Dom Duga Zagreb u sklopu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas, 25. studenog, kroz organizirane radionice propagira važnost prijave nasilja u obitelji, obraćajući se direktno žrtvama, ali i njihovim prijateljima i obiteljima u nastojanju da ih osnaže u donošenju odluke o prekidu izloženosti nasilju u obitelji. Prva edukativna radionica održana je u petak na lokaciji Story Supercaffea (Preobraženska 3), a voditeljice radionice, zaposlenice Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja ‘Duga-Zagreb’, psihologinja Silvia Vuković i socijalna radnica Maca Arlov Bokan, upoznale su sudionike s karakteristikama zdravog partnerskog odnosa, primjerenog načina izražavanja emocija te načinima ostvarenja dobre komunikacije između partnera. U sklopu radionica surađuju i s financijskim konzultantom Stipom Dubravcem koji se u ovom se projektu našao sasvim slučajno.

Silvia Vuković, Željka Barić i Maca Arlov Bokan Naime, kao strastveni ljubitelj raznih borilačkih vještina na prijedlog i molbu bliskih prijateljica organizirao je tečaj samoobrane. Na tečaj se prijavio veliki broj zainteresiranih djevojaka i žena. Tako se javila ideja organiziranja najveće nacionalne kampanje prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj 'Sofija'. Statistika o zlostavljanju žena u Hrvatskoj je porazna. Kroz 'Sofiju' želi se izaći iz kuhinje, ureda ili drugog mjesta na kojem su žene zlostavljane te nacionalnom kampanjom kroz 2018./2019. godinu, podjelom iskustava zlostavljanih žena, edukacijom i treninzima preventivno djelovati, osvijestiti žene, kao i cjelokupnu naciju. Edukacije (komunikacijske radionice) i treninzi (tečajevi samoobrane) će se provoditi u Zagrebu, Osijeku, Puli, Zadru, Đakovu, Dubrovniku i Splitu u trajanju od tjedan dana. Kao glavne razloge zašto je nužno provođenje ovakvog projekta Stipo Dubravac je otkrio detalje poraznih statistika. Nasilja se uglavnom ne prijavljuju i 90% nasilja vrši se nad ženama, u Hrvatskoj je unutar 1 godine 15.000 zlostavljanih žena, žrtva duže vremena provede na sudu nego počinitelj u zatvoru, žene u prosjeku provedu 10 godina s nasilnikom prije nego ga prijave, a u našoj je državi godišnje seksualno uznemireno ili zlostavljano oko 2.000 žena.
Stipo Dubravac Stipo Dubravac otkrio nam je i zašto se projekt zove 'Sofija'. Naime, Sophie Magdalena Scholl, mlada djevojka iz Njemačke, ubijena je od strane nacističkog režima zbog pružanja pasivnog otpora ratnom režimu. Rodila se u mjestu Forchtenberg na Kocheru (Njemačka). Njezin brat Hans s još nekoliko prijatelja bio je autor šest protunacističkih letaka kojima se pozivalo na politički otpor nacističkom Trećem Reichu. Prvotno je Hans od Sophie tajio svoje aktivnosti, no kad im se ona priključila, pokazala se kao neprocjenjiv doprinos cilju. Pozivali su Nijemce na pasivni otpor nacistima. Tako je djelovao nenasilni pokret otpora koji se zvao 'Bijela ruža'. Sophie, njen brat Hans, i njihov prijatelj Chrisopher Probst uhićeni su nakon dijeljenja šestog letka na Sveučilištu u Münchenu 19. veljače 1943. godine. Izvedeni su pred zloglasnog suca Rolanda Freislera koji ih je proglasio krivim za izdaju te su u pet sati poslijepodne 22. veljače 1943. godine pogubljeni na giljotini. Mlada Sophie je 'drsko' na suđenju rekla: 'Netko je na kraju, morao početi. Ono što smo mi rekli, tako misli mnogo drugih. Samo se ne usude to izreći'. Stipo Dubravac sve zainteresirane poziva da ne propuste drugu edukativnu radionicu ‘Kako se zaštititi od nasilja u svojoj obitelji', koja će se 15.12. održati u terminu od 17 do 18 sati, također na lokaciji Story Supercaffea (Preobraženska 3)! Radionica je BESPLATNA, a svi će se sudionici informirati o pojmu nasilja u obitelji, njegovim oblicima i štetnim posljedicama koje može imati na žrtvu i/ili svjedoke, kao i upoznati s pravima žrtve obiteljskog nasilja, načinima na koje se može zaštititi od nasilja te mogućnostima dobivanja pomoći i podrške.
Autor: A.G. Foto: Robert Gašpert