Petra Sanader hrvatska je glumica s američkom adresom. U SAD se preselila 2008. godine, a samo za Story.hr, otkrila je kako provodi dane, na kojim poslovnim projektima radi te koji je najbrži put do njezina srca. Kako je rekla, Petra se u New Yorku udomaćila u potpunosti jer ipak, tamo je već devet godina. I dalje se aktivno bavi glumom iako joj je trenutno u fokusu neovisni film. Posljednji film u kojem je Petra glumila, a za koji je i napisala scenarij, jest 'Billy Boy'. Film je naišao na velik interes i odobravanje publike, kao i pozitivne kritike na brojnim festivalima: 'Na tom projektu radili smo godinu i pol dana i okupili sjajnu kreativnu i produkcijsku ekipu, od Richa Graffa ('Making Of The Mob') i Danae Naeson ('Manchester By The Sea') do redatelja Giulia Poidomanija koji je za prošli film 'Mai' pokupio više od 50 nagrada po cijelom svijetu'.

Petra Sanader u filmu 'Billy Boy'
Petra Sanader u filmu 'Billy Boy' Gluma nije jedini fokus njezina profesionalna djelovanja: 'Bavim se i pisanjem scenarija i radim kao editor i skript revizor, te produkcijom, jer me fascinira cijeli proces stvaranja filma, od budžetiranja i financija, do postprodukcije i marketinga'. Petra je izrazito ponosna na scenarij za dugometražni film kojeg je napisala ove godine zato što smatra da je to njezin 'najbolji rad do sada'. Posebno je sretna zbog pozitivnih komentara i reakcija profesionalaca kojima je okružena, a koji su joj otkrili kako scenarij nisu mogli i htjeli prestati čitati te su se sami nudili da ga pošalju svojim kontaktima u filmskoj industriji. 'Za taj scenarij zagrizao je jedan od najvećih studija, pa sam stalno na sastancima i pregovorima u vezi njega. Treba naći suradnike koji umjetničkim senzibilitetom odgovaraju projektu, a to zna biti dugotrajan posao. Što se tiče glume, postoji par projekata na vidiku, ali moraju se posložiti rasporedi i financije istih produkcija, kako to obično biva u filmskom svijetu', objasnila je.
'Backstage look' s revije S obzirom na dinamiku posla kojim se bavi, za Petru ne postoji tipičan dan, prepun rutina. Kako kaže, dane provodi uglavnom radeći te obavljajući stvari iz rasporeda 'koji kao 'freelanceru' zna biti lud'. Za njezin posao važno je i redovito obilaženje brojnih filmskih događaja i premijera, što nerijetko dovede i do novih poslovnih prilika. Kada je slobodna, poznata Splićanka druži se s prijateljima. Otkrila nam je mjesta na kojima, u slobodno vrijeme, najviše voli boraviti. Petra svim posjetiteljima i turistima preporučuje ovih top pet lokacija: 1. Neue Galerie (Upper East Side) - 'Prekrasna galerija fokusirana na Austrijsku i Njemačku umjetnost ranog 20. stoljeća. Tamo možete vidjeti djela Klimta, te sjesti u njihov Cafe Sabarsky i uživati u bečkim specijalitetima'. 2. Sutton Place Park (Sutton Place) - 'Romantični i kultni park s pogledom na Queensboro Bridge, gdje su snimljene scene i Woody Allenovog 'Manhattana', a i gdje smo mi snimali naš 'Billy Boy''. 3. Please Don’t Tell (East Village)  - 'Popularan speakeasy, u koji uđete prolaskom kroz tajna vrata u telefonskoj govornici koja se nalazi u hot dog shopu. Odlična lokacija za impresioniranje posjetitelja u  gradu.' 4. Caravan of Dreams (East Village) -  'Raw vegan restaurant, koji je povoljan i ima najbolje raw lasagne i zdrave tonike.' 5. Output (Williamsburg) - 'Underground noćni klub s odličnim rave partyjima i DJ gostima, od Anjunadeep do Deadmausa.'
Petra Sanader sa sestrom Brunom Sanader i prijateljicama ispred Lincoln centra Iako je prijatelji redovito posjećuju i to je posebno veseli, Petra se ipak trudi jednom godišnje, barem za blagdane ili tijekom ljeta, doći u Hrvatsku: 'Osim obitelji i prijatelja, definitivno mi najviše nedostaje Jadransko more i obala, i taj ležerni način života, te morski specijaliteti i hrvatski smisao za humor'. Petra je poručila i kako najlakši put do njezina srca, bilo da se radi o ljubavnim ili prijateljskim odnosima, čine iskrenost, optimizam, otvoren um i odličan smisao za humor'. Na samom kraju, otkrila je i kako je njezin ljubavni status 'trenutno nezanimljiv'.
Petra Sanader sa sestrom Brunom Sanader u indijskom restoranu
Proslava američkog Dana nezavisnosti Autor: A.G. Foto: Privatan album; Ricardo Mantilla; MUA: Kornelija Slunjsk