Ljeto je za mnoge odmor ne samo od svakodnevnog odlaska na posao nego i od kuhanja... Visoke vrućine nekima smanjuju apetit, pa manje borave za štednjakom, a neki jednostavno odluče pojednostaviti svoj meni odabirući brza i jednostavna jela sa sezonskim namirnicama od kojih je moguće spraviti obrok bez ili pak s minimalno termičke obrade. No, za Danijelu Dvornik, osim usvajanja 'pravila' o sezonskim namirnicama, ljetna varijanta koja uključuje manje kuhanja - ne vrijedi. I u toplim ljetnim mjesecima njezina kuhinja je u punom pogonu, i kada kuha samo za sebe ili pak obitelj i prijatelje koji navrate na objed u njezinu ljetnu oazu na Braču.

'Istom mjerom kuham i sada, palim grill i pećnicu i na 35 stupnjeva. Kad je već bal, nek' je bal do kraja', kaže Danijela, dodajući kroz smijeh kako vjerojatno u ovakvoj navici ima i nešto mazohistički. Priznaje kako su rijetki dani u godini kada preskače kuhaču i štednjak, jedino što sada, u ljeti, vrijeme kuhanja uglavnom manje traje, te je na tanjuru više voća, povrća i ribe. "Meni kuhanje nikada nije tlaka, iako, razumijem da može doći do zasićenja. I meni se to događa, ali ne često. Volim svaki obrok nakon kuhanja lijepo servirati i pojesti kao čovjek. To je neki ritual zajedničkog ručka kao obiteljskog događaja, tako je bilo u mojoj obitelji, a i kasnije, s Dinom i Ellom. Nastojim to zadržati bez obzira što u posljednje vrijeme najčešće jedem sama", ističe Danijela.

A post shared by Danijela Dvornik (@danijeladvornik) on

Glumica Bojana Gregorić Vejzović kao i Danijela voli kuhati, ali spada među one koji bi se ponekad od toga i odmorili. No obitelj - suprug i dvoje djece jednostavno to ne dopuštaju. "S klincima nema odmora od kuhanja", iskreno govori glumica. Svoju želju za odmorom od kuhanja u ljetnim danima ponekad riješi nekim bržim obrokom ili pak pripremom tradicionalnog ljetnog jela - punjenih paprika, i to zbog praktičnosti. "Punjene paprike idealno su ljetno jelo jer omogućava nama mamama da provedemo dva dana na plaži bez kuhanja", duhovito kaže glumica.
Što Danijela Dvornik, Antonija Blaće i Bojana Gregorić kuhaju ljeti
Story 
Voditeljica Antonija Blaće sebe je dugo godina smatrala osobom koja voli kuhati, no s vremenom je shvatila, usljed brojnih obaveza i nepredviđenog radnog vremena koje se zna rastegnuti na čitav dan da kuhanje može biti i zahtjevno i zamorno te zbog toga ne i uvijek omiljeno. I shvatila da u takvim danima može pojesti i nešto što nije sama skuhala. Ili pak njezin suprug Hrvoje, koji se i više nego dobro snalazi u kuhinji. "Za mene kuhanje ne ovisi o godišnjim dobima, nego o tome koliko imam posla. Kuhanje je za mene proces koji uključuje sve - od planiranja, odlaska u nabavu pa do pripreme i obrade namirnica. A to zna oduzeti dosta vremena kojeg baš i nemam kada su snimanja. Pa sam stvar pojednostavila shvativši kako se može lijepo jesti i vani', kaže kroz smijeh Antonija, koja trenutno dane provodi na snimanju druge sezone showa "Život na vagi". Ako ne jede u restoranu, skuha nešto jednostavno i brzo. "Ljeto mi je jednostavnije za prehranu, manja je drama što skuhati i koliko će mi to vremena oduzeti. A kada je slobodan dan, nastojim više pažnje posvetiti onome što je na tanjuru", ističe.  
Što Danijela Dvornik, Antonija Blaće i Bojana Gregorić kuhaju ljeti
Story 
Autor: I. Ć. Foto: Storyjev arhiv