Eto je, kuca na vratima. Trošili smo ju zadnjih 365 dana, ona je trošila nas, i sada konačno odlazi. Bilo joj je i vrijeme. Izraubala nas je, držala još godinu dana u krizi, dala nam novu vlast, i zadržala stara razočaranja. Kako tipično. Svake godine od Nove godine očekujem nešto bolje, a ispraćam ju očekujući nešto bolje od ove druge. Jedna stvar je konstantna, puno se popije, a bome i pojede. Ja sam tu da upraznim ovo prvo, ali i omogućim drugim da uprazne ovo drugo. Svinja iz in d haus, a motanje i kuhanje sarme prepuštam nekom drugom. Za pašticadu i njoke je već odavno zadužena moja majka, ali ona mi je ovu proslavu ipak malo daleko. Dobro znam deal. Dolazimo kod prijatelja nekoliko sati prije no što će doći prvi gost i tako da stignemo sve skuhati i nakuhati. Tu ulazim ja uz svesrdnu pomoć svih oko sebe. Već mi je organizacijska shema u glavi i znam tko šta radi. Znam da netko radi slatko, neko reže francusku, ja se zezam s pečenjem, a netko će bome i otvarati vina za žednu družinu. Volim ulazak u Novu. Kresnut ćemo neku bocu s balonima, bilo šampus ili nešto pjenušavo. Malo ćemo urlikati trošeći glasnice, te se baciti jednu drugima oko vrata kada nam to kaže neka spikerica sa radia, ili najtočniji sat u društvu. To nije moj. Nakon toga bum, bam, čagica, pa još malo cuge, i prije no što skužiš već se budiš ultra mamuran u 2013. ispijajući čašu vode od 3 l. Žicat ću najdražu da mi spremi ultra masan doručak, vidati ću rane cijeli dan gledajući novogodišnji program te zivkati okolo drage ljude čestitajući im uz želje i željice. Nisam si obećao gotovo ništa u 2013. Ok, jesam, da ću smršaviti opako. Pod opako mislim opet na standardnih 87kg. Ostala obećanja se svode uglavnom na čisto zadovoljstvo. Poneko putovanje, dobra poslovna godina i boravak s ljudima koje volim. Iskreno, imam samo jednu veliku želju. Želim da već jednom počnemo normalno živjeti u ovoj zemlji, želim da svaka sljedeća bude bolja nego prestupna i da kad mi sin bude dovoljno velik da se može otisnuti u svijet s daleko manje problema nego što to ima današnja generacija. Želim vam svima sve što si i sami želite! Želim vam sretnu 2013.! I da, popijte si koju, i ne vozite. Veselo svinjče1 kg carskog mesa2 jabuke2 češnja češnjakaŽlica hrena0, 5 kg krumpiraMalo svježe majčine dušiceSolPaparMaslinovo ulje1 lukLovorov listopad žlica sjeckanih oraha100 g maslaca2 dl mlijeka

Svinjčetu malo narezemo kožu, posolimo ga i popaprimo..
Jabuku očistimo i narežemo, posolimo i popaprimo te joj dodamo lovor, češnjak, luk i majčinu dušicu.
Stavimo jabuku ispod, pouljimo te sve stavimo peći na 200 stupnjeva 20 minuta, te smanjimo na 130 stupnjeva 2.5 h. Izvadimo i odmorimo meso.
Pečene jabuke, češnjak i luk izmiksamo sa štapnim mikserom te dodamo hrena...
Napravimo pire u koji dodamo lješnjaka
Malo cvijeta soli i sve je spremno. Dobar tek!