Službeno, ruž je osmišljen u 19. stoljeću, ali priča o proizvodu koji usnama mijenja boju je puno starija od skromnih 130 godina. Najsenzualniji proizvod u povijesti kozmetike svakako ima i jednu od najzanimljivijih priča.

Ruž za usne: od pomagala za vještice i zabrane korištenja do nezamjenjivog dodatka svake žene
Story 

Od Kleopatre do moderne – duga priča o ružu za usne Prvog svibnja 1883. parfumerije iz Pariza, tada u svijetu ljepote poznate kao pokretači trendova, na svjetskom su sajmu kozmetike u Amsterdamu predstavile novu vrstu 'pigmenta za usne'. Proizvod je opisan kao 'Stylo d’Amour' – 'olovka ljubavi'. Sastojala se od stika u boji omotanog papirom. Ruž kakav danas poznajemo, pakiran u puno praktičniji stik koji omogućuje lakše korištenje, pronalazak je koji se pripisuje kompaniji Guerlain. U ovoj je formi preživio sve do danas… iako moramo priznati da danas postoji više oblika i dizajna pakiranja nego samih nijansi ruževa! Ovi službeni počeci zapravo i nisu pravi počeci, znali ste to, zar ne? Ruž za usne, odnosno pigmenti korišteni za boju za usne, redovno su se koristili već u starih Grka i Egipćana. Na primjer, Kleopatra je bila dobro poznata po svojim crveno obojenim usnama. Tada je make-up poput ovoga zahtijevao vrlo duge pripreme i žrtve, jer nije bilo lako doći do sastojaka, uključujući… i prah zdrobljenih buba. Britanski je parlament 1770. godine donio zakon koji je omogućavao da se žene koje nose ruž za usne proglase vješticama. Kraljica Viktorija, koja je vladala u 19. stoljeću, postavila je ruž za usne u kategoriju 'senzualne igračke' za “'lake' žene. Ruž za usne svoje je dobro ime vratio zahvaljujući emancipaciji i… filmu. Mnoge filmske zvijezde su ga redovno nosile, ne samo na filmu nego i u stvarnom životu, te su tako djelovale na mase i prihvaćanje obojanih usana u svakodnevicu. Moderan ruž za usne – nova Avonova inovacija Danas je ruž za usne poseban makeup proizvod u gotovo svim kozmetičkim i ženskim torbicama, neizostavan dio svakodnevnog makeupa, onaj poseban dodatak za savršen izgled.

Ruž za usne: od pomagala za vještice i zabrane korištenja do nezamjenjivog dodatka svake žene
Story 

Najnovija inovacija u panteonu Avonovih ruževa je ultra pigmentiran mark. Epic ruž za usne! Osim jake, dvostruko veće pigmentacije boje, sadrži i posebnu primer bazu koja omogućuje lakše nanošenje i dugotrajnost. Prvi je to ruž za usne na tržištu koji u sebi ima ugrađen i primer i boju! Dolazi u prekrasnih 17 nijansi među kojima ćete sigurno pronaći onu koja odgovara vašem tenu, prilici i trenutku, baš onako kako se danas osjećate. Od duboko plave Blue Suede do gotovo crveno-crne Temptreess ili pak nude nijansi.   Danas ruž ne mora samo usnama dati boju. Danas Avon donosi mark. EPIC ruž za usne koji omogućava i dubinsku njegu i savršenu boju i dugotrajnost. Danas možemo jednostavno i brzo odabrati: sa svojim epic usnama, u svojoj ženstvenosti možete uživati uvijek!

Ruž za usne: od pomagala za vještice i zabrane korištenja do nezamjenjivog dodatka svake žene
Story 

Dakle, koju boju nosiš danas?   Tekst i foto: promo