Na kavi s redateljicom Irenom Škorić

Mlada redateljica podijelila je s nama planove o dokumentarcu u kojem će otkriti identitet svih Lastana koji su prodefilirali Modrom lastom, osim aktualnog, ali i puno drugih zanimljivih stvari

Dokumentarni ili igrani filmovi? Koje preferirate gledati, a koje stvarati?Poznata je tvrdnja Jean-Luca Godarda da svaki igrani film teži biti dokumentarni, a svaki dokumentarni – igrani. U 21. stoljeću usudit ću se reći da su granice između igranog i dokumentarnog filma postale nevidljive i slobodne. Zato je moj odgovor: sve!

Trenutak kada sam shvatila da se želim baviti režijom bio je… u predškolskom dobu, kad sam prvi put  vidjela jedan film, koji je igrom slučaja bio partizanski. Gledajući “Libreto” u splitskom HNK-u osjetila sam…  završetak jednog životnog poglavlja. Zašto dokumentarni film o Lastanu? Za stotine tisuća djece, Lastan je bio mitski junak. Sličio im je na Batmana i Supermana jer je mogao letjeti i jer su se mogli u njega pouzdati. Ali za razliku od njih, Lastan je pomagao nesretnim i zbunjenim dječjim dušama. Postao je legenda, tinejdžerska biblija. Svako je dijete drukčije zamišljalo njegov lik, ali je u njega imalo povjerenja i moglo mu reći ono što se nije usudilo ispovjediti ni roditeljima, ni najboljim prijateljima. Desetljećima je Lastan bio najčuvanija tajna novinarstva. U ovom filmu, prvi se put, nakon skoro pet desetljeća, otkriva njegov pravi identitet.

Irena Škorić FSF

Da mu danas pišem, pitala bih ga… dragi Lastane, što bi se moglo učiniti pa da opet živimo u sretnom vremenu kada si na mnogu djecu, i manju i veću, utjecao svojim savjetima? Kada će biti dovoljno naivnih da budu radosni?

Film kojemu se uvijek vraćam…”U sitne sate” Martina Scorseseja.

Dan ne mogu započeti bez… čaja i keksa. Obožavam čajeve, uvijek imam barem desetak vrsta u kutijici.

Čega ima najviše u vašem ormaru? Knjiga, stripova, uspomena, VHS-ova, DVD-a.

Irena Škorić fsf

Kako biste opisali svoj stil? Urbani romantični eklekticizam. Ali, svaki redatelj ima, zbog posla naravno, barem tri stila. Onaj radni, kad smo na terenu, svakodnevni te svečanu odjeću za filmske premijere. Na snimanjima mi je najvažnija udobna i topla odjeća i obuća, iako uvijek imam i neki lijep detalj samo za svoju dušu. Za filmske premijere uvijek se volim posebno urediti, preferiram klasični holivudski glamur.

Volite ići na Hrelić. Zašto?  Obožavam, najviše srijedom. U Zagrebu je najbolje uložen novac onaj na Hreliću. Tamo sam čak i snimila dva svoja filma – “Demon iz Kragujevca” i “Rastanak 2”. Zapravo je riječ o tome da svi ti predmeti na Hreliću, za razliku od onih novih, kriju neku svoju tajnu i pričaju neku svoju posebnu priču, što je neodvojiv dio i mog redateljskog posla.

Irena Škorić

Kad sam bila dijete, htjela sam postati… ono što sam  danas. Sretna sam jer sam ostvarila svoje dječje snove i radim posao koji volim.

Najdraži poklon koji sam dobila bio je… originalni plakat filma “Tko pjeva, zlo ne misli”. Trenutačno radim na… pripremama za dugometražni igrani film “Moj tata”,  crnu romantičnu komediju/triler.

Razgovarala: Maja Šitum
Fotografije: Robert Gašpert

Preporučujemo