Iako već godinama živi u dalekom Japanu i u Hrvatsku uglavnom dolazi ljeti i za božićne blagdane, Ljupka Gojić Mikić ni na drugom kraju svijeta nije uspjela sakriti vijest o trudnoći. "Istina je da sam trudna, ali nadala sam se što dulje to ostaviti samo za svoje bližnje", potvrdila je samo za časopis Story jedna od najuspješnijih hrvatskih manekenki koja je svojedobno nosila revije Marca Jacobsa, Alexandera Mc-Queena, Christiana Diora i mnogih drugih te snimila kampanje za kuće Chanel, Givenchy, Yves Saint Laurent i Armani. Posljednjih desetak godina Ljupka je svjetske modne piste zamijenila toplinom obiteljskog doma koji je u Hirošimi svila sa suprugom, nogometašem Mihaelom Mikićem, s kojim je u braku 11 godina, i njihovim kćerima. Par je prije sedam godina dobio djevojčicu Janu Siennu, a prije pet godina malenu Milu Amelie. Iako su se 2009. preselili u Aziju, gdje nogometaš igra za klub Sanfrecce Hiroshima, njihove su kćeri rođene u Zagrebu, točnije u Poliklinici i rodilištu Podobnik. Još nije poznato hoće li i treće dijete na svijet stići u njihovu rodnom gradu, ali s obzirom na to da su im ovdje svi najbliži, na čiju potporu i pomoć u svakom trenutku mogu računati, velika je vjerojatnost da će se i peti član obitelji Mikić roditi u Hrvatskoj. "Imam samo pozitivna iskustva s hrvatskim liječnicima i što je najvažnije - moja mama je tu, a ona je svakako presudan faktor u mojoj trudnoći jer mi savjetima i pomoći olakšava život i smiruje me kada sam na vrhuncu slavne trudničke hormonske nervoze", jednom nam je prilikom rekla 34-godišnja poduzetnica koja se na majku Željku može osloniti i kada je riječ o poslu. Upravo je s njom prije gotovo deset godina i pokrenula modni brend Jolie Petite, u koji je na neki način uključena cijela obitelj. Brat Dado brine za komercijalnu stranu posla, a otac Ljubo izradio je namještaj u zagrebačkom showroomu.  

"Na kolekciji radim iz Japana, ali i dok sam ovdje. Najmanji mi je problem raditi Jolie Petite. Kada mi od kuće kažu da moram napraviti nešto vezano uz kolekciju, a tada sam posvećena curama, jednostavno kažem da ne mogu sad. Ipak je to obiteljski posao i to je najbolja moguća kombinacija. Oni mi često šalju uzorke iz Zagreba da vidim je li sve u redu", jednom nam je prilikom objasnila talentirana poduzetnica. Zahvaljujući dugogodišnjoj karijeri u modnom svijetu, Ljupka je itekako pogodila želje potrošača pa brend danas ima velik broj poklonika, ne samo u Hrvatskoj, već i u Japanu, ali i drugdje u svijetu. Odnedavno su u njega uključene i najmanje članice, doduše još kroz igru, ali zato spremno za Instagram poziraju u dječjoj liniji brenda. "Jana i Mila vole štikle i presvlačenje, a moj im je ormar neuspješno zabranjen. Često ih pustim da prave nered. To meni znači sat vremena mira, a njima sat vremena kreativne igre po cijelom stanu",  ispričala je jednom Ljupka. Osim što vole modu, djevojčice su prigrlile i japansku kulturu i jezik koji tečno govore. "Kada vidim svoje kćeri i koliko su ovdje sretne sa svojim prijateljima, vrtićem, školom, i ja sam sretna. One su prave male Japanke, a kad dođu u Zagreb, prave male Zagrepčanke i zbog toga sam najsretnija. Vidim da se moja djeca mogu prilagoditi i prihvaćaju tuđa pravila i kulturu. Ovdje nam je jako lijepo i ovo je najbolje iskustvo i životna škola",  opisala nam je nedavno ponosna majka čija starija kći pohađa japansku, a ne internacionalnu osnovnu školu.  
"Na početku sam mislila da je to najveća pogreška koju sam mogla napraviti, ali sad sam ponosna na tu odluku i to je najbolje za nju. Ovo nigdje drugdje neće doživjeti. Nije joj teško, a ona i Mila tečno govore japanski, engleski i hrvatski jezik. Pomažem im s engleskim kada treba, ali trudim se najviše s njima razgovarati hrvatskim jer znam da će ostale jezike same naučiti. Želim da ga znaju jer je to njihov materinski jezik i malo griješe, što je normalno, a s japanskim one meni pomažu. Uvijek sam mislila zašto ga učiti kada ću ići kući za godinu dana, ali prošlo ih je osam i mogu se sporazumjeti u trgovini, taksiju, ali ne i voditi neke ozbiljne razgovore. U tome mi pomažu njih dvije. I igraju se na japanskom, a kada ih više ne razumijem, onda se igraju na hrvatskom", uz smijeh nam je ispričala Ljupka koja još ne može sa sigurnošću reći koliko će dugo ostati živjeti u Zemlji Izlazećeg Sunca. "Mika je sada samo u pregovorima, ovdje ga jako cijene i, prema statistikama, drugi je najbolji igrač u ligi na poziciji koju igra. Može se dogoditi da ostanemo, ali i da ne ostanemo, nikad se ne zna. Živim i putujem od svoje 13. godine i svemu se mogu prilagoditi, ali nedostaju mi moji roditelji, brat, prijatelji", istaknula je potkraj prošle godine lijepa trudnica koja će početkom lipnja proslaviti 35. rođendan.  
Unatoč bogatom profesionalnom životu kojim se može pohvaliti, jednom nam je rekla da joj je ipak najveće životno postignuće obitelj. "Zvuči kao poštapalica, ali obitelj mi je najveće postignuće jer ako imate jednu tako sigurnu zonu u životu, onda vam je samo nebo granica", poručila je. Na pitanje koliko bi djece voljela imati, tada nam je odgovorila: "Mika i ja nemamo planove ni strategije vezane uz djecu. Vrlo smo opušteni kada je riječ o tome tako da je sve pitanje trenutka. Djeca su najveće blago, ali nismo postavili niti ćemo ikada postaviti određenu brojku. Takvo mi je razmišljanje jednostavno apsurdno. Ako budemo imali desetero djece, imat ćemo desetero djece. Možda nam je cilj nogometna momčad. Ovo ćete pitanje morati sačuvati negdje u arhivi i onda ga samo usporediti s mojom biografijom za dvadesetak godina jer zbilja nemamo nikakve brojeve u glavi."   Autor: Nikolina Kunić Foto: Privatni album