan ‘alat’ u širenju glasa o temi poput nasilja u obitelji. Svatko od nas ili ima nekoga u široj okolini, ili je možda i sam bio žrtva nasilja, a svi koji trebaju pomoć mogu se vrlo lako informirati o njoj. No, postoje i oni koji pomoć ne žele jer su u fazi vjerovanja da će biti bolje. Porazno je da je 75 posto žrtava ženskog roda, ne smijemo naravno zanemariti ni onih 20 posto muškaraca, a svi oni imaju pravo na pomoć. Biti žrtva nije normalno, i to trebamo svi osvijestiti.’

Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja Duga – Zagrebwww.duga-zagreb.hr

Autor: A.G. Foto: Filip Hofer