Zavirite u interijere koje predstavlja naša kolumnistica Mia Kovačić

Prije svega velik kreativac, a potom dizajner, Boris Ružić proveo je našu kolumnisticu Miju Kovačić kroz nekoliko svojih impozantnih vila, od kojih svaka priča neku svoju priču koju je stvorio upravo on, i to vodeći se onome da mašta granice ne poznaje

Kreativac, poznavatelj i ljubitelj lijepog življenja, dizajner i organizator visokoestetskih evenata Boris Ružić savršen je sugovornik na temu promišljanja koju ulogu u našim životima ima dizajn, arhitektura i estetika općenito. Vlasnik je i kreator poznatog BR design group čiju grupaciju čine podbrendovi BR home, BR villas i BR events. BR home aktivno djeluje na području arhitekture i dizajna, projektiranjem interijera i eksterijera od privatnih rezidencija i stanova, villa za odmor pa sve do malih boutique hotela. Samo neke od radova Storybook je ugostio na svojim stranicama. Naravno, uz zanimljiv razgovor s Borisom koji kaže: “Moj posao počinje ondje gdje mašta prestaje!”

me9-9-2016-1-copy

Book: Kako biste opisali ono što radite?
Pa ponekad u životu i sam sebi postavim isto to pitanje – kako bih opisao ono što sve uistinu radim – od ljubavi prema arhitekturi, interijerima i eksterijerima, gastronomiji, vinima, pa preko dizajna vjenčanja i evenata… Uvijek neki ‘novi početak’ u kojem želim slaviti ljepotu estetike i stvaranja, pomaknutih na druge razine cijelog životnog lifestyla. Iskreno, ta moja kreativna svestranost me koji put i izludi, ali ne mogu živjeti bez nje – bilo bi mi predosadno! Zapravo, ono što trenutačno najviše radim, prvenstveno je vezano uz arhitekturu i dizajn, no tu su nove lokacije, novi ljudi, novi izazovi za neki drukčiji kreativni doživljaj.

Book: Koliko je u vašem životu prisutan dizajn i arhitektura?
Dizajn je moje životno ‘utočište’, moja osobnost, dio mene, a onda i mog svakodnevnog okruženja. Toliko je na svijetu zavodljivih inspiracija, uzora, predmeta naših želja, dobrih modnih diktata, stilova, boja i tekstura… Nema linije koja razdvaja moj posao i moju svakodnevicu. Dizajn je sve oko nas, različiti su doživljaji, ukusi, oduševljenja. Svatko pronađe ono nešto u dizajnu što je autentično za njega, da bi se na kraju dobro osjećao i bio sretan.

img_1416

Book: Kao kreativca, što vas definira?
Pa dalo bi se dosta toga nabrojiti! Prije svega veliko samopouzdanje – vjerujem u sebe, znam tko sam i koliko vrijedim, neovisno o bilo kakvim vanjskim utjecajima. Aktivniji sam od većine iz svog okruženja, uvijek sam brži i prebrz, ‘grizem’, borim se – ništa mi nije nikad teško! Svaki dan nešto riskiram, griješim i zato i evoluiram u svome poslu. Ponekad napravim i ono što me plaši, pa i tako pošaljem signal svom mozgu da uvijek ima mjesta za neki novi kreativni moment, jer naša podsvijest ima jednu fantastičnu cjeloživotnu karakteristiku, a to je da se mijenja, reorganizira, prilagođava u skladu s našim iskustvima. Mislim da me je teško kopirati u ovim navedenim definicijama kao kreativca (smijeh)! Ma na rubu incidenta – ali u pozitivnom smislu.

Book: Na kojem su stupnju Hrvati što se estetike tiče…?
Vidljive su promjene u načinu estetskog razmišljanja, lijepog življenja te svijesti o dizajnu uopće. U posljednjih nekoliko godina osjeća se jedan sklad sa svjetskim kretanjima i trendovima u dizajnu i sve je veći broj estetski osviještenih Hrvata. Iz dana u dan raste broj klijenata, pa svakako treba obraćati veću pozornost na ovaj tip poslovanja i razvoja koji je najizraženiji u projektima turističkih objekata – hotela i kuća za odmor. Kad kažem estetsko osviješteni Hrvati, ne mislim samo na konzumente dizajna i svega što je lijepo. Pritom mislim i na same dizajnere i sve one iz ‘back upa’ koji su direktno ili indirektno uključeni u taj segment. Jako su bitni raznorazni proizvođači, povezivanje s njima za brž način funkcioniranja. Iznad svega je bitna svijest o bitnosti dizajna iz koje će uvijek isplivati kvaliteta i koja će podignuti stupanj estetike i prepoznatljivosti. Iako imamo velik kapacitet, određene regije ipak nažalost stagniraju s razvojem jer su bez podrške sustava. Mišljenja sam da se estetika ne kupuje, već je treba u svim oblicima besramno istaknuti jer ona je pokretač svega.

img_3629

Book: Što vam je najdraže u vašem poslu?
Volim pripreme i sam proces razvoja projekta, jer individualno zahtijeva da svaki put zaronite u neki novi svijet te ga potom postupno otkrivate, gradite, dizajnirate, sanjate ono što u dogledno vrijeme postaje stvarnošću. Sam posao ima svoj jedinstveni recept za pripreme, realizaciju i kraj, a u tom tijeku rada najdraža mi je sama kreativna platforma koja se strukturira kao dijalog između mene, klijenta i same emocionalne vizije projekta.

Book: Gdje ste sada, a gdje se vidite u budućnosti?
Nakon svih životnih kušnji, brojnih putovanja i svjetskih poziva, s guštom ostajem stvarati ovdje gdje jesam, poštujući sve veći broj novih upita i projekata. Danas je dizajn nezaobilazni dio života u svim sferama, on je i stup uspjeha na kojem i ja temeljim planove za budućnost. Bezbroj je ideja, ali najjače se vrte oko novih projekata istarskih vila za odmor s novim arhitektonskim i interijernim rješenjima za jednu novu, modernu priču o kombinaciji pasivnog i aktivnog odmora. Toliko zasad želim otkriti, jer ipak je danas dobra ideja – novac.

img_1387

Book: Kako opisujete svoj stil i estetiku?
Jednostavnost koja nadilazi kategorije vremena, trenda i mode karakteristike su moga stila i estetike. Moj dizajn nije samo kvalitetan proizvod, on je prije svega jasna i efektna vizualna komunikacija. Stilski ta priča slavi jednostavnost i eleganciju oblikovanja, maksimalnu funkcionalnost te estetsku modularnost. Minimalizam u bojama, prirodne teksture i materijali, industrijski dizajn, antikni komadi i detalji, kameni suhozidi, stakleni bocuni i slični prepoznatljiviji predmeti, na osnovi kojih ostavljam prepoznatljiv trag, tek su dio moga dizajna u stvaranju interijera i eksterijera, kojima je prva i vječna inspiracija tradicionalna mediteranska arhitektura i kreativna kultura.

3

Cijelu priču i ostatak fotografije potražite u jesenskom izdanju Storybooka koji je na svim kioscoma.

Fotografije: Rajan Milošević, Level52

Preporučujemo